Vahvista vastustuskykyäsi näillä ruoilla.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Talven tuoma kylmyys ja pimeys tuntuu usein arjessa. Sitä paitsi tähän aikaan vuodesta jylläävät myös nuha, influenssat, vatsataudit sekä korona. Hyvän käsihygienian lisäksi vastustuskykyä voi vahvistaa erilaisin keinoin, esimerkiksi syömällä sellaisia ruokia, jotka pitävät huolta suoliston terveydestä. Katso listamme alta!

 

immune_1

 

Nauttimalla vaihtelevasta ja monipuolisesta ruokavaliosta osana terveellisiä elämäntapoja pystyt vaikuttamaan pitkälti omaan hyvinvointiisi. On myös olemassa ruokia, jotka sisältävät vastustuskykyä vahvistavia ominaisuuksia. Niitä kannattaa sisällyttää aterioihin omien mahdollisuuksien mukaan. Listaamme alle esimerkkejä näistä ruokamaailman pienistä ihmeistä, ehkä löydät joukosta uuden lempiruoan?

 

  • Sitrukset. Saatat muistaa jo lapsuudesta sitrushedelmien opetetun tärkeyden. Niistä saat C-vitamiinia, joka auttaa vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Appelsiinit, jotka muuten ovat parhaimmillaan talvella, ovat oiva esimerkki anti-inflammatorisesta (tulehdusta lieventävästä) ja antioksidanttirikkaasta sitrushedelmästä.
  • Omena. Tiesitkö, että omenakin on hyvä C-vitamiinin lähde? Suurin osa vitamiineista, kivennäisaineista, kuidusta ja antioksidanteista löytyy omenan kuoresta, eli huuhtele kunnolla ennen syömistä!
  • Kaurahiutaleet. Kaurahiutaleet ovat täynnä hiilihydraatteja, proteiinia, B-vitamiinia ja kuituja, eli ne saavat elimistön verenkierron kunnolla liikkeelle ja sinut täyteen virtaa. Tutkimuksen mukaan kaurahiutaleet voivat sisältää jopa sellaisia ainesosia, jotka alentavat kolesterolia ja lieventävät tulehdusta.
  • Hunaja. Hunaja on herkullinen luonnonlääke, tunnettu tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan. Antibakteeriset ominaisuudet ovat hyväksi normaaliflooran mikrobeille. Teelusikallinen hedelmäkulhoon, lämmittävään teehen tai ripoteltuna uunissa paahdettujen juureksien päälle – monipuolinen herkku!
  • Pavut. Pavut eivät ole pelkästään hyviä, monipuolisia ja virtaa antavia – ne ovat myös ravinteikkaita ja sisältävät mm. rautaa, proteiinia ja antioksidantteja. Papujen ainutlaatuinen kuitu voi jopa edesauttaa normaaliflooran terveyttä. Tämä johtuu siitä, että papujen sisältämät hiilihydraatit aktivoivat suoliston hyvät bakteerit, jotka moninkertaistuvat ja vaikuttavat vuorostaan vastustuskykyyn.
  • Valkosipuli. Valkosipulin terveysvaikutuksista on puhuttu paljon viimeaikoina. Nimittäin niiden sisältämä allisiini voi ehkäistä bakteeri- ja virusinfektioita, mutta valkosipulin suorista terveysvaikutuksista on vaihtelevasti näyttöä. Tiedämme kuitenkin, että saadaksesi valkosipulin parhaimmat puolet on se nautittava raakana. Kohtuudella kuitenkin, sillä liiallinen kulutus saattaa johtaa vain vatsakipuun.
  • Miso. Miso koostuu mm. hapatetuista soijapavuista, joissa on rutkasti aminohappoja, tärkeitä vitamiineja sekä kivennäisaineita. Hapatettuna ruoka-aineena miso on jopa probioottinen, mikä tarkoittaa sitä, että se sisältää hyviä bakteereja, jotka avittavat vastustuskyvyn vahvistamisessa. Miso on tavallinen ainesosa suositussa ramen-keitossa, mutta sitä voi käyttää monipuolisesti mihin vain!
  • Rasvainen kala. Rasvaisempi kala, kuten lohi, tonnikala, makrilli ja silli sisältävät omega-3 rasvahappoja. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeä osa vastustuskyvyn vahvistamista, ja elimistö tarvitsee niitä solujen rakennusaineiksi. Rasvainen kala sisältää jopa D-vitamiineja, joilla on tulehdusta alentavia ominaisuuksia. Etenkin talvella D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää, joten silloin kannattaa turvautua myös D-vitamiinilisiin
  • Karpalot. C-vitamiinin sekä antioksidanttien lähde, jolla voi olla jopa influenssaa ehkäisevä vaikutus. Selitys löytyy sen ainutlaatuisista kemiallisista ominaisuuksista, jotka estävät tiettyjen bakteerien imeytymistä limakalvoille. Oikea supermarja!

 

Epassin lounaspaikoista voit löytää helposti yllä mainittuja raaka-aineita. Esimerkiksi japanilaisissa ruokalajeissa näitä aineksia yhdistellään taidokkaasti, painottamalla raaka-aineiden kausiluonteisuutta. Siksi ruoat ovat pitkälti kasvispainotteisia ja niissä hyödynnetään rasvaista kalaa. Misokeitto on yksi japanilaisen keittiön kulmakivistä, eli löydät kulhollisen varmasti lähialueesi japanilaisesta ravintolasta.

Katso tästä Epassin lounasverkostoon kuuluvat japanilaiset ravintolat >

Suomessa toiseksi trendiruoaksi on noussut puuro. Se on kautta aikojen luotettu ruoka, jota tarjoillaan kahviloissakin. Epassin Lounasedulla saat itsellesi kulhollisen herkullista puuroa esimerkiksi Green Hippo Cafésta Helsingissä tai Bistro Naapurista Tampereella. Saat kertaheitolla muitakin immuunijärjestelmää vahvistavia aineksia, sillä puuroon voi halutessaan lisätä esimerkiksi hunajaa, hedelmiä, marjoja tai pähkinöitä.

Tilaa herkullisen monipuoliset ruoka-annokset Woltista tai Foodoralla! Tilauksen maksat kätevästi Lounasedulla.

Monipuolisen ruokavalion tärkeys.

Muista, ettet tule näkemään suuria muutoksia tai hyötyjä vain kuluttamalla yhtä ruoka-ainetta. Vaihtelu on kaiken A ja O virkeytesi, hyvinvointisi ja vastustuskykysi kannalta. Elimistö tarvitsee kaikkia erilaisia ainesosia eikä niiden saantia kannata rajoittaa liian yksipuolisella ruokavaliolla.

Lue lisää ruoan vaikutuksesta aivojen terveyteen >

Kun pidät suoliston terveydestä huolta, pitää kehosi huolen sinusta. Varmista siis, että saat tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia vuoden ympäri. Tämän lisäksi tarvitset proteiinia, hyviä hiilihydraatteja sekä pehmeitä rasvoja. 

Pidä itsestäsi huolta ja pysy terveenä!

Aiheet:Lounasetu

Lisää vinkkejä Epassilta: