5 kulttuurivinkkiä, joilla voit parantaa hyvinvointiasi.

Kirjoittanut Vieraskynä

Pimeän vuodenajan keskellä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Ilahduta itseäsi spontaaneilla kulttuurielämyksillä, lähde tutustumaan naapurikaupungin museotarjontaan tai löydä oman lähiseutusi piilotetut helmet. Lue alta vinkit siihen, miten voit edistää hyvinvointiasi arjessasi Museokortin avulla.

blog-14

 

Museokortti avaa ovet 370 kohteeseen ympäri Suomen.

 

Kulttuurielämysten hyvinvointivaikutuksista on lukuisia tutkimuksia. Taide ja kulttuurikokemukset vaikuttavat myönteisesti niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseen hyvinvointiin. Museoiden tarjoamien kokemusten kautta arkeen saa sisältöä, joilla suora vaikutus jaksamiseen.

Museokortti taskussa kulttuurista nauttiminen on helppoa, sillä kortti tarjoaa valtavan määrän mahdollisuuksia. Vuoden mittainen pääsylippu yli 370 kohteeseen takaa sen, että uusia elämyksiä löytyy jokaiselle päivälle. Kun pääsylippu on maksettu, myös spontaanit piipahdukset museoissa niin työmatkoilla kuin kesän lomareissuillakin lisääntyvät. Alapuolelta löydät käytännön vinkkejä siihen, kuinka voit ilahduttaa itseäsi arjen keskellä Museokortin avulla.

 

Näin vahvistat hyvinvointiasi kulttuurilla – 5 vinkkiä arkeen. 

1. Riisu ennakkoluulosi – kokeile museoita, joista et tiennyt olevasi kiinnostunut.

Jos tervan tuoksu ja pölyttynyt vitriini on ensimmäinen ajatuksesi museosta, on aika uudistaa näkemyksesi. Yksi Museokortin parhaita puolia on se, että löydät aina jotain uutta koettavaa. Lähde rohkeasti kohteisiin, joista et tiedä mitään!

 Kokeile historiakohteita, erikoismuseoita tai merkkihenkilöiden koteja ja ylläty. Voit pian löytää itsesi hehkuttamassa työkavereillesi Fredrika Runebergin valtavia peikonlehtiä, latelemasta faktoja Lapin kultakuumeesta tai esittelemästä kummallisia vakoilumenetelmiä menneisyydestä.

 Näihin museoihin pääset Museokortilla >

 

2. Ole spontaani ja nauti pienistä hetkistä.

Museokortti taskussa voit heittäytyä suunnitelmattomuuden kepeään maailmaan ja kävellä museoon hetken mielijohteesta. Kun pääsylippu on jo maksettu, spontaanit piipahtamiset museoissa lounastauoilla, kauppareissuilla tai iltalenkeillä lisääntyvät.

 Älä tee kulttuurista suoritusta, vaan nauti siitä silloin, kun se tuntuu hyvältä. Piipahdus museossa kesken työpäivän tai ostosreissun tuo yllättävän piristyksen arkeen. Museokortilla koko näyttelyä ei tarvitse kokea kerralla, vaan voit nauttia vaikkapa vain yhdestä teoksesta.

 Katso lähin museo kartalta >

 

3. Ota omaa aikaa ja hengähdä kulttuurin äärellä.

Varaa kalenterista päivä ja sovi treffit itsesi kanssa. Museossa voit nauttia omasta ajasta ja huomata, kuinka erilainen museokokemus siitä syntyy! Jätä arjen huolet museon narikkaan ja nauti rauhallisesta hetkestä itsesi kanssa.

 Mikäli poistut museosta rentoutuneena hymyillen, järjestä museotreffit uudelleen. Näin saat säännöllisesti arjesta poikkeavan kokemuksen, joka auttaa rentoutumaan ja kiireen keskellä.

 

4. Tapaa ystäviä museoissa.

Ihmissuhteiden ylläpitäminen ja aikataulujen yhteensovittaminen ystävien kanssa saattaa tuntua haastavalta hektisen arjen keskellä. Jos koti ei ole edustuskunnossa, vesisateessa lenkkeily ei innosta tai lähikahvilat on jo koluttu, ehdota ystävälle tapaamista museossa.

 Museoon on helppo mennä matalalla kynnyksellä, ja uusi ympäristö ruokkii yleensä hyviä keskusteluja. Menkää katsomaan näyttely, osallistukaa museoiden järjestämiin tapahtumiin tai käykää vaikkapa museokahvilassa. Jos omistat Museokortin, tapaamispaikka erilaisille kohtaamisille löytyy aina.

 

5. Haasta itsesi vuoden pituiselle kulttuurimatkalle ja koe positiiviset vaikutukset!

Museokortti on loistava sijoitus omaan hyvinvointiisi. Kulttuuri ja taide lisäävät tutkitusti hyvinvointiasi.

 Museokortin voit ostaa museoista tai verkosta ja voit maksaa sen useimmilla kulttuurieduilla. Kortti on voimassa 12 kk ja oikeuttaa vierailemaan 370 museossa ympäri maan. Täysin uuden Museokortin käyttöaika alkaa ensimmäisestä museovierailusta, joten kortti ei kulu ennen sen käyttöönottoa. Kulttuurieduilla voit myös jatkaa nykyisen korttisi voimassaoloa.

 

OSTA MUSEOKORTTI KULTTUURIEDULLA

 

 

Kirjoittajasta.

Vieraskynä-sarjaa täydentää Museokortti.

Museokortti, mitä sillä saa?

Museokortti-kohteiden joukosta löydät kotimaan suosituimmat nähtävyydet ja paikalliset erikoisuudet. Ateneum, Turun linna ja Arktikum ovat monille tuttuja kohteita, mutta tiesitkö, että Museokortilla voit vierailla myös aidossa vankilassa tai kurkistaa kaikkien tuntemien suomalaisten koteihin?

 Koe kotimaan kestosuosikit Heurekasta Olavinlinnaan, näe vuoden puhutuimmat taidenäyttelyt, vieraile Kekkosen, Sibeliuksen ja muiden merkkihenkilöiden kodeissa tai opi jotain uutta tutuista kulmista oman kotikaupunkisi museoissa. Tutustu 370 Museokortti-kohteeseen >

 

Aina uutta nähtävää – museoiden näyttelyt vaihtuvat monta kertaa vuodessa.

Vaikututko valokuvataiteesta, kotimaisista design-klassikoista tai jääkiekon tähtihetkistä? Vai haluatko kiertää uusimmat taidenäyttelyt tai uppoutua historian pyörteisiin?  

Useimmissa museoissa näyttelyt vaihtuvat usein ja tarjoavat aina jotain uutta. Nautitpa kuvataiteesta, musiikista, urheilusta, muotoilusta, tieteestä tai kirjallisuudesta, satojen näyttelyiden joukosta löydät varmasti itsellesi sopivat vierailukohteet. Katso uusimmat näyttelyt >

 

Ota Museokortti reissukaveriksi ja koe Suomi uusin silmin!

Museokortti taskussasi löydät uusia elämyksiä läheltä ja kaukaa. Vietä vaikkapa viikonlopun mittainen kaupunkiloma Tampereella tai kierrä kaikki Lapin museot Tankavaaran kultakylästä Reidar Särestöniemen upeaan ateljeekotiin.

Museokortin matkavinkeistä löydät ideoita kotimaanmatkoille ja saat hyviä etuja ravintoloista, hotelleista ja museokaupoista. Tiedätkö, kuinka monta museota löytyy naapurikaupungista tai vaikkapa mökkimatkan varrelta? Kätevän reittioppaan avulla löydät museot tuttujen reittien varrelta. Katso vinkkejä lähimatkailuun >

 

Lisää vinkkejä Epassilta: