Pikalinkit

Käyttöpaikat
Uusi salasana
Ota yhteyttä
Ehdota käyttöpaikkaa
Materiaalipankki

Lounasedun verotus

Kirjoittanut Tommy Sarja

Miten toimii lounasedun verotus eri tilanteissa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lounasetu palkan päälle eli luontoisetuna

Kun työnantajan maksamaa lounasetua annetaan työntekijän palkan päälle, kyse on luontoisedusta. Tavallaan kyse on palkankorotuksesta, joka on korvamerkattu työntekijän henkilökohtaiseen aterioimiseen. 

Huomaa! Palkankorotus on edullisempaa antaa lounasedun muodossa kuin rahapalkkana, sillä verotettava osuus edusta on vain 75 %. Sekä työnantajamaksut että työntekijän tulovero maksetaan vain tuosta osuudesta. 

Palkan päälle annettavan lounasedun kustannus työnantajalle

Kun työnantaja maksaa ja tarjoaa työntekijälle lounasedun palkan päälle, työntekijän palkkalaskelmaan lisätään 75 % luontoisedun määrästä. Tuo 75 % edusta on työntekijälle veronalaista tuloa ja siitä osuudesta työnantaja maksaa normaalit työnantajan sivukulut. Lopusta 25 %:sta ei tarvitse maksaa työnantajamaksuja. Lounasetu sivukuluineen voidaan vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa.

Esimerkki:

  • Lounasetu 200 €
  • Lounasedun veronalainen osuus 75 % eli 150 €
  • Työnantajan sivukulut veronalaisesta osuudesta 150 € x 23,5 % = 35.25 €

Jos työntekijä käyttää vain osan edun määrästä, voidaan loput edun arvosta muuttaa rahapalkaksi. Epassin käytöstä ainoa kulu on pieni prosenteissa laskettava palvelumaksu lounasedun suuruudesta. Työnantaja ei siis maksa muita käsittelykuluja, lähetyskuluja tms. Epassi ei ole prepaid-maksuväline tai lounasseteli, joten työnantaja maksaa vain työntekijöiden syömistä aterioista. 

Lounasetu palkan osana

Kun lounasetu saadaan osana palkkaa, puhutaan lounasvähennyksestä. Työntekijän nettopalkasta pidätetään lounasedun verotusarvo 75 %. Työnantaja maksaa 25 % lounasedusta.

Palkan osana annettavan lounasedun kustannukset työnantajalle

Esimerkki:

  • Lounasetu 200 €
  • Nettokustannus työnantajalle 200 € x 25 % = 50 €

Koska Epassi ei ole prepaid-maksuväline, sen kustannukset perustuvat todelliseen käyttöön eli sekä työnantaja että työntekijä maksavat vain syödyistä aterioista. Jos lounasetu on 200 €, työntekijän nettopalkasta vähennetään enimmillään 150 euroa. Työnantajan osuus, enintään 50 euroa, on työnantajalle vähennyskelpoinen kulu, josta ei tarvitse maksaa sivukuluja. Työntekijälle ja työnantajalle ei synny verotettavaa tuloa.

Paljonko lounasetua voi antaa kuukaudessa?

Lounasetua voidaan antaa joko tarkasti kunkin kuukauden työpäivien mukaan tai keskimääräisten työpäivien mukaan. Keskimääräinen työpäivien määrä on kuukausittain 21 päivää.

Vuonna 2021 ravintoedun suuruus voi olla 6,90 – 10,90 euroa ateriaa kohden.

Lue lisää ravintoedun verotuksesta Veronmaksajat-sivustolta.

Olen yrittäjä, voinko tarjota lounasedun itselleni?

Osakeyhtiön omistajayrittäjä voi tarjota itselleen lounasedun, vaikka olisi yrityksensä ainoa työntekijä. Yrittäjän eläkevakuutuksen alaiselle yrittäjälle lounasetu on varsin edullinen, sillä sivukuluja menee vain sosiaaliturvamaksun verran. YEL-yrittäjän kannattaa siis ehdottomasti antaa itselleen lounasetu palkan päälle, ei sen osana.

Esimerkki lounasedun kustannuksista YEL-alaiselle yrittäjälle:

  • Ravintoetu -200 €
  • Työnantajan sivukulut luontoisedun veronalaisesta osuudesta 150 x 1,08 % = 2,70 €

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli niin sanottu toiminimiyrittäjä ei valitettavasti voi hyödyntää lounasetua verottajan ohjeistuksen mukaan. Avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiömies voi käyttää lounasetua vain, jos hänelle maksetaan kyseisestä yrityksestä palkkaa.

Lue lisää ePassi Lounas -edusta

Aiheet:Lounasetu

Jaa uutinen:

Aikaisemmat ePassi-uutiset: