Syksyn odotetuimmat kulttuuritapahtumat.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Mitäs sitä tänä syksynä tekisi? Kiinnostaisiko teatteri-ilta, taidenäyttely, oma taidekurssi vai jokin ihan muu? Mahdollisuuksia on monia, mutta laaja tarjonta saattaa tuoda mukanaan valinnan vaikeuden. Alta löydät syksyn 2022 parhaimmat menovinkit ympäri Suomen. Kerromme myös, miten kulttuuri- ja taidetoiminnalla voit edistää hyvinvointiasi.

 

culturewide

 

Kulttuuri ja taide hyvinvoinnin edistäjinä.

Olemme kaikki kuulleet urheilun kiistattomista hyödyistä ja suhteesta hyvinvointiin. Totuus on kuitenkin se, että siinä missä yksi voi parhaiten juoksulenkin tai uinnin parissa, voi toinen parhaiten osallistavan taidetoiminnan parissa. Siksi on hyvä muistuttaa, miten taidetoimintakin voi edistää hyvinvointia.

Sosiaali- ja terveysministeriön laatima raportti toteaa kulttuuri- ja taidetoiminnan edistävän luovuutta sekä henkistä hyvinvointia. WHO:n raportti tukee väitettä. Taide tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tunteiden ilmaisuun ja niiden käsittelyyn, mikä on keskeinen osa mielenterveyttä. Taidetoiminnan on näytetty muun muassa vähentävän stressi- ja uupumusoireita, vaikuttaen mielialaan ja työstä suoriutumiseen.

Taidetoimintaakin on mahdollista toteuttaa muiden seurassa, mikä voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yksinäisyyden tiedetään vaikuttavan negatiivisesti yksilöön. Pitkällä aikavälillä yksinäisyys voi pahimmillaan heikentää mm. kognitiivista toimintaa sekä mielenterveyttä.

Erilaisissa näyttelyissä käyminen tai taidekurssille osallistuminen voi siis olla palkitsevampaa kuin luuletkaan! Samassa raportissa eritellään lukuisten tutkimusten tuloksia, joiden mukaan taidetoiminnalla on merkittävä vaikutus työyhteisössäkin. Luovempi työntekijä poistuu herkemmin mukavuusalueeltaan ja kokeilee herkemmin erilaisia työtapoja.

Mitkä ovat kaikkien aikojen suosituimmat Kulttuuriedun käyttökohteet? Listasimme kautta aikojen suosituimmat käyttöpaikat tänne.

Taidekoulut.

Oletko mieluummin itse luomassa uutta? Syksyisin alkavat myös uudet osallistavat taidekurssit. Esimerkiksi Helsingissä toimiva Vapaa Taidekoulu tarjoaa tänä syksynä laajan valikoiman ilta- ja viikonloppukursseja. Aikaa ohjattuun maalaamiseen ja piirtämiseen riittää työpäivän jälkeenkin. Lue syksyn kurssikattaus täältä.

 Etelä-Pohjanmaalla puolestaan voit tutustua Taito:n käsityökursseihin. Kursseilla toteutetaan monipuolisesti erilaisia käsitöitä, esimerkiksi pellavapyyhkeiden värjäystä, laukkujen valmistusta eri materiaaleista, ruukkujen sekä amppeleiden tekoa. Taito Etelä-Pohjanmaan toimintaan pääset tutustumaan lähemmin täältä.

Festivaalit ja messut.

Festivaalit ovat loistava tapa tutustua itselleen entuudestaan tuntemattomiin artisteihin tai teoksiin. Tänäkin syksynä järjestetään niin elokuva- kuin musiikkifestivaalejakin.

Syksyä piristävät elokuvafestivaalit, jotka tuovat tavallisesta ohjelmakattauksesta poikkeavia elokuvia meidän nähtävillemme. Jo 35. kerran järjestettävä Rakkautta ja Anarkiaa-elokuvafestivaali on käynnissä 15.-25.9.2022 Helsingissä. Lisätietoja tämän vuoden ohjelmiston sekä liput löydät täältä.

Tampereella puolestaan vietetään vielä Lost in Music-festivaaleja. Laajan kotimaisen artistikattauksen tarjoavat festarit valtaavat kaupungin 28.9.-1.10. Liput voit ostaa kätevästi Epassi-maksunapilla verkossa.

Oletko kirjojen ystävä? Yksi syksyn merkittävimmistä kulttuuritapahtumista, eli Kirjamessut järjestetään jälleen Helsingissä 27.10.-30.10.2022. Pääset seuraamaan ajankohtaisia keskusteluja ja tapaamaan kiinnostavimpia kirjailijoita – ehkä löydät myös tämän syksyn parhaimman lukukokemuksen tuovan teoksen? Lue lisää Kirjamessuista täällä.

Teatteri.

Lippuja teatterinäytöksiin voi ostaa suoraan teatterin lipunmyyntipisteiltä tai lippuvälittäjien kautta. Monet teatterit tarjoavat myös mahdollisuutta käyttää kulttuurietu myös henkilökohtaiseen teatterilahjakorttiin, jolla voit pidentää edun voimassaoloaikaa ensi vuoden puolelle.

Esimerkiksi Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa on tänä syksynä klassikkoteosten kirjo. Lokakuussa katsojat hurmaa Hiljaiset sillat-musikaali, jota tähdittävät Maria Ylipää ja Jonas Saari. Katkeransuloista rakkaustarinaa on nähty aikaisemmin valkokankaallakin.

Fantasiaseikkailun ystäville ilouutisia, Turun kaupunginteatteri esittää myös J.R.R. Tolkienin Hobitin 13.11.2022 alkaen! Sukupolvia liikuttanut tarina pääsee oikeuksiinsa tässä suurtuotannossa.

Tampereen teatterista saattaa löytyä kokeilunhaluisimmalle katsojalle jotain uutta. Mielen taikaa! – mentalismishowssa leikitellään mystiikalla psykologialla, luoden illuusio esimerkiksi ennustamisesta. Lue lisää ainutlaatuisesta showsta täällä.

Näyttelyt.

Museokortin saat helposti hankittua Epassilla. Ehkä sinulta löytyykin sellainen jo taskusta?

Vaasassa pääset tutustumaan kaupungin teatterihistoriaan 1800-luvulta lähtien nykypäivään saakka. Valokuviin, näyttämöllä käytettyihin pukuihin ja lavasteisiin pääset tutustumaan Tikanojan taidekodissa ensi kevääseen saakka.

Tampereen Muumimuseolla puolestaan tutustutaan Tove Janssonin omaan kirjahyllyyn. Pääset itse näkemään, mitä teoksia Janssonilla oli kotonaan. Voit esimerkiksi pohtia, miten ne vaikuttivat Janssonin omaan luovaan työhön. Lisää Janssonin kirjanäyttelystä voit lukea täällä.

Museokortin menovinkkeihin voit tutustua lähemmin täällä.

 

Muista, että sinua lähimpiä Epassin kulttuuripaikkoja voit selata käyttöpaikkahaustamme!

Aiheet:Kulttuurietu

Lisää vinkkejä Epassilta: