Tulorekisteri on kansallinen, sähköinen tietokanta jokaisen henkilön tulotiedoille. Työnantajien tulee ilmoittaa sähköisesti tiedot 1.1.2019 jälkeen maksetuista ansiotuloista Tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä, mukaan lukien viikonloput. Tulorekisteri hankaloittaa erityisesti sopimus-, henkilöstö- tai laitosruokailun järjestämistä, katso lisätiedot alla. Virallinen sivusto www.tulorekisteri.fi.

Ravintoedun ilmoittaminen

Esimerkkinä 10 euron arvoinen ateria, joka arvostetaan 75 % prosenttiin:

 1. Jos työnantaja ei peri ravintoedusta korvausta, annettu etu ilmoitetaan sen suuruisena, kuin sen verotusarvo on:
      - Ravintoetu 7,50 €*

2. Jos työnantaja perii ravintoedusta verotusarvoa alhaisemman määrän, esim. 2 euroa, ilmoitetaan seuraavasti:
     - Ravintoetu 7,50 €* ja ravintoedusta peritty korvaus 2,00 € 

3. Jos työnantaja perii verotusarvoa vastaavan osuuden (tai työntekijä maksaa sen esim. kassalla), voidaan ilmoittaa vain seuraavalla tavalla:

     - Ravintoetu 7,50 €* ja tämän lisäksi annetaan tieto "Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa"

4. Lisäksi jos työnantajalla on sopimus-, henkilöstö- tai laitosruokailumalli ja perii siitä verotusarvon tai työnantajan asettaman muun
     omavastuuosuuden, ilmoitetaan seuraavasti:

     - Ravintoetu (summa euroina) ja tämän lisäksi annetaan tieto "Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa"
     - Käytännössä kaikki henkilön itsensä maksamat verotusarvot tulee aina ilmoittaa, vaikka ne olisi maksettu käteisellä ravintolan kassalla. 
     - Myös niiden henkilöiden tiedot tulee ilmoittaa edellä mainituilla tavoilla, joiden ruokailu merkitään nimilistoihin tai maksut kerätään ruokailulipukkeilla.
      *Tai mikä tahansa muu summa riippuen aterian 6,50 – 10,40 € hinnasta.

Työmatkaedun ilmoittaminen

Työsuhdematkalippu on verovapaata tuloa 300 euroon asti. Lisäksi matkalippu on verovapaata tuloa 750 euron ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Työnantajan on aina ilmoitettava työsuhdematkalippuetu Tulorekisteriin siinäkin tapauksessa, että verotettavaa etua ei ole.

     - Työnantaja ilmoittaa verovapaan osan Työsuhdematkalipun verovapaa osuus / €.
     - Palkaksi katsottavan osuuden työnantaja ilmoittaa Työsuhdematkalipun palkaksi katsottu osuus / €.

ePassin tarjoama ratkaisu

Tulorekisteri asettaa haasteita erityisesti sopimus-, henkilöstö- tai laitosruokailun järjestämiseen, jos käytössä ei ole sähköistä tapaa, jolla jokainen yksittäinen ruokailu voidaan rekisteröidä. Erilaiset nimilistat, ruokailulipukkeet, käteismaksut, pelkkien työnantajien osuuksien laskutukset ja muut vastaavat toimintamallit eivät käytännössä enää toimi vuodenvaihteen jälkeen. 

ePassi toteuttaa näiden luontoisetujen osalta tiedonsiirtoyhteyden suoraan Tulorekisteriin. ePassi tekee tiedonsiirron erillisen sopimuksen tehneiden työnantajien puolesta. Täytä alla oleva kaavake tai lähetä sähköposti osoitteeseen tulorekisteri@epassi.fi 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä