Pikalinkit

Käyttöpaikat
Uusi salasana
Ota yhteyttä
Ehdota käyttöpaikkaa
Materiaalipankki

Paljonko lounasedun käytöllä säästää? Kokeile laskurilla

Kirjoittanut Lasse Saari

Ravitseva lounas työpäivän aikana nostaa tutkitusti loppupäivän vireystilaa ja työskentelytehoa, mutta mitkä ovat taloudelliset vaikutukset? Jos syöt esimerkiksi 10 € aterian, joka viides ateria on ilmainen, kun työantajan osuus aterian hinnasta on 25 %.

Paljonko lounasedun käytöllä voi säästää? Kannattaako sen käyttö työntekijälle, joka maksaa itse omavastuun? Kokeile lounasedun säästölaskuria ja testaa, kuinka paljon voit itse säästää muihin maksuvälineisiin verrattuna. 

Huom! Laskukaavaan vaikuttaa maksetaanko lounasetu palkan osana, (omavastuu OmaRahalla tai vähennyksenä palkasta) vai palkan päälle, jolloin tulee huomioida myös tuloveroprosentti.

 

Aterioita lounasedulla 24/7

Tiesitkö, että lounasetua voi käyttää mihin aikaan tahansa - sitä ei ole rajattu tiettyyn aikaan tai viikonpäivään. Illallisella käydessä, ruokaa kotiin tilatessa tai sunnuntaibrunssilla - maksamalla Epassin lounasedulla säästät aina korttimaksamiseen verrattuna. Vaiva on pieni, mutta vaikutus talouteesi pitkässä juoksussa suuri.

 

Lisätietoa: Lounasetu osana palkkaa

Yleisin tapa tarjota lounasetu Epassilla on käyttää OmaRahaa työntekijän omavastuuosuuden maksamiseen, joka on lounasedussa 75% (min. 6,90e). Etu voidaan tarjota osana palkkaa myös suoraan palkkakuitista tehtävällä vähennyksellä.

Näin ollen joka kerta kun maksat lounasedullasi, työnantajasi maksaa ateriasta enintään 25% - saat sen verran aina “alennusta”. Esimerkiksi 10 euron ateriasta työnantajasi maksaa 2,50 euroa. 

Pähkinänkuoressa: joka viides ateria on työntekijälle kokonaan ilmainen.

Jos käytät etua esimerkiksi jokaisena arkipäivänä, voit nautiskella aina perjantaisin “firman piikkiin”.

Kun keskimääräinen työpäivien määrä kuussa on 21 kappaletta, ostamalla 10 euron aterian jokaisena työpäivänä, säästät kuukaudessa 52,50 euroa ja vuodessa 630 euroa.

Muutamassa vuodessa säästöä kertyy siis yhden etelänloman verran.

 

Lisätietoa: Lounasetu palkan päälle

Mikäli lounasedussasi ei ole omavastuuta eli etu maksetaan palkan päälle, on edun arvo vielä suurempi. Työnantaja maksaa etusi kokonaan ja työntekijä maksaa edusta vain verotuksessaan tuloveroprosentin mukaisen osuuden. 

Vastaavalla 10 euron ateriahinnalla kuin palkan osana -esimerkissä yllä säästää (30% tuloveroprosentilla) joka päivä jopa 7,75 euroa. Tämä raha jää siis saamatta, mikäli etua ei käytetä.

Kuukausittain vastaavalla esimerkillä säästää 162,75 euroa ja vuodessa jopa 1790,25 euroa.

 

Yhteenveto

Kun et kokkaa itse vaan syöt ravintolassa tai tilaat ruokaa, muista maksaa Epassilla. Säästät huomaamattasi joka kerralla. Pitkässä juoksussa etusi on hyvinkin merkittävä summa suoraa säästöä.

Aiheet:LounasetuTyöntekijälleKäyttövinkit

Jaa uutinen:

Aikaisemmat ePassi-uutiset: