Miten lounasetua käytettiin 2021 ja mikä on muuttunut 2022?

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Lounasedun toimittajana olemme nähneet suomalaisten käyttäytymisen muuttuvan pandemian aikana. Yhä useammat ihmiset ovat olleet kotona. Siksi lounastauko on aiempaa harvemmin sosiaalinen hetki työkaverien kanssa. Samalla voimme kuitenkin nähdä, että tapa käyttää lounasetua lounaan ostamiseen on juurtunut syvälle, ja säilynyt entisen kaltaisena.

BLOG How was lunch benefit used in 2021 and what has changed so far in 2022_

Lounasetua käytetään alku- ja loppuviikosta etänä, keskellä viikkoa työpaikalla.

Havaitsimme vuonna 2021 pieniä muutoksia lounasedun käyttöajoissa. Lounasmaksut ovat nyt jakautuneet hieman tasaisemmin eri kellonaikoihin. Valtaosa Epassin lounasmaksuista tehdään kuitenkin edelleen lounasaikaan (klo 11.00–13.00). Tämä viittaa siihen, että lounasedun käyttötavat ovat juurtuneet syvälle asiakkaidemme parissa, sekä siihen, että lounasaika on vakiinnuttanut arvonsa muuttuvista olosuhteista huolimatta.

Koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna lounasedun käyttö painottuu nykyään hieman eri arkipäiville. Ennen korona-aikaa lounasetua käytettiin eniten tiistaisin ja lähes yhtä paljon maanantaisin. Keskiviikosta alkaen edun käyttö pieneni joka päivä loppuviikkoa kohden.

Nyt lounasetua käytetään eniten keskiviikkoisin. Tiistaisin ja torstaisin lounastetaan hieman vähemmän kuin keskiviikkoisin, mutta suunnilleen yhtä paljon toisiinsa verrattuna. Vaikuttaa siis siltä, että alku- ja loppuviikosta työntekijöistä aiempaa suurempi osa on etätöissä. Etäpäivinä lounasetua käytetään kyllä, mutta harvemmin kuin toimistopäivinä. Keskellä viikkoa ollaan useimmiten toimistolla ja vietetään kenties viikon tärkeimmät sosiaaliset hetket lounaalla kollegoiden seurassa.

Etätyöskentelyllä halutaan ehkä keventää viikonlopun jälkeistä töihinpaluuta tai aloitella viikonlopun viettoa hieman aiemmin, kun etätöissä vapaa-aikaa ei kulu työmatkoihin. Tällainen joustavuus työnteon paikan ja ajan suhteen on muodostunut perusjutuksi, jota suuri osa tämän päivän osaajista odottaa ja vaatii työnantajaltaan. Hybridityössä menestyminen edellyttääkin työnantajalta ja henkilöstöltä joustavuutta ja avoimuutta.

 

Kuljetuspalvelut ja ruokakaupat suosioon – ja paluu työpaikkalounaalle.

Kun tarkastelemme lounasedun suosituimpia käyttökohteita vuonna 2021, yksi seikka erottuu kirkkaasti joukosta. Se on kuljetuspalvelu Wolt, joka oli selvästi suosituin lounasedun käyttökohde. Toimistotyöläisten siirryttyä etätöihin ei ole täysin yllättävää, että lounas tilataan aiempaa useammin kotiovelle.

Toinen trendi lounasedun käytössä on ruokakauppojen kasvanut suosio. Lounasetua voi käyttää ruokakaupoissa tietyin rajoituksin, ja suomalaiset ovat nyt ymmärtäneet sen aiempaa laajemmin. Olemme saaneet paljon toiveita ruokakauppojen lisäämisestä käyttöpaikkaverkostoomme, ja niitä onkin tänä vuonna liittynyt paljon mukaan. Ruokakauppojen palvelutiskeiltä lounaan voikin napata kätevästi mukaan esimerkiksi etäpäivän ateriaksi. Monilla työpaikoilla on myös vahva eväskulttuuri, jolloin ruokakaupoista ostettu lounas mahdollistaa lounastauon viettämisen kollegoiden kanssa.

Yhdeksän kymmenestä suosituimmasta lounasedun käyttökohteesta oli kuitenkin henkilöstöravintoloita. Tämäkin kertoo siitä, että hybridityön tullessa osaksi arkea lounasta on palattu syömään säännöllisesti myös toimiston lähiruokaloissa ja -ravintoloissa.

 

Lounasetu palauttanut suosionsa 2022.

Vuoden 2022 aikana lounasedun käyttö on kohonnut tasaisen varmasti viikosta toiseen. Lounaita syödään 2–3 kertaa viime vuotta enemmän. Erityisesti työpaikkojen läheisissä henkilöstöruokaloissa ja ravintoloissa lounastetaan nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin korona-aikana.

Lounasedun käyttötavat ovat siis juurtuneet syvään ja kuluttajat ovat palanneet kohti vanhoja tapojaan. Kun suomalaiset palaavat työpaikoille, he palaavat myös lounaalle vanhoihin tuttuihin ravintoloihin. Uudessa hybridityön arjessa lounasetua käytetään etäpäivinä erityisesti kuljetuspalveluiden (kuten Wolt ja Foodora) avulla. 

Tutustu lounasetuun

 

Lounasedun historiaa.

Lounasetu perustettiin 1970-luvulla. Tuolloin Suomen hallitus halusi kannustaa suomalaisia pitämään työtehoaan yllä syömällä ravitsevan aterian työpäivän aikana. Tämän tavoitteen toteutumiseksi tehtiin lakimuutos, jolla lounasedulle myönnettiin verohelpotuksia sekä palkansaajan että työnantajan kannalta.

Verohelpotusten takia lukuisat yritykset ja työntekijät ovat kokeneet lounasedun järkeväksi sijoitukseksi. Siksi lounasetu onkin vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen suosituimmista luontoiseduista.

 

New call-to-action

Aiheet:HenkilöstöedutLounasetu

Jaa uutinen:

Aikaisemmat ePassi-uutiset: