Hieronnan merkittävimmät hyödyt.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Jo pelkkä ajatus hieronnasta tuntuu rentouttavalta. Mutta hieronnan hyödyt ovat sitäkin kattavammat. Tutkimukset osoittavat, että hieronnalla on mitattavissa olevia myönteisiä vaikutuksia lihaksiin, verenpaineeseen sekä vastustuskykyyn. Hieronta voi lieventää kipua, masennukseen liittyviä oireita, lihasvammoja sekä stressiä. Ei siis yllätä, että hieronta on ollut laajalti käytetty hyvinvoinnin hoitomuoto ainakin 5000 vuoden ajan.

Alla käymme läpi hieronnan merkittävimpiä terveyshyötyjä.

hieronta blog

 

Hieronta rentouttaa kehoa ja lieventää stressiä.

 Olo on aivan uskomaton, kun ammattitaitoinen hieroja työstää kehoa ja saa jokaisen lihaksen rentoutumaan. Hieronnan rentouttava vaikutus kehossa on herättänyt keskustelua tieteellisessä tutkimuksessa. Koska rentoutuminen perustuu kortisolitason, eli stressihormonin laskuun, on hieronnan oletettu vähentävän kehossa esiintyvää kortisolia. Todelliset tulokset ovat kuitenkin kiisteltyjä. Esimerkiksi tässä amerikkalaistutkimuksessa todetaan vaikutuksen olevan liian niukka, kun taas tämän korealaistutkimuksen lopputulokset ovat päinvastaiset, ja hierontaa suositellaan jopa pitkittyneen stressin hoitoon.

Tarvitsetko lisää vinkkejä stressin hoitoon? Lue 9 vinkkiämme täältä >

 

Hieronta vahvistaa vastustuskykyä ja edistää kehon palautumista.

Verenkierto vilkastuu hieronnan aikana, mikä lisää veren happipitoisuutta. Tämä on hyväksi koko keholle ja sisäelimille, sillä lisääntynyt hapen saanti lihaksiin nopeuttaa niiden palautumista. Siksi hieronta olisi täydellinen ajoittaa lihaskuntotreenien jälkeen.

Myönteisistä hyödyistä pääsee muutkin kuin lihakset nauttimaan. Cedars-Sinai Medical Centerissä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että jo yksi hierontakerta lisäsi lymfosyyttien määrää elimistössä, mikä on tärkeä osa vastustuskykyä. Tutkimuksen perusteella päätellään, että säännöllinen hieronta voi auttaa tulehdus- ja autoimmuunitautien hoidossa.

Palautumista voi edistää muillakin tavoin kuin hieronnalla. Lue vinkkimme täältä >

 

Hieronta lievittää kipua. 

Ensimmäinen reaktio satuttaessamme jotain on hieroa särkyvää kohtaa. Kosketus vapauttaa endorfiineja, eli kehon omia hyvänolon hormoneja. Endorfiinien vapautuessa saattaa myös tuntea kivun lievittyvän. Lisäksi verenkierto vilkastuu, mikä nopeuttaa palautumista entisestään.

Pitkässä jännitystilassa olevat lihakset menettävät elastisuuttaan. Hieronnalla voi venyttää kudoksia, jotka eivät muilla tavoilla veny. Lihassäikeiden venyessä lihaskimppu laajenee, lihaksista tulee elastisempia ja lihaksen sisäinen nestekierto paranee. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että hieronta vähentää urheilusuorituksen jälkeistä arkuutta.

Maailman tapahtumat sekä oma kiireinen arki voivat näkyä ihmisessä helposti. Nykyään monet kärsivät päänsärystä, joka johtuu siitä, että keho on jatkuvassa jännitystilassa. Kipu aiheutuu paitsi jännittyneistä lihaksista, myös ahdistuksesta, stressistä ja unen puutteesta. Koska hieronta rentouttaa jännittyneitä lihaksia ja lieventää stressiä, vähentää se siten tehokkaasti päänsäryn taustalla olevia syitä. Amerikkalaistutkimuksessa päänsärystä kärsiviä hoidettiin hieromalla, ja havaitut vaikutukset ovat selviä. Osallistujien viikoittainen päänsärkyjen määrä väheni runsaasta kuudesta kahteen, ja myös kivun kesto lyheni 50 %:lla. Yllättävää oli se, että tuloksia oli nähtävissä jo yhden viikon jälkeen.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin samoja positiivisia vaikutuksia migreenistä kärsivillä osallistujilla. He kokivat, että migreenikohtauksien vähenemisen lisäksi myös ahdistuneisuus väheni ja uni parani.

 

Hieronta ja mielenterveys.

Hierontahoito ei ole vain hyväksi kehollesi, vaan hieronnalla on myös mielenterveyttä vahvistavia ominaisuuksia. International Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hierontaa saanut ryhmä oli rauhallisempi ja vähemmän stressaantunut, ahdistuneisuus väheni, tarkkaavaisuus lisääntyi ja heistä tuli 50 % parempia ja varmempia matemaattisten ongelmien ratkaisemisessa.

Tutkijat eivät tiedä tarkalleen, miksi hieronnalla on niin myönteinen vaikutus masennukseen ja ahdistuneisuuteen, mutta luultavasti kyse on useiden asioiden yhdistelmästä, jotka yhdessä vaikuttavat siihen, että olomme paranee. Kosketus vapauttaa hyvänolon hormoneja, kuten dopamiinia, serotoniinia ja oksitosiinia, lisää verenkiertoa aivoissa, stimuloi autonomisen hermoston parasympaattista osaa, vähentää stressiä ja parantaa unta.

 

Hieronta voi tehdä paljon kehollesi ja mielellesi. Muista hyödyntää Hyvinvointietusi hemmottelevaan hetkeen. Epassin hierontapaikkoja voit selailla täällä >

Huom: tarkista rajoittaako työnantajasi hyvinvointietusi käyttöä tiettyihin palveluihin. Näet tämän valitsemalla hyvinvointipaikan Epassi-sovelluksessa tai kirjautumalla epassi.fi -verkkopalveluun.

Aiheet:Hyvinvointietu

Lisää vinkkejä Epassilta: