Palasin juuri lomalta. Miksi minua väsyttää edelleen?

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Tunne lienee useammalle meistä tuttu. Ensimmäiset työpäivät lomien jälkeen sujuvat väsyneissä merkeissä, vaikka takana voi olla pitkäkin ajanjakso rentoutumista ja lepoa.

Kuka olisi arvannut, että lomaltapaluu on kuin taito itsessään? On helpottavaa tietää, että loman jälkeinen väsymys on normaalia ja syyt siihen yleensä korjattavissa. Lue alta vinkit siihen, miten voit helpottaa arkeen palaamista.

blog-22

 

Uusiin rutiineihin sopeutuminen.

Mitkä asiat vaikuttavat lomaltapaluuseen? Ylen julkaiseman artikkelin mukaan kyse voi olla siitä, että paluu arjen hektisyyteen tarjoaa liian suuren kontrastin lomalla totuttuihin rutiineihin, eikä keho pysy perässä. Kun on esimerkiksi tottunut heräämään luonnollisesti itselle sopivaan aikaan, voi herätyskellon inhottava ääni arkiaamuna keskeyttää unen kriittisessä kohdassa.

Uusiin rutiineihin sopeutuminen, aikataulutukseen uudestaan totuttelu ja aivojen yllättävä ylimääräinen kuormittuminen näkyy helposti esim. väsymyksenä. Omaan arkeen on siksi hyvä luoda sellaisia tapoja, jotka viestivät keholle selkeän eron työn ja vapaa-ajan välille. Siirtyessäsi takaisin arkeen saat loistavan tilaisuuden kehittää uudenlaisen arkirutiinin, johon kuuluu tarkoituksellista palautumista. 

 

Tapoja, millä voit edistää palautumista.

Kun ajattelemme palautumista, usein mieleen tulee ensimmäisenä uni. Tutkimukset osoittavat unen kokonaisvaltaiset vaikutukset fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, näyttäen, että riittävä lepo on liikkeen tavoin kuin lääke. Nukkuessa keho saa mahdollisuuden palautua päivästä, mikä paitsi auttaa vastustuskyvyn vahvistamisessa, mutta myös vähentää masennuksen, ahdistuksen sekä stressin oireita.

Nukkuminen on kuitenkin vain yksi palautumisen keinoista, sillä omaan vireystilaan voi vaikuttaa myös muilla tavoin. Työterveyslaitos korostaa liikunnan vaikutusta palautumiseen, ja ennen kaikkea liikunnan säännöllisyyttä. Sen lisäksi, että urheillessa mieli irrottautuu työasioista, ovat sen terveydelliset vaikutukset kauaskantoiset. Lomalta palatessa – tai muuten stressaantuneena – liian kuormittavalla urheilusuorituksella voi kuitenkin olla päinvastainenkin vaikutus. Silloin kannattaa kokeilla hieman erilaisempia liikkumisen muotoja, kuten joogaa, kehonhuoltoa tai hengitysharjoituksia.

Palautumista tapahtuu pitkin päivää.

Säännöllisen vuorokausirytmin ja riittävän liikunnan lisäksi voit tukea vireystilaasi muillakin keinoilla. Aivot saavat jo uutta virikettä, kun pidät lyhyitä taukoja töiden aikana ja vaikka juttelet työkavereiden kanssa muista aiheista kuin töistä. Tauoista pisin, eli lounastauko, kannattaa myös viettää muualla kuin työpisteellä. Lyhyt happihyppely viereiseen lounaspaikkaan voi tuntua virkistävämmältä kuin uskotkaan!

Joskus työpäivien kiireet vievät kuitenkin mennessään, tai omiin taukoihin ei muuten pääse vaikuttamaan. Siksi on hyvä luoda itselleen sellaisia tapoja, jotka irrottavat ajatukset kokonaan töistä. Jokaisella on tähän omat tapansa, esimerkiksi:

  • Työvälineiden jättäminen työpaikalle.
  • Vaatteiden vaihtaminen työasusta vapaa-ajan vaatteisiin.
  • Kotimatkan vaihtelu. Muutokset voivat koskea esim. kuljetustapaa (julkiset, pyörä, kävely) tai itse reittiä.
  • Ystävän tapaaminen.
  • Ruutuajan vähentäminen, esim. kirjan lukeminen.

Palautumiskeinojen tietäminen ja toteuttaminen ovat kaksi eri asiaa. Lopulta nämä keinot saattavat kuulostaa aivan perusasioilta, mikä onkin turhauttavinta kaikessa. Niiden toteuttaminen on kuitenkin väistämätöntä, sillä niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin oikotietä onneen ei ole – tai sitä ei ole ainakaan löydetty.

 

Milloin on tarve hakea keskusteluapua?

Joskus pelkkä palautumiskeinojen toteuttaminen ei riitä. Jos työhön paluu aiheuttaa vaikeita negatiivisia tunteita, voi taustalla piillä laajempi ongelma. Silloin on hyvä tutustua esimerkiksi matalan kynnyksen palveluihin, ja miettiä omaa oloa. Ammattilaisen kanssa keskusteleminen voi tarjota kaivattua uutta näkökulmaa ja tuoda esille erilaisia vaihtoehtoja. Jos käytössäsi on Hyvinvointietu, voit tutustua esimerkiksi Auntie:n palveluun, joka tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua. Huomaathan, että Hyvinvointiedun käyttömahdollisuudet saattavat vaihdella. Tarkikstathan oman etusi käyttömahdollisuudet työnantajaltasi.

Lisää vinkkejä Epassilta: