Kirjaudu

Menu

Uudistamme sivustoamme - linkit vievät takaisin vanhaan epassi.fi

Takaisin epassi.fi -sivustolle
Kirjaudu sisään

Tulorekisteri mullistaa työnantajien lounasedun ilmoituskäytännöt

Niklas Löfgren, on 16.10.2018

Lounasetu on edullinen niin työnantajalle kuin työntekijällekin ja siksi lounasetu on hyödynnettävissä päivittäin yli miljoonalla suomalaisella. Tulorekisterin myötä tiedon kokoaminen lounastapahtumista muuttuu.

Mikä on tulorekisteri?

Tulorekisteri astuu voimaan 1.1.2019 ja sen tarkoituksena on keskittää kaikki henkilön palkkatietoihin liittyvä data nopeasti yhteen rekisteriin, joka jaetaan eri viranomaisten kesken. Näin toimitaan myös luontoisetujen, kuten lounasedun kohdalla.

Tulorekisteri palvelee työnantajia vähentämällä tehtävien ilmoitusten määrää viranomaisten välillä sekä tarjoaa palkanmaksuun ja luontoisetuihin liittyvät tiedot myös työntekijän saataville jokapäiväisessä elämässä. Tulorekisteri helpottaa kaikkien osapuolten toimintaa. 

Näin tulorekisteri muuttaa nykyistä toimintaa

Nykyiseen lounasetuun liittyvien sopimus-, henkilöstö- ja laitosruokailun järjestämiseen ja niiden laskutuskäytäntöihin löytyy yhtä monta tapaa kuin sillä on tekijöitä. Kirjoitetaan nimi listaan, annetaan ravintolan tai työnantajan tekemiä lipukkeita, maksetaan verotusarvo itse kassalla ja näiden perusteella työnantaja saa omasta osuudestaan laskun ravintolalta. Kaikissa näissä tapauksissa työntekijä maksaa yleensä itse aterioiden verotusarvon tavalla tai toisella, jotta palkkahallintoa ja verottajaa ei tarvitse ottaa mukaan prosessiin. Selkeää? Ei. Aikaavievää? Kyllä.

Juuri tähän käytäntöön iskee Tulorekisterin suurin muutos. Jatkossa juuri työntekijän itsensä maksaman verotusarvon osuus tulee ilmoittaa rekisteriin palkanmaksua seuraavan viiden vuorokauden aikana, vaikka se maksettaisiin käteisellä ravintolan kassalla. Taipuuko mikään toimintamalli tähän?

Kyllä taipuu, jos Tulorekisterin vaatima uudistus tehdään oikein: jatkossa tarvitsemme ruokailutapahtumista tarkan ja reaaliaikaisen tiedon keräämisen. Tämä koskee niin työnantajia, sopimusravintoloita kuin työntekijöitäkin. Tämän järjestämiseksi aikaa on todella vähän, joten jotain pitää tehdä heti, jotta työnantajat välttyvät valtavalta manuaaliselta työltä vaadittujen tietojen saattamiseksi Tulorekisterin vaatimaan muotoon.

Työkalu auttaa Tulorekisterin datan hallinnassa

Olemme kehittäneet  työkalun, joka automatisoi kaiken lounasetuun liittyvän maksuliikenteen ja kerää talteen Tulorekisteriä varten tarvittavan datan ja siirtää sen rekisteriin. ePassin palvelu toimii mobiilisovelluksella ilman työnantajan jakamia maksuvälineitä, lounasseteleitä tai prepaid-latauksia, eikä nimilistoja tai muita käytäntöjä enää tarvita. Jokainen työntekijä voi ladata ilmaisen ja helppokäyttöisen sovelluksen omaan älypuhelimeensa.

ePassin palvelu tunnistaa maksutilanteessa työntekijän valitseman sopimusravintolan ja sen taustalla olevan työnantajan ja ravintolan välisen sopimuksen. Parasta tässä on se, että sekä työnantaja että työntekijä maksavat vain syödyistä lounaista ja kaikki on reaaliaikaista tietoa.

Mikäli kysymyksessä on henkilöstöravintola, voidaan lounaiden rekisteröinti tehdä ePassin omalla lähimaksupäätteellä, millä tahansa työntekijän lähilukulaitteella, kuten puhelimella, kulkunapilla tai HSL:n matkakortilla, eli kaikilla NFC-laitteilla.   

Kaiken lisäksi työntekijä voi ladata oman osuutensa sovellukseen ennakkoon, jolloin meidän ei edelleenkään tarvitse vaivata tässä palkkahallintoa, jos palkasta vähennystä ei haluta tehdä. Suurin yksittäinen muutos aikaisempaan on se, että pystymme jatkossa jäljittämään helposti, kuka on ruokaillut ja minkä suuruisella verotusarvolla. Nämä tiedot siirtyvät Tulorekisteriin tietenkin automaattisesti.

"Nyt pitää miettiä, miten saataisiin kaikki osapuolet sopeutumaan tähän digitaaliseen maailmaan"

Mahdolliseksi potentiaaliseksi ongelmaksi Tulorekisteriin liittyvässä uudistuksessa voidaan nähdä se, miten haasteelliseksi työnantajat näkevät sopimusravintoloiden käytön lounasedun tarjoamiseen. Mitä tästä sanoo asiantuntija:

"Olemme huomanneet, että monella eri ravintolalla on sopimusruokailijoita ja nämä manuaaliset tavat merkitä nämä ruokailut, ovat keskenään todella erilaiset. Nykyisellään tiedot on saatettu katsoa kerran kuussa ja laskuttaa sen mukaan. Tämä toimintatapa ei ole enää jatkossa mahdollinen ja nyt pitää miettiä, miten saataisiin kaikki osapuolet sopeutumaan tähän digitaaliseen maailmaan", kommentoi Veli-Matti Aittoniemi, liikejuridiikan asiantuntija ja Matkailu- ja Ravintolapalveluiden, MaRa ry:n varatoimitusjohtaja.

Vaikkakin muutoksessa ja siihen vastaamisessa on uutta opeteltavaa kaikille osapuolille, ovat lounasedun hyödyt kiistattomia. ePassin ratkaisu on tarkoitettu tekemään muutoksista mahdollisimman helppoja ja mukavia niin työnantajille kuin työntekijöillekin. Kannattaa toimia heti.

- Niklas Löfgren, ePassin liiketoimintajohtaja

Arjen helpotusta työnantajille ja ravintoloille  Automatisoi sopimuslounas-, henkilöstö- ja laitosruokailun ilmoitukset  Tulorekisteriin. Unohda ravintolan lippulaput, laskutus- ja kuittauslistat. Lue lisää tulorekisteristä

ePassin blogi

Tutustu käyttöpaikkoihin, löydä vinkkejä ja pysy kartalla ePassin uusista ominaisuuksista.