Miksi ihmiset meditoivat? Näinä epävarmoina aikoina on tärkeää löytää tapoja palautumiseen ja hetkessä olemiseen. Olemme aikaisemmin kirjoittaneet palautumisen keinoista, mutta tässä kirjoituksessa haluamme pureutua enemmän meditaatioon. Vaikka Epassi-etuja siihen ei voi hyödyntääkään, voi se olla rentouttava asia kokeilla kotona.
Vaikka meditaatiota on paljon tutkittu parin viimeisen vuosikymmenen ajan, ovat tulokset vaihdelleet jonkin verran ja tutkijat korostavat tarvetta enemmälle ymmärrykselle. Esimerkiksi meditaation ja stressin välistä yhteyttä tutkineet näyttävät usein, että menetelmällä voi vähentää stressiä – mutta vaikutuksien voimakkuus vaihtelee merkittävästi näiden välillä. Esimerkiksi tämä Yhdysvaltalaistutkimus näyttää vaikutuksien olevien hyvin pienet, kun taas tämä sairaanhoitajia tarkkaillut tutkimus raportoi puolestaan merkittäviäkin tuloksia.
On hyvä muistaa, meditaatiolla on juuret pitkällä historiassa ja sen taustalla on useita rikastuttavia perinteitä ja tekijöitä, kuten esimerkiksi uskonnollisuus ja hengellisyys. Nykyajan kiinnostus meditaatiota kohtaan ei välttämättä painota näitä tekijöitä, vaan menetelmää voi hyödyntää tapana rauhoittaa mieli kokonaan. Sitä kuvaillaan usein taidoksi, jota voi harjoittaa ajan mittaan. Et siis välttämättä tule huomaamaan selkeää vaikutusta heti, mutta ajan myötä taito kehtittyy ja rahoittuminen helpottuu.
Miksi haluat meditoida? Vähentääksesi stressiä, nukkuaksesi paremmin tai parantaaksesi keskittymiskykyäsi? Aseta ajastin 5 minuutille, istu mukavasti ja keskity rentoutumiseen.
Tarkkaile hengitystäsi - nenän kautta sisään ja suun kauttaulos. Kun huomaat ajatuksiesi harhailevan, palauta huomiosi takaisin hengitykseen. Toista tätä 5-7 minuutin ajan.
Aloita rentouttaminen yksi kehonosa kerrallaan, aloittaen esimerkiksi varpaista ja etenemällä päähän saakka. Näin opit tunnustelemaan missä kannat jännittyneisyyttä, ja pystyt vastaisuudessa kiinnittämään siihen huomiota. Jatka, kunnes tunnet, että koko kehosi ja jokainen lihas on täysin rentoutunut.
Valitse sana tai lause, kuten ”rauhallinen” tai ”olen tässä”, ja toista sitä hiljaa samalla kun hengität rauhallisesti. Tämä luo keskittymistä ja vähentää häiriötekijöitä. Toista hitaasti 2-3 minuutin ajan.
Hyödynnä verkkopalvelua tai käy meditaatiostudiossa ohjattua meditaatiota varten, jotta saat lisätukea harjoitukseesi.
Ole tietoinen päivittäisissä askareissa – keskity nykyhetkeen syödessäsi, kävellessäsi tai tiskatessasi. Nämä pienetkin mindfulness-hetket tukevat sinua kehon vireyden säätelemisessä.
Miltä tuntuu viikon jälkeen? Mikä on toiminut parhaiten? Luo pitkäaikainen rutiini varaamalla 5-10 minuuttia joka päivä.