Miksi myöntää henkilöstöetuja? 4 syytä

Kirjoittanut Antti-Pekka Seikkula

Valtaosa, 92 % Suomen kaikista työnantajista myöntää työntekijöilleen esimerkiksi liikunta- tai kulttuurietua. Reilu puolet tarjoaa lounasedun. He ovat tehneet fiksun päätöksen! Tässä neljä syytä, miksi työnantajan kannattaa tarjota työntekijöilleen henkilöstöetuja. 

1. Sairauspoissaolot vähenevät

Moni yritys, isoista esimerkkinä Lidl, on saanut merkittäviä, satojen tuhansien eurojen säästöjä panostamalla työntekijöiden hyvinvointiin, missä henkilöstöedut ovat yksi osa. On taloudellisesti kannattavaa ehkäistä sairauspoissaoloja ja henkilöstöedut ovat helppo tapa vaikuttaa asiaan.


2. Työteho paranee

Tämä on yksinkertaista: mieleinen liikunnan ja kulttuurin harrastaminen vapaa-ajalla parantaa kokonaishyvinvointia. Hyvinvoivat ihmiset tulevat virkeämpinä töihin ja jaksavat siksi työskennellä tehokkaammin. Kun työ sujuu, se maistuu, jolloin henkilöstö sitoutuu yritykseen paremmin.

"Hyväkuntoinen kestää kuormitusta paremmin ja palautuu nopeammin kuin huonokuntoinen. Hyvä toimintakyky ja kunto suhteessa työn vaatimuksiin, etenkin fyysisesti kuormittavissa töissä, on tärkeää työkyvyn kannalta." - Työterveyslaitos


3. Työnantajamielikuva paranee, rekrytointi helpottuu

Nykyään monet työnhakijat pitävät henkilöstöetuja lähes itsestäänselvyytenä ja niiden puuttuminen kyllä huomataan. Toisaalta henkilöstöetujen tarjoaminen on helppo tapa viestiä, että yritys välittää työntekijöistään. 

"IT-ammattilaiset ovat harvoin motivoitavissa pelkällä palkalla. Tarjolla täytyy olla myös oppimismahdollisuuksia, mukava työporukka – ja hyviä henkilöstöetuja." - Eficoden Irina Nordström


4. Sekä työnantaja että työntekijä saavat verohyötyjä

Henkilöstöetujen verohyödyt sekä työnantajalle että työntekijälle ovat merkittävät. Tasapuolisesti ja verottajan ohjeiden mukaan kaikille työntekijöille tarjottavat liikunta-, kulttuuri ja muut virkistysedut ovat täysin verottomia. Tämä tarkoittaa, että työnantaja voi vähentää ne verotuksessaan eikä niitä lasketa työntekijän tuloiksi.

Palkan lisäksi saadut luontoisedut voivat työntekijän kannalta olla erittäin kannattavia, sillä jos työntekijä saisi kaikki tulot rahapalkkana ja maksaisi edut myöhemmin itse, jäisi hänelle käteen vähemmän rahaa kuukaudessa. Esimerkiksi palkankorotus on edullisempaa antaa lounasedun muodossa kuin rahapalkkana.
Työnantaja, lue lisää ePassista

 

Aiheet:Henkilöstöedut

Lisää vinkkejä Epassilta: