4+1 helppoa & verovapaata työsuhde-etua pienelle yritykselle.

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Työsuhde-edut ovat vakiintuneet Suomessa olennaiseksi osaksi työntekijän palkitsemista. Hyvin monenlaiset edut ovat ainakin osittain verovapaita, ja ne voidaan sisällyttää palkkaan tai tarjota sen päälle. Keräsimme tähän blogiin 4+1 esimerkkiä työsuhde-eduista, jotka pienyritys voi järjestää helposti yhden maksupalvelun kautta.

Työsuhde-edut ovat suomalaisille työntekijöille erittäin tärkeitä. Katso 4+1 työsuhde-etua, jotka pienyritys voi järjestää helposti yhdellä palvelulla.

 

Työsuhde-edut sopivat kaikenkokoisille yrityksille toiminimiyrittäjiä lukuun ottamatta. Niiden tavoitteena on yleensä edistää suomalaisten työikäisten työhyvinvointia ja -motivaatiota. Samalla ne säästävät verovapautensa ansiosta rahaa sekä palkansaajan että yrittäjän näkökulmasta.

Pienelle yritykselle helpointa on järjestää työsuhde-edut tarkoitukseen kehitetyllä mobiilimaksupalvelulla, kuten Epassilla. Silloin maksut hoituvat helposti mobiilisovelluksella, ja valtaosa hallinnointityöstä hoituu automaattisesti. Epassilla voit järjestää yrityksellesi helposti mm. lounas-, liikunta- ja kulttuuri-, hyvinvointi- ja työmatkaedun – sekä erittäin suositun EpassiBIKE-polkupyöräedun.

 

1. Lounasetu

Lounasetu on yksi suomalaisten eniten arvostamista työsuhde-eduista. Edun voi tarjota palkan päälle tai sisällyttää työntekijän kokonaispalkkaan. Työnantajan kannalta palkan päälle luontoisetuna tarjottava ravintoetu on kalliimpi, ja se kannattaakin ajatella palkankorotuksena. Verotettava osuus on aina 75 %, minkä ansiosta ravintoetu voi olla yrittäjälle jopa 60 % edullisempi kuin palkankorotus. Työnantaja saa myös tehdä omista kuluistaan (ravintoetu + mahdolliset palkan sivukulut) täydet verovähennykset.

Lounasedun päiväkohtainen enimmäisarvo vuonna 2023 on 12,70 €. Sillä voi ostaa työpäivän aikaisen aterian esimerkiksi ravintoloissa, henkilöstöruokaloissa, bensa-asemilla sekä ruokakauppojen palvelutiskeillä. Lounasseteleillä voi kuitata aterian lisäksi sen kuljetusmaksut esimerkiksi Woltissa ja Foodorassa.

 

2. Liikunta- ja kulttuurietu

Liikunta- ja kulttuurietu on Suomen suosituin työsuhde-etu, jolla työnantaja voi tukea työntekijänsä liikunta- ja kulttuuriharrastamista. Yrittäjä voi vähentää edun kustannukset täysimääräisenä kirjanpidossaan. Etua voi tarjota verovapaasti 400 eurolla vuodessa. Liikunta- ja kulttuuriseteleitä käytetään usein mm. kuntosaliharjoittelun, uinnin, elokuva- tai teatterilippujen, pallo- ja mailapelien sekä museokäyntien maksamiseen. 

Miten Suomi harrasti liikuntaa ja kulttuuria 2022? Lue blogi.

 

3. Hyvinvointiedulla hierontaa, hammashoitoa ja paljon muuta

Pakollisen työterveyshuollon lisäksi yrittäjä voi hyödyntää työsuhde-etuna vapaaehtoisesti tuettuja hyvinvointi- ja terveyspalveluita, joiden jakelu ja maksaminen käy kätevästi Epassin Hyvinvointiedulla. Edun piiriin kuuluvat muun muassa hieronta, hammashoito, fysioterapia, terveysmittaukset sekä erikoislääkäripalvelut (esim. silmälääkäri tai psykologi). Edulla ei voi maksaa kosmeettisia tai kauneudenhoitoon liittyviä palveluita.

Hyvinvointietu on verovapaa 500 € asti vuodessa, ja se pitää tarjota koko henkilöstölle. Korona-aikana tämä työsuhde-etu on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten palkansaajien joukossa hyvänä keinona palautua arjen keskellä sekä ennaltaehkäistä tai hoitaa jo alkaneita sairauksia. 

 

4. Työmatkaetu

Työmatkaedulla voi maksaa julkisen liikenteen (säännöllinen henkilöliikenne kuten bussit ja junat, kaupunkipyörät ja reittitaksit) matkalippuja kodin ja työpaikan välillä kuljettaville matkoille. Edulla voi ostaa henkilökohtaisia kerta- ja kausilippuja tai ladata arvoa henkilökohtaiselle matkakortille. Matkojen määrää tai kellonaikaa ei ole rajoitettu, vaan lippua voi käyttää myös vapaa-ajan matkoihin.

Työmatkaetu on veroton työsuhde-etu 3 400 € asti vuodessa. Verovapaa enimmäisarvo jakautuu tasan polkupyöräedun kanssa – eli jos tarjoat täyden pyöräedun 1 200 € / vuosi, voit tarjota sen lisäksi työmatkaetua verovapaasti enimmillään 2 200 € / vuosi.

Epassi Flex on työntekijän henkilökohtainen hyvinvointibudjetti, työnantajan asettamissa rajoissa.Yksi henkilökohtainen hyvinvointisaldo Epassi Flexillä.

Siinä missä yksi kaipaa hierontaa, toinen palautuu mieluummin teatterissa ja kolmas kuntosalitreenin parissa. Epassi Flex tarjoaa henkilöstöetujen käyttöön juuri tällaista valinnanvapautta ilman, että työnantajalle syntyisi turhia kuluja.

Suomen arvostetuimmat työnantajat ovat ottaneet Flexin käyttöön, koska se on joustavin hyvinvointibudjetti.

TUTUSTU EPASSI FLEXIIN

 

+1 Polkupyöräetu

Bonuksena listan lopussa halusimme mainita uusimman ja tämän vuoden kysytyimmän työsuhde-edun, eli polkupyöräedun. Verohallinto lisäsi pyöräedun verovapauden piiriin 2021, minkä jälkeen edusta on tullut äärimmäisen haluttu. Edun veroton enimmäisarvo on 1 200 € vuodessa. Verovapauden ansiosta palkansaaja säästää uuden työsuhdepyörän hinnasta jopa 20–30 %.

Työsuhdepyörä voi olla tarkoitettu kodin ja työpaikan välillä, maanteillä, maastopoluilla tai vaikka alamäkiradoilla ajamiseen. Pyörän lisäksi etuun voi sisällyttää tietyt lisävarusteet, kuten lukon, seisontajalan ja kypärän, sekä sopivan huoltopaketin.

EpassiBIKE-palvelulla työnantaja hankkii polkupyörän työntekijän käyttöön leasingsopimuksella. Työntekijälle työsuhdepyörän verovapaa leasinghinta on 100 euroa kuukaudessa (1 200 €/vuosi). Leasingsopimuksen pituus riippuu työsuhdepyörän hankintahinnasta. 

OTA KÄYTTÖÖN

Aiheet:HenkilöstöedutTyösuhde-edut

Lisää vinkkejä Epassilta:

Valitse henkilöstöetu, jonka työntekijät oikeasti haluavat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset palkansaajat haluavat eniten henkilöstöetuja, jotka kohdistuvat fyysiseen hyvinvointiin (kuten kuntosaliharjoitteluun tai hierontaan), kulttuurielämyksiin sekä ravitsemukseen ja lounaaseen.

Nämä kaikki saat järjestettyä helpoiten Epassilla. Ehkä siksi jo miljoona suomalaista epassittaa ostoksiaan yli 39 000 palveluntarjoajan verkostossamme.

TYÖNANTAJA: TUTUSTU MAHDOLLISUUKSIIN

WEBSITE FI B2B ads LP 2024 featured img@1.5x