Näin saat hiihdosta ja laskettelusta enemmän irti liikuntaedulla.

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Suomen talvi on nyt parhaimmillaan. Päivät pitenevät ja muuttuvat valoisammiksi ja lunta riittää joka paikassa. Hiihtolomalle ja koko lopputalvelle onkin pedattu erinomaiset hiihto-olosuhteet. Nyt on täydellinen aika laittaa sukset jalkaan lähteä nauttimaan miellyttävästä luontoelämyksestä yhdistettynä tehokkaaseen ja hauskaan liikuntaan. 

Joka puolelta Suomea löytyy runsaasti polkuja ja rinteitä, joilla saat todellista treeniä niin kehollesi kuin mielellesi - pidit sitten hiihtämisestä tai laskettelusta. Kun tunnet intoa nousta suksille, liikuntaetu on hyvä apu alkuun pääsemisessä. Liikuntaetu voi auttaa myös kokenutta hiihtäjää saamaan enemmän irti harrastuksesta upeiden talvipäivien aikana. Alla kerrommekin, miten hyödynnät liikuntaetua, kun haluat parantaa hiihtoaikojasi.

BLOG How to get more out of your skiing with sport benefit HERO

Ota hiihtotekniikka haltuun liikuntaedulla.

Murtomaahiihto ei ole vain yksi suosituimmista liikuntamuodoistamme, vaan myös yksi tehokkaimmista. Kun olet ulkona ladulla, lähes kaikki lihaksesi saavat harjoitusta luonnollisella tavalla. Hiihtäminen vahvistaa erityisesti selän, hartioiden ja vatsan alueiden lihaksia, mikä on erittäin hyödyllistä istumatyöläisille. Maastohiihto parantaa myös fyysistä kuntoa eli vahvistaa sydäntämme sekä lisää hapenottokykyämme. Hiihtäminen on yksinkertaisesti kuin juoksukierros, mutta sisäänrakennetulla voimaharjoittelulla!

Hiihtäminen on pehmeä harrastus, joka ei juuri kuluta niveliä. Siksi hiihtoa voidaan harrastaa vielä hyvinkin varttuneena (Finlandiahiihtoon osallistuu jopa 80 vuotta täyttäneitä henkilöitä). Murtomaahiihto on kokemus, jossa voit unohtaa arjen stressin ja keskittyä hiihtoladuista, kimaltelevasta lumesta ja luonnon parantavasta rauhasta nauttimiseen.

Murtomaahiihto on melko yksinkertainen harjoittelumuoto. Se vaatii kuitenkin jonkin verran tekniikkaa, jotta laduilla liikkuminen hoituu sujuvasti. Perinteiseen ja luistelutekniikkaan voit tutustua esimerkiksi ulkoliikuntajärjestö Suomen Latu ry:n sivustolla.

Tutustuttuasi hieman hiihtotekniikkaan liikuntaetu voi auttaa sinut alkuun itse hiihtämisessä. Vaikka liikuntaseteleillä ei voikaan ostaa suksia, monoja eikä muita hiihtovarusteita, sitä voi hyödyntää kursseihin, hiihtokouluihin, klinikoihin ja hiihto-ohjaajien palveluihin. Lisäksi voit maksaa liikuntaedulla suksien tai muiden välineiden vuokraamisen, jos vuokraus kuuluu kurssin tai valmennuksen hintaan - eli kun samalla maksulla pääsee hiihtämään.

Liikuntaetu voi siis antaa sinulle todella hyvän alun hiihtoon ja auttaa sinua tehostamaan harjoitteluasi sekä saamaan hiihdosta nautinnollisemman kokemuksen. Hiihtokurssin tai -valmennuksen käymisestää on esimerkiksi seuraavia hyötyjä:

  • Opit oikean tekniikan perinteiseen hiihtotyyliin, kuten vuorohiihdon, yksipotkuisen tasatyönnön ja parhaat tavat hiihtää ylä- ja alamäissä. Kun tekniikka on hallussa, matka on hauskempi ja kehosi saa työskennellä oikealla tavalla. Näin saat mukavamman ja tehokkaamman harjoituksen ilman loukkaantumisia.
  • Jos perinteinen hiihtotyyli on sinulla jo hallussa, voit käydä kursseilla, jotka auttavat hiomaan perinteisen tekniikkaasi sujuvammaksi. Voit myös opetella luisteluhiihtoa (luistelun tapainen tekniikka, joka on perinteistä nopeampi ja tehokkaampi tapa hiihtää hangella) ohjatusti. Aina löytyy keinoja oppia jotain uutta, mikä tekee hiihtomatkasta hauskemman ja paremman.
  • Hiihtovalmentaja voi myös auttaa sinua kehittämään henkilökohtaisen harjoitusohjelman, joka vie sinut tavoitteisiisi ja maksimoi harjoittelun tehokkuuden.

Mihin muuhun talviseen ulkoliikuntaan voit hyödyntää liikuntaetua?

Talvi tarjoaa paljon mahdollisuuksia hauskaan ulkoliikuntaan. Tiesitkö esimerkiksi, että voit vuokrata monenlaisia liikuntavälineitä liikuntaedulla, kun välinevuokra liittyy kiinteästi liikuntaan? Kokosimme 6 talvista ideaa ulkoliikuntalajeista, joihin voit hyödyntää liikuntaetuasi tänä talvena.

Lue vinkit talviliikuntaan

 

Faktoja liikuntaedusta ja hiihtämisestä.

  • Suurin osa Suomen liikuntalajeista kuuluu liikuntaedun piiriin. Liikuntaetu on henkilökohtainen eli vain saajan omaan käyttöön, ja sen veroton enimmäismäärä on 400 euroa vuodessa henkilöä kohti.
    Liikuntaetu yhdistetään yleensä kulttuuriedun kanssa. Liikunta- ja kulttuurietua saa yhteensä käyttää enintään 400 euroa vuodessa. Huomaathan kuitenkin, että työnantajasi päättää edun vuosittaisen arvon. Se voi olla vähemmän kuin 400 euroa.
  • Liikuntaetu on tarkoitettu liikkumiseen, minkä takia sillä ei saa ostaa pelkkiä liikuntavarusteita tai treenivaatteita. Liikuntavarusteet voi kuitenkin vuokrata, jos vuokramaksu sisältää pääsyn liikkumaan (esim. hiihtokoulun tai -tapahtuman osallistumismaksut).
  • Liikuntaetua voi käyttää hiihtokurssien, klinikoiden, hiihtokoulujen, hiihtohallien sekä hiihtovalmentajien maksuihin. Nämä palvelut voivat olla suunnattu kokemattomille tai edistyneille hiihtäjille, ja ne voivat tapahtua ryhmässä tai yksilöharjoituksena.
  • Liikuntaedulla voi maksaa seurojen ja yhdistysten jäsenmaksun, jos maksu sisältää pääsyn liikuntaharrastukseen.
  • Työnantajien käytännöt liikuntaedun osalta vaihtelevat jonkin verran. Tarkistathan työnantajaltasi, millä säännöillä voit käyttää liikuntaetuasi.

 

Näin käytät liikuntaetua lasketteluun.

Haluatko nopeutta, jännitystä ja adrenaliinia talvimaisemassa? Käytä liikuntaetuasi lasketteluun! Alamäessä viilettäminen ja tuulen tunteminen kasvoilla voi äkkiseltään tuntua pelkältä viihteeltä, mutta laskettelulla on ehdottomasti monia vaikutuksia hyvinvoinnille.

Tässä on muutama esimerkki siitä, miten laskettelu vaikuttaa kehoosi:

  • Kun laskettelet rinteessä, olet jokseenkin pitkiä aikoja kyyryssä ja jalat koukussa. Tämä vahvistaa reisi- ja pakaralihaksia, parantaa tasapainoa ja kehittää muitakin vartalon lihaksia.
  • Korkeus, suuret nopeudet ja nouseva syke saavat sydän- ja verisuonijärjestelmäsi toimimaan aktiivisesti. Siksi laskettelu parantaa kuntoasi ja polttaa noin 400 kaloria tunnissa.
  • Aurinkoinen päivä rinteillä antaa sinulle hyvän annoksen D-vitamiinia. Lisäksi fyysinen aktiivisuus vapauttaa endorfiineja ja serotoniinia, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi. Laskettelu siis tekee sinut onnelliseksi ja tyytyväiseksi.
  • Laskettelu edellyttää, että keskityt täysin siihen, mitä teet tässä hetkessä. Tämän takia irrottaudut kaikista ajatuksistasi ja unohdat stressin laskettelun lomassa. Ja jos laskettelet läheistesi kanssa, saat nauttia rennosta ja hauskasta seurasta. Laskettelu on siis yhtä hyödyllistä sielulle ja ruumiille.
  • Rinteillä vietetyn päivän jälkeen nukut todella hyvin. Hyvä uni on jo itsessään terveyslääke.

 

Voit käyttää liikuntaetua saadaksesi enemmän irti laskettelusta. Kuten murtomaahiihdossa, laskettelussakaan ei voi käyttää liikuntaseteleitä välineiden ostamiseen. Voit kuitenkin maksaa suksien, monojen ja muiden lasketteluvarusteiden vuokran hissilipun ostamisen yhteydessä.

Tässä lyhyt yhteenveto siitä, miten voit käyttää liikuntaetua lasketteluun:

  • Pääsy laskettelurinteelle eli hiihtopassi, hissilippu tai kausikortti laskettelukeskukseen.
  • Opi tai paranna tekniikkaa. Laskettelu on aina hauskempaa, kun tunnet tekniikan ja tunnet olosi turvalliseksi kovassakin vauhdissa. Erityisesti lumilautailussa kaatumiset vaihtuvat suurempiin nopeuksiin, kun tekniikka on hallussa. Hyvällä tekniikalla laskettelu on hauskempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa harjoittelua. Lisäksi kaadut harvemmin ja takkisi sisälle kerääntyy vähemmän lunta. Voit käyttää liikuntaetua hiihtokouluun, alkeis- ja jatkokursseihin, hiihtoharjoitteluun tai yksityisopettajiin.
  • Liikuntaedulla voit maksaa myös lasketteluvarusteiden vuokran hissilipun oston yhteydessä.
  • Muista tarkistaa työnantajaltasi, miten ja kuinka paljon liikuntaetua voit käyttää. Työnantajasi päättää aina lopulta, millä ehdoilla liikuntaetu on käytettävissä.

 

Maastohiihto ja laskettelu ovat hauskaa ja hyvää liikuntaa, ja vahvistavat kehoa sekä mieltä. Samalla ne tarjoavat upean kokemuksen ulkoliikunnasta. Liikuntaedulla sinä ja muut pääsette näkemään, kuinka paljon kahden suksen päällä oleminen antaa – ja voitte ottaa kaiken hyödyn irti parhaista talvipäivistä.

Jos haluat nähdä, kuka voi auttaa sinua saamaan enemmän irti hiihtämisestäsi, tutustu läheltäsi löytyviin hiihtopalveluihin, joita voit maksaa Epassin liikuntaedulla.

 

KATSO EPASSIN HIIHTOPAIKAT

 

Aiheet:KäyttövinkitLiikuntaetu

Lisää vinkkejä Epassilta: