5 vinkkiä joiden avulla lisäät hyvinvointia perhearjessa.

Kirjoittanut Vieraskynä

"Kunnon treenin tekemiseen ei tunnu olevan aikaa. Siksi en olekaan aikoihin tehnyt mitään." Kuulostaako tutulta? Et missään nimessä ole asian kanssa yksin. Lue alta viisi vinkkiä, joiden avulla lisäät helposti ja vaivattomasti hyvinvointia arkeesi. Ilman stressiä. Keinot ovat auttaneet jo yli 20 000 naista!

BLOG Nordic Fit Mama guest post Mar 2022

Kaikki me tunnemme jo terveen elämän reseptin: Terveellistä ruokaa, riittävästi liikuntaa, unta ja lepoa sekä stressi hallintaan. Jos pelkkä tieto saisi meidät tekemään hyviä valintoja, me kaikki tekisimme niitä jo nyt ja eläisimme tervettä elämää. Mutta totuus on toinen.

Etenkin lapsiperheen arjessa oma hyvinvointi ei aina ole etusijalla. Syödään mitä kaapissa sattuu olemaan ja mitä ehditään valmistamaan. Kaupassakäynti menee usein tuttujen hyllyjen välissä kulkemiseksi. Ostetaan mitä on aina ostettu. Liikkuminen on kaukainen haave jo muutenkin täyteenahdetussa elämässä. Ja iltaisin, kun lapset on saatu nukkumaan, tekee mieli ottaa omaa aikaa siirtämällä nukkumaanmenoa myöhemmäksi. Rauhallinen hetki Netflixin äärellä saattaa houkuttaa enemmän kuin nukkuminen.

Pelkkä tieto ei riitä. Tarvitsemme selvästi myös tukea ja keinoja, joiden avulla saamme elämäntapamme paremmille raiteille ja jotka auttavat meitä myös pysymään terveemmissä elämäntavoissa. Ilman stressiä ja turhia paineita.

Avainsanat ovat säännöllisyys ja pitkäjänteisyys. Rajutkaan ryhtiliikkeet eivät tuota tulosta, jos ne jäävät lyhytaikaisiksi. Mutta miten sitten tuoda hyviä rutiineita arkeen? 

Tässä Nordic Fit Maman valmentajan Riina Laaksosen vinkit:

 

1. Keskity siihen, mitä saat tehdä sen sijaan, että jatkuvasti kiellät itseäsi. 

Pohdi esimerkiksi ruokaostoksilla ollessasi, mitä voisit ruokavalioosi lisätä. Vaihda kaupassa reittiä ja viivyttele hedelmä- ja vihannesosastolla. Löytyisikö sieltä jotain uutta ja jännittävää, jota voisit kokeilla. Vihanneksia saa ruokavalioonsa helposti lisää, kun niitä ujuttaa tuttuihin ruokiin. Bolognese-kastikkeeseen voi raastaa porkkanaa tai kesäkurpitsaa, joka sulaa sinne niin, ettei ronkelinkaan lapsi sitä huomaa. Pakastemarjoja voi alkaa salakuljettaa  vaivihkaa ruokavalioon ensin vaikka tuorekiisselissä ja jälkiruokarahkassa. Lue miten ruokavaliotaan voi vaivihkaa muuttaa terveellisemmäksi ja mitä ruokakaapista SAA löytyä.

 

2. Pienikin liikunta on kotiinpäin. 

Kehomme on luotu liikkumaan, mutta nykyinen staattinen elämäntyyli saattaa saada kehomme jumiin. Jos liikunta on jäänyt todella vähäiseksi, lisää hyötyliikuntaa arkeesi kirjaimellisesti pienin askelin. Muista, että kaikki liikkuminen on liikuntaa. Ostoskeskuksissa käveleminen, puutarhatyöt, siivoaminen ja lasten kanssa riehuminen lasketaan liikunnaksi, samoin tanssiminen. 

Tutkimusten mukaan pienet muutokset pysyvät arjessa ja muuttuvat elämäntavoiksi isoja remontteja todennäköisemmin. Aloita esim. 5 minuutin lantionpohja- tai liikkuvuustreenillä. Lisää määrää pikku hiljaa. Jo 5-10 minuutin päivittäisellä harjoittelulla boostaat aineenvaihduntaasi ja kasvatat energiatasoasi. Ja kolmasosa päivän liikkumisesta on jo tehty. Lue lisää lantionpohjan treenaamisesta ja liikkuvuusharjoituksista

Mitä enemmän liikut, sitä enemmän kehosi alkaa sitä kaivata. Kynnys liikkumiseen madaltuu. Saatat alkaa tuntea kiinnostusta jonkin liikuntaharrastuksen aloittamiseen. 

 

KATSO LIIKUNTAEDUN KÄYTTÖPAIKAT

 

3. Kävele enemmän! 

Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että reipas käveleminen on yksi parhaista liikuntamuodoista. Se ei vaadi erityisiä välineitä eikä liikuntatiloja eikä teräksistä kuntoa. Koska elämämme vaatii yleensä liikkumista paikasta toiseen, jo 20 minuuttia rivakkaa kävelyä riittää kunnon ylläpitämiseksi. Tämä yhdistettynä edellisen kohdan lihaskuntotreeniin riittää jo päivän liikuntasuosituksen, 30 minuuttia, täyttämiseen. 

Käveleminen on hyväksi myös erityisesti naisten hyvinvointiin liittyvälle niin tärkeälle lantionpohjalle. Kävellessä lantionpohjan lihakset automaattisesti sekä supistuvat että rentoutuvat. Kävele mahdollisimman paljon ylämäkeen ja vältä korkokenkiä, jotka ohjaavat kehoasi väärään asentoon ja kuormittavat lantionpohjaa. 

 

4. Priorisoi uni. 

Ihmiset nukkuvat nykyisin yleensä liian vähän. Mikään ajanviete, oli se kuinka houkutteleva tahansa, ei korvaa unen puutteesta johtuvia terveysongelmia. Sulje siis mobiililaitteet ja tv hyvissä ajoin ja vetäydy makuuhuoneeseen viimeistään kymmeneltä, jos aamulla heräät 6-7 maissa. 

Pidä huolta unihygieniasta: Tuuleta makuuhuone ja vaihda puhtaat lakanat ainakin parin viikon välein. Rauhoita makuuhuoneesi nukkumiselle. Ota vaikka kirja mukaan sänkyyn kännykän sijaan. Opettele muutama rentouttava hengitysharjoitus, joka laskee kierroksia ja valmistaa uneen.

Palleahengityksessä hengitetään vatsan kautta siten, että palleaa kiertävä, rauhoittavaa hermostoamme säätelevä  vagushermo rentoutuu. Palleahengitys on nopea keino rauhoittaa keho ja mieli sekä laskea stressitasoja. 

Palleahengitystä on helpointa harjoitella makuuasennossa siten, että käsi on vatsan päällä. Hengitä sisään nenän kautta niin, että käsi kohoaa ja ulos suun kautta niin, että käsi laskee. Uloshengityksen olisi hyvä olla pidempi kuin sisäänhengitys. 

 

5. Ole itsellesi armelias. 

Kaikkea ei aina tarvitse jaksaa ja ehtiä. Lipsuminen on inhimillistä. Pidä mielessäsi 80/20 -sääntö. Kun elämäntavat ovat pääosin kunnossa, voi silloin tällöin antaa itselleen vapauksia. Herkuttelua ja nautintoja ei kannata täysin kieltää, sillä kiellot tekevät ne vain houkuttelevimmiksi. 

Muista, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Voit aina aloittaa uudestaan. 

Muista myös, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Nordic Fit Maman valmennuksilla lisäät helposti ja vaivattomasti hyvää tekeviä rutiineita ja liikuntaa arkeesi pienin askelin. Valmennukset ottavat huomioon kiireisen elämäntilanteen. Treenit vievät aikaa vain noin 10 minuuttia päivässä. Saat siis liikkumiseen käyttämästäsi ajasta maksimaalisen hyödyn irti.

 

Nordic Fit Maman jäsenyys tarjoaa valmennusta, asiantuntemusta ja tukea raskausaikaan, synnytyksen jälkeiseen palautumiseen, kehon vahvistamiseen ja vauva-arkeen. Jäsenenä olet osa äitien yhteisöä, etkä jää yksin kysymyksinesi ja haasteinesi. Lue lisää ja liity jo 20 000 tyytyväisen naisen joukkoon! Liittymällä jäseneksi saat koko Nordic Fit Maman valmennuskirjaston käyttöösi. Hinnat alkaen 16,60 € / kk.

Voit ostaa Nordic Fit Maman jäsenyyden Epassin liikuntaedulla jo raskauden aikana tai sen jälkeen. Yleensä liikuntaetu on käytössä vain töissä oltaessa. Tarkista siis työnantajaltasi, onko liikuntaetusi käytettävissä äitiysvapaan aikana, jos satut olemaan äitiysvapaalla.

Mikäli kaipaat infoa raskauden jälkeisestä turvallisesta treenistä ja lantionpohjan tärkeästä roolista ja sen vaikutuksista kehoon, ilmoittaudu maksuttomaan webinaariin Turvallinen treeni raskauden ja synnytyksen jälkeen.

 

Kirjoittajasta

Annamme toisinaan kynän vieraileville kirjoittajille, joiden kirjoituksia julkaistaan Vieraskynä-sarjassamme. Nämä hyvinvointivinkit perhearkeen on kirjoittanut Nordic Fit Maman Riina Laaksonen.

Riina on äitiysliikuntaan erikoistunut personal trainer ja kolmen pojan äiti. Riinan kiinnostus äitiysliikuntaan heräsi, kun hän huomasi kehonsa reagoivan negatiivisesti treeniin synnytysten jälkeen. Hän tajusi treenaavansa liian kovaa ja väärällä tekniikalla. 

Nordic Fit Maman valmennukset perustuvat siis Riinan omaan kokemukseen, mutta ne on kehitetty yhdessä muiden äitien ja asiantuntijoiden kanssa, tutkittuun ja hyväksyttyyn tietoon perustuen. 

 

Aiheet:HyvinvointiLiikuntaetu

Lisää vinkkejä Epassilta: