Aloittelijan pikaopas golfiin – Rohkeasti uuteen harrastukseen.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Uuden lajin aloittaminen voi innostuksen lisäksi vähän jännittääkin – varsinkin, jos mielikuva lajista on hieman harhaanjohdettu. Golf on vanha ja perinteikäs laji, jonka uudet sukupolvet löytävät aina uudestaan. Haluammekin tarjota nopean yleiskatsauksen lajista kiinnostuneille. Haastattelimme juttua varten Golfpisteen liiketoimintajohtaja Sami Markkasta. 

BLOG Beginners guide to golf HERO

 

Golf on koko elämän kestävä harrastus. 

Markkanen on viihtynyt lajin parissa yli 30 vuotta ja kilpaillut SM-tasolla. Vapaa-aikansa lisäksi hän on Golfpisteen liiketoimintajohtajana ammattinsakin puolesta lajin keskiössä. Hänen mukaansa golfin ainutlaatuisuus syntyy useasta tekijästä: golfissa yhdistyy liikunta, luonto sekä sosiaalisuus.

Vaikka golfia ei usein nähdä fyysisesti vaativana lajina, ovat sen tuomat hyödyt kauaskantoisia. Tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että golfaajilla todetaan vähemmän ahdistuneisuutta tai masentuneisuutta. 

 

”Golf on maailman hienoin harrastus, johon kuuluu paljon elementtejä, joita ei muualla ole. Se tarjoaa hyvän elämyksen sekä vastapainoa kiireiselle elämälle.”

 

18-reikäisen golf-kierroksen aikana pelaaja kävelee keskimäärin noin 10 kilometriä, mikä tarkoittaa askelpituudestasi riippuen noin 13 000 – 17 000 askelta. Aikaa saattaa Markkasen mukaan kulua 3,5 – 4,5 tuntia kentästä ja pelitahdista riippuen. Viehätys piileekin siinä, että kierroksia voi muokata juuri itselleen sopiviksi. Markkanen muistuttaa lajin joustavuudesta, esimerkiksi aloittelijoille sopii hyvin yhdeksän reiän kierros.  

Raikkaassa ulkoilmassa vietetty aika houkuttelee osakseen kaiken ikäisiä ja -kuntoisia harrastajia. Golfin suurin buumi nähtiin esimerkiksi korona-aikaan, kun Yle uutisoi ”nuorten ryntäyksistä golfkentille.” 

Lajia voi harrastaa minkä ikäisenä tahansa, minkä ansiosta golf toimii aikuisten kaveriporukan lisäksi hyvin koko perheen yhteisenä harrastuksena. Peliseuran vaikutus onkin merkittävä, vaikka kyseessä on yksilölaji. Toivoitpa lisää kannustusta, motivoivaa kilpahenkisyyttä tai muuten mahdollisuutta tutustua uuteen ihmiseen, voi kaiken tämän toteuttaa golfin parissa.

 

Golf helpottaa tutustumista ja verkostoitumista. Sanotaan, että kierroksen jälkeen tunnet ihmisen paremmin kuin vuosien tutustumisen jälkeen!” 

 

Markkanen arvostaa golfin tuomaa haastetta. Jokainen kierros tarjoaa jotain uutta, sillä kentän, peliseuran ja sääolosuhteiden vaihtelu tekevät jokaisesta pelistä erilaisen. Sitä ei kuitenkaan kannata säikähtää.

 

Alussa tärkeintä on vain uskaltaa lähteä mukaan. Pitää muistaa, että kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita – siltä tuntuu välillä edelleenkin”, Markkanen muistuttaa naurahtaen. 

 

Pahamainen golfetiketti – eli miten kentällä käyttäydytään.

Pelisääntöjen lisäksi golfissa noudatetaan yleistä etikettiä, johon liittyy usein virheellisiä mielikuvia. Golfetiketti noudattaa yksinkertaisia periaatteita, joissa on kyse turvallisuudesta sekä muiden pelaajien ja kentän kunnioittamisesta.

 

”Pelitaitojen sijaan on tärkeämpää varmistaa, että olet hyvää peliseuraa. Alkuun sinun kannattaa opetella tavat kentällä toimimiseen, ettet itse vahingossa aiheuta turvallisuusuhkia itsellesi tai muille ja osaat edetä kentällä muiden mukana. Tämän takia golfissa pitääkin suorittaa green card ennen kuin pääset pelaamaan kentille vapaasti.”  

 

Golfetiketti tuntuu osin jopa itsestään selvältä myös aloittelijalle, kun siihen tutustuu tarkemmin. Sääntöjen noudattaminen alkaa tuntua luonnolliselta hyvinkin nopeasti. Etiketin avulla pyritään pitämään huoli mm. pelin sujuvuudesta.

Suomen Golfliitto kiteyttää golfin säännöt seuraavasti: 

  • Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan – älä liiku tai melua muiden lyödessä 
  • Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla 
  • Ripeästi etenevä pelitapa – ei kuitenkaan tarvitse juosta 
  • Kentän kunnosta huolehtiminen: paikkaa aina jälkesi 
  • Kenttien ohjeistusta kunnioittava pukeutuminen 
  • Puhelin on hyvä pitää äänettömällä. 

 

Pukeutuminen vuosi vuodelta rennompaa.

Golfetiketissä eniten ennakkoluuloja herättää pukeutuminen. Perinteisesti golfpukeutumisesta tulee mieleen skottiruutuhousut ja kauluspaita. Todellisuudessa useimmilla saattaa olla lajissa käytettäviä vaatteita jo entuudestaan olemassa. Kenttien pukeutumiskoodi muuttuu rennommaksi vuosi vuodelta. Yleisesti mielessä kannattaa kuitenkin pitää se, että farkuissa tai verkkareissa ei kannata lähteä kierrokselle, vaikka ne ovat hyväksyttyjä harjoittelualueella.

Golfpukeutuminen on nykyisin urheilullista, käytännöllistä ja värikästä. Pikeepaita ja housut, shortsit, hame tai jopa siistit farkut kelpaavat asusteeksi lähes kaikilla Suomen golf-kentillä. Päähän pelaajat vetävät yleensä lippiksen, mutta mikä vain muukin hattu sopii. Ja sadesäällä tai viileämmillä keleillä voit käyttää vaikka tuulipukua tai neuletta.

 

Golfin aloituskustannukset.

Golfliitto arvioi, että aloitteleva harrastaja saa kulumaan 400 - 600 € vuodessa ja aktiivinen harrastaja 700 - 1000 € vuodessa. Golfin aloittamiseen liittyy yleensä seuraavia kustannuksia: 

  • Alkeiskurssi ja green card noin 200 euroa (voi maksaa Liikuntaedulla)
  • Varusteet halvimmillaan noin 300 euroa (voi vuokrata Liikuntaedulla tai omalla rahalla)
  • Säänmukainen ulkoiluvaatetus noin 200 – 1 000 € (riippuu täysin merkkivalinnoista sekä siitä, haetaanko vaatteita sadesäälle vai hellepäivälle).

 

Swingi kuntoon Liikuntaedulla.

Innostuitko kokeilemaan lajia? Voit kattaa vaatteita lukuun ottamatta kaikki golfin aloituskulut Epassin Liikuntaedulla. Voit siis käyttää Liikuntaetuasi alkeiskurssimaksuihin, välinevuokriin sekä Green Cardin hankintaan.  

Kun pääset lajin makuun, niin Epassilla saat kuitattua myös pelimaksusi helposti. Etsi sinua lähin golfkenttä Golfpiste Teetime -ajanvarauspalvelusta ja varaa aika verkossa! Oman pelimaksun voit maksaa Epassilla kentällä pelipäivänä. 

Pro tip: Käytä kenttähaussa Epassi-suodatinta, niin näet suoraan ne kentät, jotka vastaanottavat Epassia. Tarkemmat ohjeet löydät täältä. 

Huomaathan, että Teetime-palvelun käyttäminen edellyttää Teetime-käyttäjätiliä ja sen linkittämistä NexGolf-tiliisi. 

 

BLOG Golfpiste partnership CTA

 

Aiheet:Liikuntaetu

Lisää vinkkejä Epassilta: