Mitä lounasedulla voi ostaa ruokakaupoista?

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Uudessa arjessa työtä tehdään milloin missäkin. Meillä saattaa olla usein tarve napata lounasateria mukaan matkalta ja nauttia lounas työpäivän keskellä, kun aikaa lounastauolle ei ole kovin paljon. Tällaisiin työpäiviin saat helpotusta ostamalla valmiin lounaan mukaasi ruokakaupasta. Katso mitä lounasedulla saa ostaa ruokakaupoista ja mikä on kiellettyä. 

BLOG What can you buy from grocery stores with lunch benefit HERO

Lounasedun käyttösäännöt päättää Verohallinto. Heidän ohjeistuksessaan kuvataan ruokakaupoista ostettavien aterioiden eli take away -annosten ostamista seuraavasti:

Ruokailulipuke tai muu kohdennettu maksuväline (eli lounasetu) voidaan arvostaa luontoisetupäätöksen mukaisesti myös siinä tapauksessa, että sillä voi maksaa elintarvikemyymälästä mukaan otettavia niin sanottuja take away -annoksia kuten salaatteja, täytettyjä patonkeja ja myymälälle myyntiin valmistettuja valmiita take away -annoksia.

- Verohallinto, Luontoisedut verotuksessa 20.12.2022


Tuoreita take away -annoksia, ei eineksiä.

Verohallinnon pitkähkö määritys tarkoittaa sitä, että lounasseteleillä saa ostaa ruokakaupoista vain tietynlaisia take away -annoksia. Annosten pitää lähtökohtaisesti olla tuoreita, eli ne eivät saa olla minkäänlaisia eineksiä. Annokset voivat olla lämpimiä tai kylmiä, ja niiden pitää olla valmistettu juuri tietylle kaupalle myytäväksi.

Palvelutiskiltä tai salaattibaarista koottavia aterioita (esimerkiksi lihapullat ja muusi, grillattu kanankoipi riisillä ja kasviksilla tai täytetyt ohukaiset ja kreikkalainen salaatti) voi ostaa lounasedulla. Yhä useammista ruokakaupoista löytyy tänä päivänä myös sushitiski, mistä löytyviä valmiita tai itse koottuja sushiaterioita voi ostaa lounasseteleillä. Tuoreet täytetyt patongit, sämpylät ja kolmioleivät ovat myös sallittujen lounasvaihtoehtojen listalla.

 

Osta lounasedulla ruokakaupoista näitä tuotteita:

  • 🥘 Palvelutiskillä koottu annos. Voit koota palvelutiskiltä lounaaksesi esimerkiksi perunamuusia ja lihapullia, grillattua broileria ja kreikkalaista salaattia tai täytettyjä ohukaisia.
  • 🍲 Lämpimät annokset
  • 🥗 Salaattibaarista rakennettu annos
  • 🍣 Sushitiskin annokset
  • 🍛 Ravintolan tai kaupan itse pakkaama valmisateria
  • 🥬 Kyseiselle kaupalle valmiiksi pakattu salaattiannos
  • 🥡 Kyseiselle kaupalle valmiiksi pakattu lämmitettävä annos
  • 🥖 Täytetty sämpylä tai kolmioleipä.

 

Älä osta elintarvikkeita, kulutushyödykkeitä tai muita kiellettyjä tuotteita.

Lounasetu on tarkoitettu oman työpäivän aikana nautittavan aterian ostamiseen. Siksi sillä ei saa lähtökohtaisesti ostaa mitään, mitä ei voi syödä tai mikä voi päätyä toisen henkilön käyttöön. 

Kun ostat lounasateriaa ruokakaupasta, et voi maksaa lounasedulla näitä tuotteita:

❌ Elintarvikkeet kuten leivät 🍞, raaka liha 🥩 tai kala 🐟 tai juustot 🧀.

❌ Kulutushyödykkeet kuten WC-paperi 🧻, jätesäkit 🗑 tai kertakäyttöiset ruokailuvälineet 🍽.

❌ Einekset kuten pakastetut wok-annokset 🧊, burgerit 🍔, pizzat 🍕 ja muu pikaruoka.

❌ Pantilliset juomat ♻️ kuten kivennäisvedet tai virvoitusjuomat.

❌ Alkoholituotteet 🍾.

❌ Savukkeet ja muut tupakkatuotteet 🚬.

❌ Makeiset 🍬.

 

Katso ruokakaupat, joissa voit maksaa Epassilla.

Jo sadat ruokakaupat ympäri Suomen vastaanottavat Epassi-maksuja. Poimi valmis ateriakokonaisuus esim. salaatti-, lämminruoka- tai sushitiskiltä ja hyödynnä lounasetusi Epassilla maksaen. 

Löydät lähimmät ruokakauppasi helpoiten Epassi-sovelluksesta. Avaa Haku ja etsi hakusanalla ruokakauppa. Lähimmät ruokakaupat näytetään automaattisesti ensimmäisenä.

Sekä lisäksi mm. ABC-asemat ympäri maan.

Aiheet:VerotusLounasetu

Lisää vinkkejä Epassilta: