Mihin käyttää hyvinvointietua?

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Hyvinvointietu on verrattain uusi henkilöstöetu, ja sen suosio on kovassa kasvussa - eikä ihme, sillä edulla voi todella edistää omaa jaksamista ja terveyttä! Mutta mihin kaikkeen hyvinvointietua voi käyttää? Hyvinvointietu on osa yrityksen vapaaehtoista työterveyttä, joten sallitut palvelut pitää aina tarkistaa omalta työnantajalta. Tutustu vinkkeihimme alta.

EMAIL What to use wellbeing benefit for doctors


Käyttövinkkejä hyvinvointiedulle.

Hyvinvointietu on tarkoitettu työkykyä ylläpitävien hyvinvointi- ja terveyspalveluiden, kuten hieronnan, hammashoidon, fysioterapian tai erikoislääkärien palveluiden, maksamiseen. Eli: jos sinulla on jokin työkykyäsi heikentävä vaiva, voit mahdollisesti saada siihen helpotusta hyvinvointiedulla. 

Huom! Hyvinvointiedulla ei voi maksaa esteettisiä palveluita kuten kampaamo-, kauneudenhoito- tai spa-tyyppisiä hoitoja. Tarkista myös työnantajasi sallimat palvelut Epassi-sovelluksesta tai kirjautumalla epassi.fi-sivuille ennen kuin ostat hyvinvointipalveluita.

Hyppää tästä mielenkiintoiseen kohtaan:

  1. Hieronta
  2. Hammaslääkäri
  3. Fysioterapia
  4. Terveystestit
  5. Erikoislääkärit

1. Hieronta huoltaa kehoa ja mieltä.

Anna kroppasi rentoutua, avaa jumittuneita lihaksia ja lievitä stressiä. 

Hieronta on yksi hyvinvointiedun suosituimmista käyttökohteista, eikä syyttä. Hierontaedun terveydellisistä hyödyistä käydään jatkuvasti väittelyä, sekä puolesta että vastaan. Tieteellinen tutkimus kuitenkin tukee alla mainittuja hieronnan terveyshyötyjä. Jokainen hieronnassa käynyt tietää myös, miten hyvin hieronta lievittää stressiä ja parantaa siten henkistä hyvinvointiamme.

Tieteen tukemia hieronnan terveyshyötyjä:
  1. Hieronta lievittää kipua ja rentouttaa.
  2. Hieronta vähentää liikunnan jälkeistä lihaskipua ja väsymystä.
  3. Hieronta parantaa unenlaatua.
  4. Hieronta laskee verenpainetta.

Hyvinvointietua voi käyttää klassiseen hierontaan, urheiluhierontaan sekä ammattitutkinnon suorittaneen palveluntarjoajan antamiin jalkahoitoihin. Esimerkiksi aromaterapia tai kuumakivihieronta eivät ole edun piirissä.

Epassin Hyvinvointiedulle sopivat hierontakohteet löydät etsimällä paikallisen hierojasi käyttämällä Epassin käyttöpaikkahakua. Kirjoita hakuun "hieronta" ja näet toimipisteet kartalla. Lisää hakuun kaupunki, jonka alueelta haluat löytää hierojan. Avaamalla toimipisteen tiedot pääset varaamaan ajan heidän kotisivuiltaan tai soittamalla.

Valtakunnallisista toimijoista voit käyttää hyvinvointietua mm. kaikissa Rela-hierojat toimipisteissä. Ajanvaraus täältä.

Pääkaupunkiseudulla mm. Suomen Urheiluhierontakeskuksen verkkokaupassa voit maksaa käynnin jo etukäteen Epassin hyvinvointiedulla. 

 

2. Hammaslääkärille tarkastukseen.

Milloin kävit edellisen kerran hammaslääkärissä? Suun terveys vaikuttaa koko kehosi hyvinvointiin monin tavoin. Hammaslääkäriliiton mukaan huono suunterveys on yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Siksi kannattaa ottaa tavaksi käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa. Mitä aiemmin korjaat suun terveyden ongelmat, sitä halvemmalla ja helpommalla pääset!

Hammashoidon voit maksaa Epassin hyvinvointietuun kuuluvalla hammashoitoedulla. Yleisiä hammashoitoedulla ostettavia palveluita ovat hammastarkastus, hammaskiven poisto ja reiän paikkaus. Esteettisiin hoitoihin et voi hyödyntää hammashoitoetua.

Epassilla voit maksaa mm. Mehiläisen, Oralin, PlusTerveyden, Terveystalon, Coronarian tai Pihlajalinnan toimipisteissä. Varaa aika netissä ja kerro toimipisteen kassalla maksavasi Epassilla. Maksu onnistuu ilmoittamalla puhelinnumerosi kassalla tai tekemällä maksu Epassin mobiilisovelluksella.

 

3. Fysioterapia, osteopatia, ym.

Fysioterapia on kivun poistamista sekä työkyvyn, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämistä. Fysioterapeutin avulla voidaan siis hoitaa kehon vaivoja, jotka haittaavat tai jopa osittain estävät työn tekemistä. Fysioterapiaan voi useimmiten mennä ilman lääkäriltä saatua lähetettä.

Fysioterapia sisältää täsmäharjoitteita ja liikkeitä kivun kohteena olevalle kehon osalle. Hoidossa voidaan hyödyntää kivunhoitomenetelmiä, kuten manuaalisia terapiamuotoja, liikehoitoa, hierontaa, venytyksiä, tukiteippausta, kinesioteippausta ja akupunktiota sekä apuvälinepalveluita, joihin kuuluvat sähkö-, ultraääni-, lämpö- ja kylmähoidot.

Fysioterapeutti voi määrätä sairauslomaa muutaman päivän. Akuuttiin kivunhoitoon fysioterapeutti voi suositella tiettyä reseptivapaata kipulääkitystä, mutta hän ei voi kirjoittaa reseptiä reseptilääkkeitä varten. Tarvittavat reseptit saat edelleen vain lääkärin vastaanotolta.

Kivun iskiessä kannattaa soittaa työterveyteen, joka ohjaa sinut kuvaamasi vamman perusteella sairaanhoitajan, lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Hyvinvointiedulla voit maksaa mm. käynnin fysioterapeutilla. Fysioterapian ja fysikaalisen hoidon lisäksi voidaan sallia myös manipulaatiohoidot kuten osteopatia, naprapatia tai kiropraktiikka.

 

Hae fysioterapeutilta apua esimerkiksi näihin vaivoihin:
  • Niska- tai selkäkivut.
  • Nivelkivut.
  • Ylirasituksesta tai virheasennosta johtuvat toiminnalliset ongelmat.
  • Urheiluvammat.
  • Usein toistuva huimaus tai päänsärky.
  • Olet valmistautumassa leikkaukseen tai palautumassa siitä.

 

4. Terveystestit laboratoriomittauksina.

Haluaisitko saada lisätietoa kroppasi tilasta ilman lääkärikäyntiä? Nykyään voit selvittää terveydentilasi nopeilla laboratoriotesteillä. Valmiisiin testipaketteihin on valittu tärkeimmät mittaukset, jotka vaikuttavat hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Suosittu Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittausta. Ne antavat sinulle kattavan käsityksen siitä, miten oma kehosi voi. Kun tiedät enemmän terveydentilastasi, tiedät miten parhaiten huolehdit omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi.

Puhti-palvelussa varaat ajan näytteenottoon ilman erillistä lääkärikäyntiä. Tulokset saat tarkasteltavaksi seuraavana päivänä. Lisää tuote ostoskoriin Puhdin verkkokaupassa, valitse maksutavaksi Epassi ja vahvista maksu omilla Epassi-tunnuksillasi.

Terveystalo tarjoaa ilman lähetettä mm. liikkujan, laihduttajan, keliakian, tai kasvissyöjän personoituja tutkimuspaketteja. Tutustu Terveystalon vaihtoehtoihin täältä. Terveystalossa maksetaan toimipisteen kassalla Epassin mobiilisovelluksella.

 

5. Hyödynnä erikoislääkäreiden asiantuntemusta.

Kun kipu iskee, kannattaa aina soittaa työterveyteen. Sieltä saa hyviä neuvoja mahdolliseen itsehoitoon, tai jos se ei riitä, sinut ohjataan asianmukaiseen hoitoon esimerkiksi sairaanhoitajan, fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle. Saat myös tärkeän tiedon siitä, maksaako työnantajasi tämän hoidon osana yrityksen lakisääteistä työterveyttä, vai tuleeko hoito sinun maksettavaksesi esimerkiksi hyvinvointiedulla.

Työterveyspalvelut jaetaan lakisääteisiin eli pakollisiin ja vapaaehtoisiin terveydenhoidon palveluihin. Molemmissa tapauksissa hoitoon mennään yksityiselle lääkäriasemalle, jonka kanssa työnantaja on sopinut työterveyshoidosta ja siihen sisältyvistä palveluista. Epassin verkostoon kuuluvat kaikki suurimmat yksityiset lääkärikeskukset, kuten Mehiläinen, Terveystalo, Pihlajalinna sekä Lääkärikeskus Aava. Voit myös asioida monissa pienemmissä yksityisissä lääkärikeskuskissa. Saatavilla on kaikkien erityisalojen lääkäreitä ja asiantuntijoita.

Tarkista mitkä erikoislääkäripalvelut kuuluvat yrityksenne vapaaehtoiseen työterveyteen.

Epassin Hyvinvointiedulla voit maksaa yksityisen terveydenhoidon palveluita, jotka kuuluvat työnantajasi maksaman vapaaehtoisen työterveyshoidon piiriin. Kysy työnantajaltasi, mitä kaikkia erikoislääkäripalveluita teidän yrityksenne tarjoaa työntekijöilleen. 

 

Käytä hyvinvointietua terveysvaivojen hoitoon mm. näillä yksityisillä erikoislääkäreillä:
  • Gynekologi: Naistentaudit, raskaus ja synnytys sekä hedelmällisyys.
  • Hammaslääkäri: Hampaiden ja suun terveysongelmien hoito.
  • Ihotautilääkäri: Iho- ja sukupuolitautien hoito.
  • Kardiologi: Sydän- ja verisuonisairaudet kuten sepelvaltimotauti tai rintakipu.
  • Ortopedi: Luu- ja tukielinsairaudet, kuten liikkumista merkittävästi haittaava tai sen kokonaan estävä kipu polvessa, selässä, olkapäässä tai nivelissä.
  • Psykologi tai psykoterapeutti: Mielen hyvinvointiin liittyvät haasteet kuten ahdistuneisuus tai haastavien elämäntilanteiden käsittely.
  • Silmälääkäri: Silmä- ja näkövaivat kuten pitkäaikainen silmien kuivuus tai vetistäminen tai näkökyvyn heikentyminen.
  • Urologi: Virtsaelinten ja miesten sukuelinten sairauksien tai toimintahäiriöiden hoito.
  • Yleislääkäri: Yleiset terveysongelmat, kuten epäily puhkeavasta keliakiasta tai verenpainetaudista, ja tapaturmaiset vammat, kuten aivotärähdys tai palovamma. 

 

Maksaminen Terveystalossa käy kätevästi Epassin mobiilisovelluksella.
Lisätietoa ja ajanvaraus Terveystaloon

Maksaminen Mehiläisessä hoidetaan omalla puhelinnumerolla kassalla tunnistautumalla.
Lisätietoa ja ajanvaraus Mehiläiseen

 

Hierojalle, fysioterapeutille vai lääkärille?

Hierontaan kannattaa hakeutua rentoutumaan ja lievittämään stressiä sekä lihassärkyä. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos vaiva vaikuttaa olevan lihasperäinen eikä haittaa liikkumista merkittävästi, hierojalla käynti auttaa siihen todennäköisesti. Mutta jos sinulla on esimerkiksi liikkumista merkittävästi haittaavia tai pidempään jatkuneita kipuja, hieronta ei välttämättä ole paras hoitomuoto.

Liikkumista haittaaviin tai pidempään jatkuneisiin lihaskipuihin kannattaa yleensä hakeutua fysioterapeutin tai lääkärin hoidettavaksi. Fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua myös silloin, kun terveysvaiva ei johdu lihaksista vaan koskee muita kehon osia, kuten polvia ja muita niveliä tai ihoa. Myös tapaturmaiset lihasvammat on usein järkevää arvioituttaa lääkärillä, etenkin jos ne tekevät liikkumisesta kivuliasta. 

Jos sinusta tuntuu, että lihasvammaa ei kannata hoitaa hierojalla, soita yrityksenne työterveyteen ja kysy hoito-ohjeita. Työterveydestä saat aina apua vaivoihisi, ja he osaavat ohjata sinut oikean terveydenhoidon asiantuntijan luo.

 

Tarkista sallitut hyvinvointipalvelut.

Epassin Hyvinvointietu on “vapaaehtoinen” osa työnantajan tarjoamaa työterveyshuoltoa. Jokainen työnantaja päättää itsenäisesti, mitkä hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut tähän vapaaehtoiseen työterveyshoidon osaan kuuluvat. Siksi Epassissa mainitaan hyvinvointiedun kohdalla työnantajan lähete, joka kertoo, mihin palveluihin etua voi käyttää. Työnantaja voi rajata edun koskemaan esimerkiksi vain hierontapalveluita tai hammashoitoa.

Tarkista käyttösäännöt Epassi-sovelluksessa:
  1. Avaa sovellus, kirjaudu sisään ja valitse Haku-sivu alavasemmalta.
  2. Valitse yläreunasta Hyvinvointi ja valitse jokin käyttöpaikka alle avautuvasta listasta.
  3. Työnantajasi päättämät hyvinvointiedun käyttösäännöt näytetään käyttöpaikan tiedoissa sivun yläosassa.

Tarkista käyttösäännöt kirjautumalla epassi.fi-sivuille:

  1. Kirjaudu Epassi-tunnuksillasi sisään tästä.
  2. Näet Hyvinvointi-saldosi alla työnantajasi sallimat palvelut.
  3. Jos kohta on tyhjä, työnantajasi ei rajoita hyvinvointiedun käyttöä. Kaikki käyttöpaikat ovat käytettävissäsi. 

 

Katso myös: Viisi vinkkiä liikunta- ja kulttuuriedun käyttöön >

Lisää käyttövinkkejä löydät Instagramistamme @epassifinland.



 

Aiheet:Hyvinvointietu

Lisää vinkkejä Epassilta: