14 ideaa ulkoliikuntaan kesäkaudella.
Kirjoittanut Niko Kangasmaa
Ulkoliikunnalla on monia hyötyjä, ja se on usein erittäin edullista. Ulkoilu voikin usein olla helppo keino saada harjoittelusi vietyä uudelle tasolle. Nyt kun aurinko ja lämpö vähitellen palaavat, on tullut aika siirtyä ulos liikkumaan ja nauttimaan raikkaasta ilmasta. Tästä blogista löydät ideoita siihen, millaista ulkoliikuntaa kannattaa harkita – ja miten voit hyödyntää liikuntaetuasi mm. golfiin, pyöräilyyn, padeliin tai melontaretkelle.
Lue alta, miksi ulkona kannattaa liikkua, mitkä ovat parhaat ulkoliikuntamuodot ja millaiseen ulkoliikuntaan voit hyödyntää liikuntaetua.
Liiku ulkona – se on terveellisempää kuin uskotkaan.
Jo pelkkä raittiiseen ilmaan pääseminen, kevätauringon lämmin tunne kasvoilla ja hiuksilla leikkivä tuulenvire ovat riittäviä syitä liikkua ulkona. Metsähallituksen mukaan ulkona luonnossa liikkumisella on monia terveyttä parantavia vaikutuksia. Lisäksi luonnossa oleskelu ja toimiminen saavat meidät ajattelemaan myönteisesti muista ihmisistä ja itsestämme.
Näin ulkoliikunta elvyttää mieltä ja kehoa:
- Mielialamme kohentuu, kun viha, turhautuminen, ahdistus ja muut negatiiviset tunteet vähenevät.
- Itsetuntomme sekä ongelmanratkaisu- ja keskittymiskykymme paranevat.
- Verenpaineemme ja sykkeemme alenee.
- Stressihormoni kortisolin pitoisuus alenee, eli stressi helpottaa.
- Päänsärky, lihasjännitys ja muut fyysiset oireet lievittyvät.
- Tunnemme henkisen hyvinvointimme, terveytemme ja yleisen elämänlaatumme paranevan.
- Suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin, jolloin vuorovaikutuksesta eri ikäisten välillä tulee helpompaa.
- Koemme pystyvämme tekemään asioita ja voimaannumme.
- Tunnemme kuuluvamme osaksi tiettyä ryhmää tai ympäristöämme laajemmin.
Näin harrastat ulkoliikuntaa kesäkaudella.
Ulkoliikunta sopii jokaiselle. Erilaisia liikuntamuotoja on paljon ja useimmiten niiden harrastaminen ei vaadi merkittäviä varustehankintoja. Valtaosa ulkoliikunnasta sopii yhtä hyvin aloittelevalle kuin kokeneellekin ulkoliikkujalle. Haluatko kehittää lihasvoimaa tai kestävyyttä, vai kohennatko peruskuntoasi jaksaaksesi arkiaskareet hieman paremmin? Rentoudutko vai haetko säväyttävää adrenaliinin virtausta? Treenaatko muiden kanssa vai ihan itseäsi varten?
Mitä ikinä etsitkin, voit saavuttaa sen ulkoiluliikunnalla. Tässä on muutamia ehdotuksia siitä, mitä kaikkea ulkoliikunta voi tarkoittaa kesäkaudella – ja miten voit hyödyntää liikuntaetua mainittuihin liikuntamuotoihin.
Siirry tästä kiinnostavaan kohtaan:
- Lenkkeily kävellen tai juosten.
- Pyöräily.
- Tennis, padel ja muut mailapelit ulkokentillä.
- Ryhmätreenit ulkona.
- Ulkokuntosali.
- Jooga ja tai chi.
- Jalkapallo, koripallo ja muut joukkuelajit.
- Uinti, melonta, SUP-lautailu ja muu vesiliikunta.
- Ratsastus.
- Frisbeegolf.
- Vaellus tai retkeily.
- Golf.
- Suunnistus.
- Kiipeily ja seikkailupuistot.
1. Lenkkeily kävellen tai juosten.
Lenkkeily on kenties klassisin ulkoliikunnan muoto suomalaisille. Se on yksinkertainen harjoitusmuoto, jossa sinun tarvitsee vain pukea kengät jalkaasi ja lähteä pihalle. Jokainen voi asettaa vauhdin oman kuntonsa mukaan ulottuen rauhallisesta kävelystä kovasykkeiseen intervallijuoksuun.
Lenkkeily parantaa kuntoasi ja joustavuuttasi sekä kiinteyttää jalkojasi. Saat myös paremman ryhdin. Lenkkeily luonnossa auttaa sinua rentoutumaan ja irtautumaan arjen hälinästä. Metsässä saat nauttia luonnon parantavasta voimasta. Epätasaisen maaston ansiosta kehosi saa luonnollisemman ja monipuolisemman treenin kuin kaupungissa. Rannalla juostessa tai kävellessä aallot ja tuuli antavat sinulle vertaansa vailla olevan kokemuksen. Hiekka puolestaan on haastava pinta, joka tekee lenkkeilystä stimuloivampaa. Mäkisessä maastossa puolestaan saat mahdollisuuden treenata koko kehoasi, kun joudut ylittämään esteitä.
Kun varmistat oikeaoppisen juoksuaskeleen, vähennät loukkaantumisriskiä ja teet juoksemisesta tehokkaampaa ja mukavampaa. Liikuntaedulla voit maksaa juoksutekniikkaan erikoistuneen personal trainerin valmennuksen.
Katso missä voit juosta Epassilla >
2. Pyöräily.
Pyöräilyllä on pitkälti samat hyödyt kuin lenkkeilyllä, mutta se on juoksemista hellävaraisempaa nivelille ja lihaksille. Ihanteellinen liikuntamuoto, jos istut paljon ja haluat aloittaa aktiivisen elämän ilman loukkaantumisriskiä. Pyörällä voit edetä pitkiäkin matkoja suhteellisen kevyesti. Pääset näkemään ja kokemaan uutta samalla, kun vahvistat kehoasi ja kuntoasi.
Yksi erittäin suosittu pyöräilyn muoto on maastopyöräily metsäreittejä tai alamäkiä pitkin. Monet laskettelukeskukset ja muut toimijat vuokraavat näihin tarkoituksiin sopivia maastopyöriä. Voit maksaa pyörävuokran liikuntaedulla, kun vuokra liittyy kiinteästi liikuntasuoritukseen (esimerkiksi hiihtohissin käyttö päiväksi).
Katso Epassin pyöräilypaikat >
3. Tennis, padel ja muut mailapelit ulkokentillä.
Tennis, padel ja muut mailapelit ovat monelle rakas harrastus läpi vuoden. Sisähalleissa niitä voi harrastaa ympäri vuoden, ja kesäkaudella on hauskaa hakea vaihtelua ulkokentiltä.
Mailapelit kehittävät kuntoa monipuolisesti. Ne kasvattavat kestävyyttä ja lihasvoimaa se parantavat reaktiokykyä. Nopeat käännökset ja äkkipysähdykset ovat erinomaista luuliikuntaa, eli ne vahvistavat luustoamme.
Osa mailapeleihin soveltuvista ulkokentistä on ilmaiseksi käytössä, mutta iso osa on maksullisia. Liikuntaedulla voit maksaa mailapelien varausmaksun itsellesi. Voit myös maksaa pelivälineiden vuokran varausmaksun yhteydessä.
Katso Epassin mailapelipaikat >
4. Ryhmätreenit ulkona.
Yhä useammat palveluntarjoajat siirtävät treenituntinsa kesäkaudella ulos ja tekevät luonnosta kuntosalin. Raittiin ilman ja miellyttävässä ympäristössä rentoutumisen lisäksi saat monipuolisen, virkistävän sekä uusia fyysisiä ja henkisiä haasteita tarjoavan treenin. Treeniä johtava valmentaja inspiroi ja näyttää uusia tapoja ulkona treenaamiseen esimerkiksi juoksemalla, hyppäämällä, vetämällä ja tasapainoilemalla. Se on monipuolista, jännittävää, luonnollista ja ennen kaikkea hauskaa.
Liikuntaedulla voit maksaa monenlaisia ryhmäliikuntatunteja. Tutustu vaihtoehtoihin käyttöpaikkahaussamme.
Katso Epassin ryhmäliikuntapaikat ulkona >
5. Ulkokuntosali.
Monet kunnat ja kaupungit ovat viime vuosina pystyttäneet kuntosalilaitteita puistoihin ja virkistysalueille, jotta jokainen voisi liikkua vapaasti luonnonympäristössä. Tee nostoja, leukoja, kyykkyjä, maastanostoja jne. samalla, kun tunnet auringon naamallasi.
Jos lähistöltä ei löydy kivaa ulkokuntosalia, treenaa puistoista ja leikkikentiltä löytyvien luonnonmuodostumien avulla. Tee portaissa nousuja tai sivuhyppyjä. Käytä kaiteita ja tee käänteisiä punnerruksia, jolloin roikut kaiteista jalat maassa ja vedät yläkehoasi käsillä kohti kaiteita. Tai tee voimahyppyjä penkin yli. Keinulla voidaan tehdä eteenpäin kallistuva lankku. Vain mielikuvituksesi asettaa rajat sille, mistä saat hyvän treenivälineen.
6. Jooga ja tai chi.
Heti sään salliessa monet palveluntarjoajat alkavat pitää jooga-, tai chi-, qigong- ja muita vastaavia tunteja ulkona puistoissa ja viheralueilla. Vahvista kehoasi, kehitä liikkuvuuttasi ja ketteryyttäsi samalla, kun nautit raikkaasta ilmasta ja vehreästä luonnosta. Kun taivas on kattosi ja maa lattiasi, pääset treenatessasi lähemmäs itseäsi ja luontoa. Pääset irtautumaan arjesta ja löydät aivan uudenlaisen harmonian kehosi ja sisimpäsi kanssa.
Liikuntaedulla voit maksaa ohjattujen joogatuntien osallistumismaksut. Joogatunti voi olla ohjattu ryhmässä tai henkilökohtaisena valmennuksena. Kasvokkain tapahtuvan ohjauksen lisäksi voit maksaa liikuntaseteleillä joogavalmennuksen verkossa. Verkkovalmennuksissa saat osallistumismaksulla pääsyn valmennusohjelmaan, jonka mukaan voit lähteä joogaamaan luontoon omaan tahtiisi.
Katso Epassin joogapaikat >
7. Jalkapallo, koripallo ja muut joukkuelajit.
Tykkäätkö kilpailla ja treenata yhdessä muiden kanssa? Kerää siis ystäviesi tai kollegoidesi parista joukkue ja aloittakaa yhdessä jonkin joukkuelajin harrastaminen. Suomen kaupungeissa on monia kunnallisia jalkapallo- ja koripallokenttiä esimerkiksi koulujen alueilla. Monia näistä kunnallisista pelikentistä voi käyttää ilmaiseksi uuden joukkuelajin kokeilemiseen.
Monet kunnallisista pelikentistä ovat maksullisia, ja varauskalenterit ovat melko täynnä. Näissä tilanteissa kannattaa olla yhteydessä paikallisiin urheiluseuroihin ja tiedustella mahdollisuutta liittyä porukalla jo perustettuun joukkueeseen, tai perustaa uusi joukkue seuran kanssa yhteistyössä. Liikuntaedulla voit maksaa urheiluseurojen jäsenmaksun omalta osaltasi.
Katso Epassin verkoston urheiluseurat >
8. Uinti, melonta, SUP-lautailu ja muu vesiliikunta.
Järvet, joet ja muut vesistöt tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiseen upeassa ympäristössä. Kesästä tulee varmasti ensimmäisenä mieleen aurinkoinen ranta ja uinti raikkaassa järvivedessä. Uinti onkin erittäin hyvä vesiliikunnan muoto.
Liikuntaetua voit hyödyntää monenlaiseen vesiliikuntaan. Voit maksaa omat uintimaksusi maksullisissa uimarannoilla, maauimaloissa ja ulkovesialtaissa. Voit maksaa liikuntaseteleillä monien liikuntavälineiden vuokramaksut, kunhan välinevuokra liittyy kiinteästi liikkumiseen. Vuokraa esimerkiksi kanootti tai kajakki ja lähde melomaan. Kokeile tasapainoa kehittävää SUP-lautailua tai hanki jännittävä kokemus ohjatulla purjelautailutunnilla. Jännitystä voit hakea myös osallistumalla laitesukelluskurssille. Lisäksi voit maksaa purjeveneilykurssien pääsymaksut, kun maksu sisältää purjehtimista.
Katso Epassin
- vesiliikuntapaikat >
- uintipaikat >
- melontapaikat >
- sukelluspaikat >
- SUP-lautailupaikat >
9. Ratsastus.
Ratsastusta voi harrastaa kentällä, maastossa, maneesissa, radalla ja monella muulla tavalla. Ratsastaessa voidaan harjoittaa niin teknisiä taitoja kuin fyysistä kuntoakin (sekä ratsastajan että hevosen). Ratsastus voi olla myös rentoutumista luonnossa, elämyksiä vaelluksilla, haasteita esteillä ja muuta.
Ratsastusharrastuksella on yleensä positiivisia terveysvaikutuksia ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Sosiaalinen kanssakäyminen muiden alan harrastajien kanssa on useimmiten vilkasta. Ratsastus vie ajatukset pois muista kiireistä, sillä hevosen kanssa työskentely vaatii aina äärimmäistä huolellisuutta ja keskittymistä. Kehonhallinnan kannalta haasteena on “liikkuva” alusta (hevonen), jonka toiminta ei ole yhtä yksiselitteistä kuin esim. kuntosalilaitteiden. Ratsastus onkin yksi harvoista liikuntamuodoista, joka opettaa käyttämään lihaksistoa “rennosti”.
Liikuntaedulla voit maksaa ratsastustuntien, -kurssien ja -valmennusten osallistumismaksut itsellesi.
Katso Epassin ratsastuspaikat >
10. Frisbeegolf.
Frisbeegolfin suosio on kasvanut korona-aikana kohisten. Frisbeegolfia voi harrastaa Suomessa jo sadoilla eri radoilla Hangosta aina pohjoiseen Lappiin saakka. Aloittaminen on helppoa, ja liikuntana laji on juuri niin kevyt tai rankka kuin pelaaja itse haluaa.
Frisbeegolfin pelaamisella on paljon erilaisia hyötyjä. Säännöllinen pelaaminen kohottaa kuntoa samalla, kun koordinointikykysi ja kehonhallintasi paranevat. Frisbeegolfin suosion kasvu piilee siinä, että se on edullinen ja aloittelijaystävällinen koko perheen laji.
Suuri osa Suomen frisbeegolfradoista on käytettävissä ilmaiseksi, mutta osalle pääsee pelaamaan vain maksusta. Frisbeegolfin pelimaksun voit maksaa liikuntaedullasi. Jos sinulla ei ole omia pelivälineitä, mutta haluaisit tutustua lajiin, voit vuokrata frisbeet sopivalta palveluntarjoajalta ja palauttaa ne kierroksen jälkeen vuokraamoon.
Katso Epassin frisbeegolfpaikat >
11. Golf.
Golfin suosio on räjähtänyt viime vuosina. Lajin viehätys piilee lyöntitekniikan ja kehonhallinnan kehittämisessä sekä ulkoilusta nauttimisessa. Golf onkin erinomaista ulkoliikuntaa, jonka parissa pääset nauttimaan viheriöillä usean tunnin ajan.
Liikuntaedulla voit maksaa golf-pelioikeuksien maksut itsellesi. Voit varata paikan golf-valmennuskurssilta tai maksaa green feen tai muun pelimaksun ja lähteä pelaamaan kaveriporukalla. Voit myös maksaa paikallisen golf-seurasi jäsenmaksun, jos jäsenmaksu sisältää pelioikeuksia.
Katso Epassin golfpaikat >
12. Vaellus ja retkeily.
Vaellusmatka syvälle Suomen luontoon on monelle suomalaiselle vuoden kohokohta, eikä syyttä. Laajoilla ja autioilla metsäalueilla pääsemme erinomaisesti irti arjen rasituksista, ja voimme keskittyä ainoastaan edessämme olevaan polkuun, upeisiin maisemiin ja yksinkertaiseen päivärytmiin. Lähelle samaa kokemusta pääsemme vähemmillä järjestelyillä, kun lähdemme retkelle Suomen mahtaville luontopoluille. Luontopolkuja ja metsäreittejä löytyy Suomessa joka puolelta, joten retkelle pääset helposti.
Vaellusharrastuksessa tärkeää on asianmukainen varustus. Etenkin kengät ja sateenkestävät päällysvaatteet sekä tarvittaessa teltta, makuupussi ja muut nukkumisvälineet kannattaa valita huolella.
Retkeilyyn tai vaellukselle tarvittavia varusteita ei valitettavasti voi ostaa liikuntaedulla. Sen sijaan liikuntaseteleillä voi maksaa ohjatun retken varausmaksun.
13. Suunnistus.
Suunnistus on hyvä keino yhdistää kuntoliikuntaa älylliseen haasteeseen. Rastien etsiminen kartalta ja maastosta juoksun aikana antaa kokeneellekin suunnistajalle riittävästi haastetta. Kokemusta ei kuitenkaan tarvita, sillä alkuun pääsee opettelemalla yleisimmät karttamerkit ja hakeutumalla paikallisille iltarasteille.
Liikuntaedulla voit maksaa suunnistusharrastuksen osallistumismaksut. Lähes poikkeuksetta suunnistustoimintaa järjestävät paikalliset suunnistusseurat, jotka opastavat palveluidensa maksamiseen liikuntaedulla.
Katso Epassin suunnistuspaikat >
14. Kiipeily ja seikkailupuistot.
Kiipeily edistää tasapainoa, liikkuvuutta ja motorisia taitoja. Se on koko kehoa aktivoivaa tehokasta liikuntaa, joka vaatii voimaa, kestävyyttä, nopeutta sekä hyvää hahmottamiskykyä. Kiipeilyä voi harrastaa monissa sisähalleissa ympäri vuoden, ja kesäkaudella sitä voi harrastaa luonnon rinteillä. Hieman kevennetyn version kiipeilystä tarjoavat lukuisat seikkailupuistot, joissa edetään puiden välille rakennettuja esteitä pitkin.
Turvallisuuden takaamiseksi ulkokiipeilyä ei kannata lähteä kokeilemaan yksin, vaan kokeneen ja maaston tuntevan ohjaajan kanssa. Ohjatulla kiipeilytunnilla saat asianmukaiset kiipeilyvarusteet palveluntarjoajalta, joten siltäkin kannalta turvallisuus tulee varmistettua.
Liikuntaedulla voit maksaa kiipeilyvalmennusten ja -koulutusten osallistumismaksut itsellesi. Samoin voit hyödyntää liikuntaseteleitä maksaaksesi seikkailupuistojen pääsymaksut itsellesi.
Katso Epassin ulkokiipeilypaikat >
Muista nämä ulkoillessasi.
- Valitse paikka, joka tuntuu sinulle sopivalta ja joka inspiroi. Meillä kaikilla on paikka, jossa tunnemme olomme kotoisaksi. Toiset viihtyvät metsässä, toiset löytävät energiaa ja rauhaa veden läheltä ja niin edelleen. Mene sinne, missä haluat viettää aikaa, niin liikunnasta tulee erittäin miellyttävää ajanvietettä.
- Käytä sopivia vaatteita. Muista kerrospukeutuminen, jotta voit vähentää tai lisätä vaatteita lämpötilan mukaan.
- Liiku yhden tai useamman ystävän kanssa. Harjoittelu on mukavampaa ja hauskempaa, kun liikutte yhdessä ja tsempaatte toisianne.
- Muista ottaa mukaan runsaasti vettä ja jotain pientä syötävää.