Neljä viidestä työntekijästä olisi valmis vaihtamaan työpaikkaa parempien työsuhde-etujen vuoksi.
Kirjoittanut Niko Kangasmaa
Epassin kolmatta kertaa toteuttaman tutkimuksen mukaan työsuhde-edut houkuttelevat uusia osaajia, sitouttavat vanhoja työntekijöitä sekä vaikuttavat mielikuvaan työnantajasta. Työsuhde-etujen merkitys on kasvanut erityisesti nuorten työntekijöiden keskuudessa.
Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Italiassa toteutetun laajan tutkimuksen mukaan erilaisilla työsuhde-eduilla on iso merkitys työntekijöille. Kaikissa tutkituissa maissa vähintään 61 prosenttia työntekijöistä kokee etujen vaikuttavan merkittävästi heidän käsitykseensä työnantajasta. Suomessa peräti 71 prosenttia työntekijöistä ajattelee näin.
Tutkimukseen haastatelluista eurooppalaisista työntekijöistä neljä viidestä olisi valmis vaihtamaan vastaavaan työhön toisessa yrityksessä parempien etujen vuoksi. Suomessa osuus on 84 prosenttia vastaajista.
Nyt toteutettu kyselytutkimus kartoitti jo kolmatta kertaa sekä työntekijöiden että työnantajien näkemyksiä henkilöstö- ja työsuhde-eduista. Tutkimus paljastaa merkittäviä eroja maiden välillä siinä, miten työntekijöiden hyvinvointia tuetaan. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat edelleen vähiten tyytyväisiä tarjottujen etujen laajuuteen.
Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin helmikuussa 2025.
Nuori sukupolvi arvostaa henkilöstöetuja.
Tutkimuksen mukaan lähes kolme neljästä (72 %) Z-sukupolveen kuuluvasta eli vuosina 1997–2012 [EK5] syntyneestä työnhakijasta pitää työsuhde-etuja tärkeänä tekijänä työpaikkaa valitessaan. Jopa 52 prosenttia vastasi voivansa jopa kieltäytyä työtarjouksesta, jos edut eivät ole riittävät. Vuosina 1981–1996 syntyneillä milleniaaleilla vastaava osuus on 48 prosenttia ja sitä vanhemmilla 37 prosenttia.
”Muutos Z-sukupolven kohdalla viime vuoteen verrattuna on erityisen merkittävä, peräti 15 prosenttia. Sen sijaan vanhempien sukupolvien osalta luvut ovat pysyneet varsin tasaisina. Tämä kertoo siitä, että työpaikan tarjoamat edut ovat yhä tärkeämpi osa työsuhteen palkitsemista erityisesti nuorille osaajille”, kertoo vieraileva tutkija Elina Koivisto Aalto-yliopistosta.
Lounasetu pitää pintansa.
Myös työntekijöiden kiinnostus lounasetuun on pysynyt korkeana. Tässä työnantajilla olisikin mahdollisuus lisätä työtyytyväisyyttä, sillä tulosten mukaan tällä hetkellä vain 48 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaistyöntekijöistä[EK6] pääsee nauttimaan tuetusta lounaasta.
”Työsuhde-eduista lounasedulla on selkeästi korkein käyttöaste. Sen arvostus on korkeaa niidenkin työntekijöiden keskuudessa, joilla ei ole lounasetua käytössään. Jos lounasetua tarjottaisiin, 87 prosenttia suomalaistyöntekijöistä ilman kyseistä etua ottaisi sen käyttöön – mikä osoittaa, että kyseessä on työntekijöiden laajasti kaipaama etu”, kertoo Epassin myyntijohtaja Antti Tukia.
Työsuhde-eduilla ei houkutella vain uusia osaajia, vaan ne vaikuttavat myös työntekijöiden sitoutuneisuuteen. Noin puolet (48 %) tutkimukseen vastanneista suomalaistyöntekijöistä kertoo, että työnantajan tarjoamat hyvinvointia tukevat palvelut lisäävät heidän sitoutuneisuuttaan työhön enemmän kuin pelkkä palkankorotus.
Suomalaisyritykset kaikista varovaisimpia nostamaan etubudjettiaan.
Pohjoismaalaiset työnantajat suhtautuvat muita Euroopan maita varovaisemmin työsuhde-etujen lisäämiseen. Vain 46 prosenttia suomalais- ja 54 prosenttia ruotsalaisyrityksistä aikoo kasvattaa etubudjettiaan vuodelle 2026. Esimerkiksi Saksassa (64 %) ja Isossa-Britanniassa (76 %) tilanne on toinen.
”Samaan aikaan on kuitenkin havaittavissa, että yrityksissä halu työsuhde-etujen nostamiseen on kasvanut Suomessa viimeisen vuoden aikana. Valtaosa yrityspäättäjistä ei kuitenkaan kunnolla tiedä, mitä etuja he voisivat jakaa. Tiedon puute johtaa siihen, että ei osata hyödyntää kaikkia saatavilla olevia mahdollisuuksia”, Tukia lisää.
Suomalaisyrityksissä etujen lisääminen nähdään ennen kaikkea sijoituksena työntekijöiden hyvinvoinnin kasvattamiseen (63 %). Sitä vastoin etujen kasvattamista tehdään vähemmän siitä syystä, että sillä pidetään yrityksen tarjoama etupaketti kilpailukykyisenä (23 %). Tämä tekijä nähdään paljon tärkeämpänä Isossa-Britanniassa (54 %) ja Saksassa (48 %).
Eduilla suuri vaikutus liikuntaan ja hyvinvointiin.
Tutkimuksen mukaan työsuhde-eduilla on liikuntaa lisäävä vaikutus. Juuri terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät edut kiinnostavat suomalaisia työntekijöitä eniten.
”Jopa 73 prosenttia suomalaistyöntekijöistä kertoo käyttävänsä liikunta- ja kulttuuripalveluja etujen ansiosta enemmän. Erityisesti liikuntaeduilla on tutkitusti myönteinen vaikutus työhyvinvointiin ja työntekijöiden tyytyväisyyteen. Eli kyllä niillä on iso vaikutus ihan meidän kansanterveyteenkin”, Tukia lisää.
Laajaan kyselytutkimukseen vastasi Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Italiassa yhteensä 6 000 työntekijää sekä 726 työnantaja-asemassa olevaa avainpäättäjää yrityksistä, jotka työllistävät vähintään 50 henkilöä. Epassin mahdollistaman hankkeen toteutti Aalto-yliopiston tutkijoista koostuva Pole Star Advisoryn tiimi, jota johtavat vieraileva tutkija KTT Elina Koivisto ja tutkijatohtori KTT Juho-Petteri Huhtala.
Alla olevasta painikkeesta voit avata 1-sivuisen tiivistelmän, johon on koostettu tutkimuksen keskeiset luvut.

Lisätietoja.
Antti Tukia
Myyntijohtaja, Epassi Finland Oy
antti.tukia@epassi.fi
KTT Elina Koivisto
Vieraileva tutkija, Pole Star Advisory
elina.koivisto@aalto.fi
Epassi
Vuonna 2007 Helsingissä perustettu Epassi on digitaalisten työsuhde-etujen ja maksamisen edelläkävijä sekä alan johtava globaali monietualusta, jolla on vahva asema Pohjoismaissa, Saksassa, Alankomaissa, Italiassa, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa. Epassin innovatiivinen, ainutlaatuinen ja skaalautuva ratkaisu yhdistää kaikki edut yhteen mobiilisovelluskeskeiseen ja käyttäjäystävälliseen digitaaliseen palveluun, tarjoten digitaalisen markkinapaikan työsuhde-eduille.
Epassi Group palvelee lähes 40 000 työnantajaa ja heidän yli 20 miljoonaa työntekijäänsä, ja sen kumppaniverkostoon kuuluu lähes 90 000 palveluntarjoajaa. Epassi on johtava fintech-alan yritys, jonka Financial Times on tunnustanut yhdeksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä vuosina 2022, 2023, 2024 ja 2025, ja joka sijoittui sijalle 32 Euroopan Long-term Growth Champions 2025 -listalla.
Epassi – Boosting everyday wellbeing.
www.epassi.fi