Palautumisen mitä, miksi ja miten?

Kirjoittanut Vieraskynä

Mikä on salaisuus tasapainoiseen arkeen? Alta voit lukea vinkit siihen, miten vältyt ylikuormitukselta ja arjen kiireestä syntyvästä stressistä. 

blog-4

 

Liian myöhäistä! Ylikuormitustilahälytys! Unen laatu on kuraa, väsymys on kova, voimattomuus jatkuvasti läsnä, keskittymiskyky herpaantuu, flunssa jatkuvasti päällä, ja mieli on syyttä kiukkuinen ja ärtynyt. Ylikuormitustilan olisi voinut estää palautumiseen panostamalla, mutta valitettavan harva löytää motivaatiota ennaltaehkäisevään toimintaan, joten palautumisen taitoja opitaan usein kantapään kautta. 

Palautumisen ajatellaan usein ensimmäisenä tarkoittavan lepoa liikuntasuorituksen jälkeen. Kirjaimellisesti palautuminen on fysiologinen prosessi, jossa kuormituksen jälkeinen tila palautuu kuormitusta edeltäneeseen tasapainotilaan. Eli kyllä - palautuminen voi olla lepoa liikunnasta, mutta se on paljon muutakin. 

Sekä mieli, että keho kuormittuu jatkuvasti erilaisista asioista, kuten treenistä, työstä, opinnoista, ihmissuhteista ja kiireisestä arjesta. Kuormitus on täysin luonnollista ja jopa hyvästä, kunhan palaudumme siitä. Suuri osa palautumisesta tapahtuu unen aikana, mutta se ei yksissään riitä. 

Riippumatta liikuntatottumuksistamme tai työtehtävistämme, meidän kaikkien tarvitsee palautua, jotta voimme olla parhaita versioita itsestämme. 

 

Palautuminen liikunnalla.

Siinä, missä kovan urheilusuorituksen jälkeen kehon tarvitsee palautua, on samainen urheilusuoritus voinut olla palauttava myös mielelle. Liikunta tekee keholle hyvää ja vie samalla ajatukset pois hektisestä arjesta sekä mielen myllerryksestä.

Se, onko rauhoittava jooga, vauhdikas tanssitunti vai hikinen treeni paras valinta palautumiseen, riippuu paljon omista mielenkiinnon kohteista. Palautuminen on mieluisten asioiden tekemistä ja mieltä kuormittavista asioista irtaantumista.

 

Palaudu päivästä tauoilla.

Riippumatta siitä, irtaudutko minuutiksi vai viikoksi, voi sillä olla palauttava vaikutus. Valitettavasti emme voi jatkuvasti nautiskella pidemmistä lomista ja aina liikunnalle ei vain löydy aikaa. 

Jos kuitenkin painelet ylivirittyneenä koko päivän, se näkyy valitettavasti välittömänä palautteena mm. unen laadussa. Ottamalla muutaman minitauon päivän aikana voi olla suurempi vaikutus kun uskotkaan. 

Ohjatuissa ja yhteisissä taukoharjoitteissa tai taukojumpissa ajatusten harhauttaminen on helpompaa ja keho kiittää pienestä liikkeestä. Meditaatio ja hengitysharjoitukset vaativat enemmän keskittymistä, mutta ne rauhoittavat ja auttavat pysähtymään. 

 

Aktiivinen palautuminen.

Vaikka urheilu ja liikunta ovat yksi keino palautua, ei aina voi mennä satalasissa ja “liika on liikaa” myös liikunnassa. Siksi aktiivisesti urheilevan mielelle tekee hyvää poistua välillä “treenikuplasta” ja tehdä jotain muuta itselleen mieleistä. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa totaalitaukoa tai pakkolepoa. Kun palaudutaan raskaasta treenistä tai treenirupeamasta, kehon palautumista voi edistää ns. huoltavalla ja palauttavalla liikunnalla, eli “aktiivisella palautumisella”.   

Aktiivisella palautumisella tarkoitetaan kevyttä liikuntaa ja liikettä, jolla mm. lisätään verenkiertoa ja poistetaan maitohappoja lihaksissa. Aktiivinen palautuminen voi olla esimerkiksi kävelyä luonnossa, kevyt lenkki tai pyöräily, pitkiä venytyksiä, yin-joogaa tai aktiivisia liikkuvuusharjoitteita.

 

Palautuminen on tasapainoa.

Höh. Ei siis taaskaan ihmepillereitä, eikä oikotietä onneen… Jokainen palautuu tavallaan, ottamalla tarpeeksi aikaa itselleen. Palautuminen on tietoisia valintoja, luopumista ylisuorittamisesta, pysähtymistä sekä mielekästä ja monipuolista vapaa-aikaa. 

Vahvista itsetuntemusta ja aloita tietoisesti panostamaan omaan palautumiseen. Pääset alkuun miettimällä alla olevia kysymyksiä. Löydätkö asioita, joihin haluaisit panostaa? Etene yksi pieni muutos kerrallaan ja varo, ettet ala suorittamaan palautumista.

  • Millaisista asioista kuormitut? Onko kuormitusta enemmän kehossa vai mielessä?
  • Millaiset asiat ovat sinulle mieluisia? Mahtuuko vapaa-aikaasi monipuolisesti sinulle mielekästä tekemistä?
  • Palaudutko arjessa? Panostatko palautumiseen viikonloppujen ja lomien ulkopuolella?
  • Osaatko irtautua? Ylisuoritatko? Voisitko luopua jostain, jotta voisit panostaa enemmän itseesi? 
  • Onko päivät yhtä tykitystä? Sisältyykö niihin tarpeeksi taukoja, jolloin uppoudut johonkin ihan muuhun?
  • Nukutko riittävästi? Saatko tarpeeksi energiaa ravintorikkaasta ruoasta? 
  • Millaista liikuntaa harrastat ja missä määrin?

 

Parasta, mitä voit tehdä, on panostaa itseesi. Ole paras versio itsestäsi panostamalla palautumiseen. Hyvinvoinnin suoratoistopalvelu FeelHobbysta löydät kaiken tarvittavan palautumiseen. Aina hikitreeneistä meditaatioon, itsetuntemuksen vahvistamiseen ja kaikkeen siltä väliltä. Tutustu esimerkiksi näihin Feelhobby-sisältöihin: 


Kirjoittajasta.

Vieraskynä-sarjaa jatkaa Feelhobby.

Hyvinvoinnin ja harrastamisen pitäisi olla helppoa ja eri elämäntilanteisiin mukautuvaa. Sitä varten on FeelHobby. Kotimainen suoratoistopalvelu, josta löytyy mitä innostavampia valmennuksia, treenejä ja kursseja erilaisten lajien parissa. Kokeile ja opi uutta, karista niska-hartiaseudun jumit, katkaise flunssakierre, palaudu töistä nopeammin ja lisää energiaa päiviisi. Yhdellä kirjautumisella sinulla on rajaton pääsy kaikkiin Feelhobbyn sisältöihin, ja jäsenyyden voit kuitata Epassin Liikuntaedulla!

Tutustu Feelhobbyyn >

Aiheet:Hyvinvointi

Lisää vinkkejä Epassilta: