Paljonko lounasedun käytöllä säästää?

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

 

Ravitseva lounas työpäivän aikana nostaa tutkitusti loppupäivän vireystilaa ja työskentelytehoa. Lounasedulla työnantaja maksaa osan lounaan hinnasta työntekijän puolesta, mutta kuinka suuri taloudellinen vaikutus lounasedulla oikeasti on työntekijälle? Käytännössä joka viides lounasedulla ostettu ateria on sinulle ilmainen. Säästö vain jakautuu tasan kaikkien viiden maksun kesken.

Ravitseva lounas nostaa tutkitusti loppupäivän vireystilaa. Kokeile laskurilla, paljonko voit säästää käyttämällä lounasetua.

 

Aterioita lounasedulla 24/7.

Tiesitkö, että lounasetua voi käyttää mihin aikaan tahansa? Lounasedun käyttöä ei ole rajattu tiettyyn aikaan tai viikonpäivään. Illallisella käydessä, ruokaa kotiin tilatessa tai sunnuntaibrunssilla - maksamalla Epassin lounasedulla säästät aina riippumatta kellonajasta tai tilanteesta. Vaiva on pieni, mutta vaikutus talouteesi pitkässä juoksussa suuri.

 

Lisätietoa: Lounasetu osana palkkaa.

Yleisin tapa tarjota lounasetu Epassilla on käyttää OmaRahaa työntekijän omavastuuosuuden maksamiseen, joka on lounasedussa 75 % (min. 8,50 €). Etu voidaan tarjota osana palkkaa myös suoraan palkasta tehtävällä vähennyksellä.

Kun maksat lounasedullasi, työnantajasi maksaa ateriasta enintään 25 %. Saat siis aina “alennusta” aterian hinnasta, kun maksat sen lounasedulla. Esimerkiksi 10 euron ateriasta työnantajasi maksaa 1,50 euroa.

Pähkinänkuoressa: joka viides ateria on työntekijälle kokonaan ilmainen.

Keskimäärin kuukaudessa on 21 työpäivää. Ostamalla 10 euron aterian jokaisena työpäivänä, säästät kuukaudessa 52,50 euroa ja vuodessa 630 euroa. Suurin osa työnantajista antaa edun täysimääräisenä, mikä tarkoittaa, että yhden maksun suurin sallittu arvo on 13,50 €. Ostamalla kalliimpia lounaita voit siis säästää vieläkin enemmän.

Muutamassa vuodessa säästöä kertyy yhden etelänloman verran – vaikket käyttäisikään lounasetua ihan jokaisena päivänä.

 

Lisätietoa: Lounasetu palkan päälle.

Jos lounasedussasi ei ole omavastuuta, eli etu lisätään palkkasi päälle, on edun arvo vielä suurempi. Työnantajasi maksaa lounasetusi tällöin kokonaan, eli käytännössä korottaa palkkaasi lounasedun arvon mukaisella summalla. Sinä työntekijänä maksat edusta vain tuloveroprosenttisi mukaiset verot, koska lounasetu korottaa verotettavan bruttopalkan arvoa. 

Kun lounasetu maksetaan palkan päälle, 10 € ateria maksaa sinulle 30 % tuloveroprosentilla vain 2,25 €. Tällöin lounasetu säästää sinulle joka päivä 7,75 €. Tämä raha jää saamatta, jos etua ei käytetä.

Vastaavalla esimerkillä lounasetu säästää sinulle kuukaudessa 162,75 euroa ja vuodessa jopa 1 790,25 euroa.

 

Yhteenveto

Kun et kokkaa itse vaan syöt ravintolassa tai tilaat ruokaa, muista maksaa Epassilla. Samalla säästät ihan huomaamattasi. Pitkässä juoksussa etusi on hyvinkin merkittävä summa suoraa säästöä.

Aiheet:Lounasetu

Lisää vinkkejä Epassilta: