Miten Suomi harrasti liikuntaa ja kulttuuria 2022?

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Tuoreimman tutkimustiedon mukaan työikäisten suomalaisten kestävyyskunto on heikentymässä. Heikko kestävyyskunto on huolestuttavaa paitsi työntekijän tuottavuuden, niin ennen kaikkea työkykyisenä pysymisen kannalta. Ilahduttavaa puolestaan on se, että henkistä ja emotionaalista hyvinvointiamme parantavien kulttuuriharrastusten suosio on palannut vähintään entiselle tasolleen. Epassi-etujen käyttötilastot vuodelta 2022 osoittavat, että liikunta- ja kulttuurietujen käyttö on kasvanut koronavuosista merkittävästi ja että etuja käytetään eniten suomalaisten lempiharrastuksiin.

Miespuolinen personal trainer ohjeistaa nuorta naista tekemään hauiskääntöjä voimatangolla ja levypainoilla.

Suomalaiset kävelevät entistä vähemmän, mutta harrastavat liikuntaa saman verran kuin ennenkin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Liikuntaraportin mukaan liikunnan harrastamisen ja paikallaanolon määrät ovat pysyneet sukupuolesta ja iästä riippumatta lähes täysin samoina kuin aiemmin. Kyselytutkimuksen mukaan vain 26 % suomalaisista täyttää kaikki viralliset liikkumisen suositukset, eli harrastaa sydämen sykettä kohottavaa, reipasta liikettä ainakin 2 t 30 min tai rasittavaa liikkumista 1 t 15 min viikossa sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kahdesti viikossa.

Väestömme kestävyyskunnon kehitys näyttää vaihtelevan sukupuolen mukaan. 6 minuutin kävelytestin perusteella naisten kunto on säilynyt entisellään ja jopa hieman parantunut korona-aikana. Miesten kunto on heikentynyt kaikissa paitsi 60–69-vuotiaiden ikäluokassa. Erityisen paljon kestävyyskunto on heikentynyt 20–29-vuotiaiden nuorten miesten joukossa.

Liikunnan lisäämisen terveysvaikutuksia:

  • Mieliala paranee
  • Immuunijärjestelmä ja stressinsietokyky vahvistuvat
  • Loukkaantumis- ja sairastumisriski pienenevät
  • Uni on parempilaatuista
  • Muisti ja keskittymiskyky kohentuvat
Lähde: UKK-Instituutti

 

HOTEL SERVICES Black-21Näin suomalaiset liikkuivat 2022.

Muutoksia edelliseen tutkimukseen on niin vähän, että ne eivät merkitse mitään.

  • Päivittäisiä askeleita noin 7 500 kpl. Keskimääräinen muutos noin -400 kpl (miehet -467 kpl ja naiset -373 kpl).
  • Reipasta ja rasittavaa liikuntaa harrastamme noin 48 minuuttia päivässä.
  • Paikallaanoloa keskimäärin noin 9 tuntia päivässä.
  • Suosituimpia liikuntapaikkoja ovat kevyen liikenteen väylät, luonto ja ulkoilualueet.
  • Tavallisimpia liikuntalajeja ovat kävely, kuntosaliharjoittelu, pallopelit, juoksu, pyöräily, ryhmäliikunta, uinti ja kotivoimistelu.
    Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Liikuntaedun käyttö pitkälti entisenkaltaista.

Vuonna 2022 Epassin asiakkaat käyttivät liikuntaetua hyvin samaan tapaan kuin aiemminkin. Suosituimmat liikuntalajit maksujen lukumäärällä mitattuna olivat kuntosaliharjoittelu (32,9 % maksuista), uinti ja vesiliikunta (14,7 %) sekä pallo- ja mailapelit (13,3 %), joista padel, tennis ja golf olivat selvästi suosituimpia.

Koronarajoitusten purkamisen jälkeen liikuntaedun käyttö on kasvanut merkittävästi. Siitä huolimatta suuri osa suomalaisista palkansaajista jätti arvokkaan ja terveyttä edistävän liikuntaedun hyödyntämättä. Työnantajien pitääkin siksi pyrkiä aktivoimaan työntekijöitään viestimällä liikuntaedusta säännöllisesti esimerkiksi yrityksen sisäisessä chatissa, intranetissä ja ilmoitusnäytöillä tai -tauluilla.

 

10 suosituinta liikuntaedun käyttökohdetta 2022:

  1. Kuntosaliharjoittelu
  2. Uinti ja vesiliikunta
  3. Pallo- ja mailapelit
  4. Jooga ja pilates
  5. Keilailu
  6. Verkkovalmennukset
  7. Tanssi
  8. Suunnistus
  9. Pyöräily
  10. Hiihto ja laskettelu.

Listan lajeihin on tehty eniten yksittäisiä maksuja Epassin Liikuntaedulla 2022. Lajit perustuvat Epassi-kauppiaiden toimipisteilleen ilmoittamiin tietoihin.

Tiede antaa paljon hyviä perusteita sille, miksi Liikunta- ja Kulttuurietu & Hyvinvointietu kannattavat. Täyden hyödyn työnantaja saa näistä eduista, kun niitä käytetään. Lue lisää oppaastamme.

 

Suomalaisten enemmistö harrastaa kulttuuria – matalasti koulutettuja aktivoitava.

Kulttuuriharrastus virkistää mieltämme arjen kiireen ja stressin keskellä. Siksi suomalaisista valtaosa harrastaakin kulttuuria jossain muodossa. Tuoreimman Kulttuuribarometrin mukaan yli puolet suomalaisista käy vähintään kerran vuodessa elokuvissa, museossa, teatterissa tai muussa kulttuuritapahtumassa kuten valo- tai katutaidefestivaaleilla.

Työnantajien tulisi aktivoida kultturiharrastusten pariin erityisesti niitä työntekijöitä, joilla on matalampi koulutus- ja palkkataso. Tutkimuksen mukaan nämä henkilöt hyötyisivät kulttuuriharrastuksesta eniten, koska he harrastavat kulttuuria ja taidetta keskimääräistä vähemmän. Esimerkiksi kulttuuriedun tarjoamisesta on helppo aloittaa.

 

Kulttuuri- ja taideharrastuksen terveysvaikutuksia:

  • Henkinen ja tunteellinen hyvinvointi paranee
  • Uupumus- ja masennusoireet vähentyvät
  • Luovuus kehittyy
  • Elinvoimaisuus ja energisyys lisääntyy
  • Suoriudumme töissä paremmin

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.

 

Kulttuuriedun suosituimmat käyttökohteet 2022.

Kulttuuriedun suosituimmat käyttökohteet eivät muuttuneet vuonna 2022 aiemmasta. Pääsyliput elokuviin, tapahtumiin, museoihin ja teatteriin olivat edelleen Epassin kulttuuriedun suosituimpia käyttökohteita. Edun käyttö kuitenkin nousi kohisten sen jälkeen, kun kulttuuripaikkojen toimintarajoitukset purettiin alkuvuonna.

  1. Elokuvat
  2. Museot
  3. Teatteri
  4. Kulttuuritapahtumat kuten festivaalit
  5. Käsityökurssit
  6. Muut taidekurssit
  7. Muu esiintyvä taide.

Listan lajeihin on tehty eniten yksittäisiä maksuja Epassin Kulttuuriedulla 2022. Lajit perustuvat Epassi-kauppiaiden toimipisteilleen ilmoittamiin tietoihin.

 

Epassin Liikunta- ja kulttuuriedulla tuet työntekijöidesi yksilöllistä hyvinvointia.

Liikunta- ja kulttuurietu on helppo tapa palkita työntekijöitä kustannustehokkaasti. Samalla se kannustaa heitä huolehtimaan hyvinvoinnistaan ja mahdollistaa palauttavien taukojen pitämisen stressaavan arjen keskellä. Kulttuuri- ja liikuntaetu onkin Suomen suosituin verovapaa työsuhde-etu, jonka työnantaja voi vähentää täysimääräisesti omassa kirjanpidossaan.

Epassilla on Suomen laajin liikunta- ja kulttuuriedun käyttöpaikkaverkosto, joka kattaa yli 12 000 käyttökohdetta. Työnantajalle koituvat kustannukset perustuvat todelliseen käyttöön eikä palvelumaksun lisäksi ole muita kuluja. 

Tutustu liikunta- ja kulttuurietuun

 

Aiheet:KulttuurietuLiikuntaetu

Lisää vinkkejä Epassilta:

Valitse henkilöstöetu, jonka työntekijät oikeasti haluavat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset palkansaajat haluavat eniten henkilöstöetuja, jotka kohdistuvat fyysiseen hyvinvointiin (kuten kuntosaliharjoitteluun tai hierontaan), kulttuurielämyksiin sekä ravitsemukseen ja lounaaseen.

Nämä kaikki saat järjestettyä helpoiten Epassilla. Ehkä siksi jo miljoona suomalaista epassittaa ostoksiaan yli 39 000 palveluntarjoajan verkostossamme.

TYÖNANTAJA: TUTUSTU MAHDOLLISUUKSIIN

WEBSITE FI B2B ads LP 2024 featured img@1.5x