8 jännittävää vinkkiä sisäliikuntaan Liikuntaedulla.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Kerkesitkö jo tutustua tämän syksyn trendikkäimpiin sisäliikuntalajeihin? Ehkä olet itsekin jo harrastanut niitä pidempääkin. Entä, jos kokeilisit jotain uutta? Valitse harrastuksesi kylkeen laji, joka tuo vaihtelevuutta arkeesi ja tukee kehitystäsi. Esimerkiksi lumilautailijana saatat hyötyä paljonkin pilateksesta, sillä se harjoittaa tasapainoa ja keskivaratalon lihaksia. Tämä voi olla näppäräkin tapa valmistautua tulevaa talvikautta varten!

Listasimme alle erilaisia lajeja, joita et ehkä ole ennen harkinnut. Vaihtoehtoja löytyy vaihtelevasti tanssista moottoriurheiluun.

blog2

 

Hyppää tästä kiinnostavimpaan kohtaan:

 

Akrobatia.

Erilaiset ilma-, lattia- ja tankoakrobatian muodot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Kynnys aloittaa tai kokeilla lajia on ehkä tuntunut liian korkealta, mutta onneksi aloittelijan ei tarvitse olla huolissaan lajien vaativuudesta! Liikkeitä voi modifioida oman taitotason mukaan, ja niin kurssit puhuttelevat monia kuntoa tai ikää katsomatta.

Kunto kohenee huomattavasti näiden lajien parissa, sillä harjoituksissa hyödynnetään koko kehon lihaksia. Lihaskunnon lisäksi akrobatia harjoittaa huomattavasti notkeutta ja tasapainoa, jotta liikkeet ajan mittaan muuttuisivat mahdollisimman sulaviksi.

Esimerkiksi Roof Aerial Club ja Kamikaze Aerial Dance Studio (KADS) tarjoavat hyvin vaihtelevia kursseja niin aloittelijoille kuin jo hetken aikaa harrastaneillekin. Halusit sitten kokeilla taitojasi tangolla, rengastrapetsilla tai ilmajoogan parissa, voit toteuttaa haaveesi turvallisessa ympäristössä!

 

Karting.

Karting on täydellinen vaihtoehto moottoriurheilun ystäville. Sen monipuolisuuskin selittää osin lajin suosion, sillä se soveltuu niin harrastukseksi, työpaikan virkistyspäivien ohjelmanumeroksi kuin kilpatason kuskeillekin.

Kartingauton yksinkertainen rakenne helpottaa sen käsittelyä, eli kerkeät keskittymään itse suoritukseen ajon aikana. Nämä putkirunkoiset ja jousittamattomat mikroautot yltävät jopa päätä huimaaviin nopeuksiin, huippunopeuden yltäessä miltein 140 km/h lukemiin.

Syys- ja talvikaudella Suomessa palvelevat laadukkaat sisäradat, ja ajot voi helposti kuitata Liikuntaedulla. Tiesitkö, että moni menestynyt F1-kuski on aloittanut uransa kartingharrastuksensa kautta? Kuka tietää, ehkä sinusta tulee seuraava kilparatojen kuningas.

Katso Epassin kartingradat käyttöpaikkahaustamme >

 

 Keilailu.

Keilahalleja on kattavasti, ja ne tarjoavat upeat puitteet kohtuuhintaiseen harrastamiseen. Keilailu on hauska tapa viettää vapaa-aikaa hyvässä seurassa, joten muista hyödyntää Liikuntaetuasi ratamaksuun!

Onhan kyseessä taktinen laji, sillä keilojen tehokkaaseen kaatamiseen vaaditaan pallon oikeanlainen tulokulma. Kilpailijoiden paras vinkki tähän on saada palloon tarpeeksi kierrettä ja koittaa osua ykkös- ja kakkoskeilan väliin tai kakkos- ja kolmoskeilan väliin. Tämä on yksi parhaimmista keinoista saada keilat kaatumaan toistensa päälle niin, että jäljelle jäävät keilat eivät ole ne kaksi reunimmaista.

Kokeile vinkkiä seuraavalla kerralla!

Katso Epassin keilahallit >

 

Kiipeily.

Ehkä olet jo huomannutkin ihmisten päässeen kiipeilyn makuun, ainakin sosiaalisen median perusteella. Laji vetää puoleensa kaiken ikäistä ja kuntoista porukkaa, ja kiipeilymuotoja on jokaiselle. Sisällä kiipeilyä voi harrastaa seinäkiipeilyn tai boulderoinnin merkeissä. Merkittävin ero näiden välillä on se, että boulderoinnissa seinää pitkin noustaan ilman turvavaljaita. Tällöin seinän korkeus on yleensä matalampi, kuin köyttä pitkin noustessa.

Turvallisuudesta pidetään huolta esimerkiksi patjojen ja avustajien avulla. Seinäkiipeilyssä varmistaja on oleellinen osa suoritusta, ja hän auttaa kiipeiljiää pysymään seinällä. Boulderoinnissa taas spottaaja tähtää ohjaamaan putoavan kiipeilijän laskeutumaan oikeaoppisesti. Seurassa on aina hauskempaa, ja siitä pääsee nauttimaan kiipeilynkin merkeissä.

Katso Epassin kiipeilyseinät >

 

Pilates.

Pilates on kehonhallintatekniikka, jonka avulla voit vahvistaa keskivartalon syvempiäkin lihaksia. Siinä yhdistyy voimistelusta ja tanssista tuttua tekniikkaa, ja harjoittelussa tähdätään liikkeen sulavuuteen. Toistoja ei tehdä loputtomiin lihasten väsyttämiseksi, mikä korostaa säännöllisen harjoittelun ja täydellisen keskittymisen tärkeyden, jotta liike toteutuisi oikein.

Pilateksessa käytetään myös hieman poikkeavaa hengitystekniikkaa. Keskivartalon ja vatsalihasten ollessa jännittyneenä käytännössä koko harjoittelun ajan, on hengitettävä niin, että ilma täyttää rinnan. Tämä eroaa joogassa esiintyvässä hengitystekniikasta, jossa ilma viedään nimenomaan vatsaan.

Laji sopii kaikille kuntoa katsomatta, sillä liikkeet eivät kuormita niveliä. Pilates harjoittaa niin lihaskuntoa, tasapainoa kuin liikkuvuutta ja notkeutta. Lisäksi harjoittelu ei välttämättä vaadi välineitä, alkuun pääset pelkällä joogamatolla.

Katso Epassin pilates-studiot >

 

Sisäammunta.

Oletko koskaan käynyt ampumaradalla? Epassin kautta löydät kursseja, joiden kautta pääset tutustumaan lajiin turvallisesti. Ampumaseurat järjestävät tutustumiskäyntejä, joilla pääset kiinni lajin saloihin ammattilaisen ohjauksella. Käynti alkaa kattavalla turvallisuusluennolla, jossa käydään myös läpi mm. aseen käsittelyä. Tämän jälkeen pääset radalle testaamaan taitojasi.

Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla jousiammuntaa. Kokeilukerrat ja tutustumiskurssit järjestetään samoin periaattein kuin yllä, eli turvallisuus asetetaan etusijalle.

Kokeneempana harrastajana voit hyödyntää Liikuntaetusi esimerkiksi lisävalmennukseen.

Katso Epassin ampumaradat >

 

Spinning.

Spinning eli sisäpyöräilyssä poljetaan kuntopyöriä ryhmässä. Ryhmätunnit tekevät paluun tasaisin väliajoin, ja kuntopyörän polkeminen jatkaa suosituimpien ryhmätuntien joukossa. Laji harjoittaa pääasiassa kestävyyskuntoa, mutta pyöräilyn tiedetään muutenkin vahvistavan esimerkiksi jalkojen ja keskivartalon lihaksia.

Säätämällä kuntopyörän vastusta säädät treenin kovuutta, eli saat jokaisen tunnin sopimaan omaan kuntotasoon. Lisäksi pyöräily on matalan kynnyksen liikuntalaji, sillä se ei kuormita esimerkiksi polvia tai niveliä.

Katso Epassin spinning-paikat >

Mikäli harrastat pyöräilyä mielummin ulkona, voit lukea parhaimmat vinkkimme täydelliseen pyöräretkeen täältä.

Tanssi.

Syyskaudella lähtee käyntiin uudet tanssikurssit, mikä tarjoaa upeat puitteet uuden lajin opetteluun. Tutkimus osoittaa, että tanssilla on positiivinen vaikutus hyvinvoinnin eri osa-alueisiin. Osallistujat kertoivat elämänlaatunsa parantuneen tanssiharrastuksensa kautta, mikä johtuu esimerkiksi lajin terveydellisistä hyödyistä sekä sosiaalisesta ilmapiiristä.

Tanssilajeja on olemassa lukuisia, eli valinnanvaraa on kurssienkin välillä. Haluatko kokeilla paritansseja, vai sopiiko pirtaan paremmin esimerkiksi hiphop tai nykytanssi? Zumba on esimerkiksi villiinnyttänyt tanssijoita lähes 15 vuoden ajan, tuleehan liikkumisesta hauskaa rytmin viedessä. Zumba yhdistelee latinalaisamerikan rytmejä ja tekniikoita. Liikkeet ovat tuttuja esimerkiksi merenguestä, cumbiasta ja reggeatonista. 

Katso Epassin ja zumba- ja tanssipaikat >

 

Löysitkö listalta sinua puhuttelevan lajin? Hyödynnä Liikuntaetusi ja anna uuden harrastuksen viedä mukanaan.

Aiheet:Liikuntaetu

Lisää vinkkejä Epassilta: