Hammashoitoetu, hierontaetu ja muuta – Mitä ovat verovapaat hyvinvointiedut?

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Verovapaat hyvinvointiedut on tarkoitettu työkykyä ylläpitävien hyvinvointi- ja terveyspalveluiden, kuten hieronnan ja hammashoidon maksamiseen. Kyseessä on verrattain uusi joukko henkilöstöetuja, jonka suosio on kasvanut räjähdysmäisesti koronaviruspandemiasta alkaen - eikä ihme, sillä eduilla voi todella edistää omaa jaksamista ja terveyttä! Mutta mitä kaikkia hyvinvointietuja yritys voi hyödyntää verovapaasti? Tutustu vinkkeihimme alta.

Fysioterapeutti tutkii naispuolisen potilaan kipeää polvea.

 

Hyvinvointietujen verotus yrittäjälle.

Yrittäjä voi järjestää itselleen ja tarjota työntekijöilleen tiettyjä Verohallinnon päätöksessä kuvattuja hyvinvointi- ja terveyspalveluita osana yrityksen työterveyshoitoa. Helpoin tapa hyvinvointietujen järjestämiseen on hoitaa ne Epassin Hyvinvointiedulla

Ihan mitä tahansa hyvinvointipalveluksi kutsuttua ei voi sisällyttää verovapaiden henkilöstöetujen piiriin. Esimerkiksi kampaamopalvelut, kuumakivihieronta, vaihtoehtohoidot, intialainen päähieronta, spa-tyyppiset hoidot, Thai-hieronta, kauneudenhoitopalvelut tai muut esteettiset hoidot eivät kuulu verovapaisiin hyvinvointietuihin.

Verohallinnon päätöksen mukaan hyvinvointietuun kuuluvat palvelut ovat osa ”kollektiivisia verovapaita henkilökuntaetuja”. Ne on toteutettava seuraavien ehtojen mukaan:

 • Etu on koko työnantajan palveluksessa olevan henkilökunnan käytettävissä.
 • Etu on kaikkien työnantajan palveluksesta eläkkeellä olevien käytettävissä, tai
 • etu on yhteisesti sekä koko työnantajan palveluksessa olevan henkilökunnan että kaikkien työnantajan palveluksesta eläkkeellä olevien käytettävissä.
 • Etu on tarjottava myös osa- ja määräaikaisille työntekijöille, mutta sen arvon voi suhteuttaa palvelussuhteen keston mukaan.
 • Etu on tavanomainen (=tietyt alla kuvatut palvelut) ja kohtuullinen (=ei liian arvokas suhteessa palkkaan).

1. Hammashoitoetu.

Hammaslääkäriliiton mukaan huono suunterveys on yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Siksi hammashoitoetu on järkevä keino pitää huolta itsestään. Yleisiä hammashoitoedulla ostettavia palveluita ovat hammastarkastus, hammaskiven poisto ja reiän paikkaus.  

Hammashoitoetu on verovapaa, kun

 1. Edusta on sovittu työterveyttä koskevassa ohjesäännössä (dokumentti, jossa kuvataan työterveyteen kuuluvat palvelut)
 2. Edulla ostettavan hoidon kertakustannus on enintään 3 000 € (Epassin asiakkaat tarjoavat etua yleensä 500 € / vuosi)
 3. työnantaja on määritellyt paikat, joissa hammashoitoetua voi käyttää
  TAI 
 4. työnantaja on antanut työntekijälle lähetteen, jossa etuun kuuluvien palveluiden sisältö on määritelty.
Hammashoitoetu – Verotus ja vaikutus kansanterveyteen. Lue blogi.

2. Hierontaetu.

Hieronta on yksi hyvinvointiedun suosituimmista käyttökohteista, eikä syyttä. Hierontaedun terveydellisistä hyödyistä käydään jatkuvasti väittelyä sekä puolesta että vastaan, mutta tieteellinen tutkimus tukee seuraavia hieronnan terveyshyötyjä:

 • Hieronta lievittää kipua ja rentouttaa.
 • Hieronta vähentää liikunnan jälkeistä lihaskipua ja väsymystä.
 • Hieronta parantaa unenlaatua.
 • Hieronta laskee verenpainetta.

Hierontaedulle ei ole määrätty tarkkaa enimmäisarvoa, mutta sen tulee olla "tavanomainen ja kohtuullinen". Epassi on jo vuosia suosittellut edun arvoksi enintään 500 € / vuosi, eikä Verohallinnolla ole ollut sen suhteen korjattavaa. Etua voi käyttää klassiseen hierontaan, urheiluhierontaan sekä ammattitutkinnon suorittaneen palveluntarjoajan antamiin jalkahoitoihin. Esimerkiksi aromaterapia tai kuumakivihieronta eivät ole edun piirissä.

 

3. Erikoislääkärit, fysioterapia, terveysmittaukset ja muuta.

Erikoislääkäripalvelut kuuluvat verovapaan hyvinvointiedun piiriin, sisältäen lääkkeet, hoidot ja jatkotutkimukset. Työnantajan tarvitsee vain kirjata lähete työterveyssuunnitelmaan. Jopa 3 000 € arvoinen kertakustannus yksityisestä lääkärihoidosta voidaan katsoa verottomaksi.

Hyvinvointietua voi käyttää terveysvaivojen hoitoon mm. gynekologin, silmälääkärin, urologin tai ortopedin vastaanotolla. Myös mielen hyvinvointiin liittyviin tilanteisiin voi hakea keskusteluapua psykologin tai psykoterapeutin vastaanotolta. Lue lisää hyvinvointiedusta & erikoislääkäreistä.

Fysioterapia on kivun poistamista sekä työkyvyn, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämistä. Fyssarilta kannattaa hakea apua mm. niska-, selkä- tai nivelkipuihin, urheiluvammoihin tai virheasennosta johtuviin toiminnallisiin ongelmiin. Hyvinvointietuun kuuluvaan fysioterapiaan ei tarvita lääkärin lähetettä, mutta työnantajan pitää kirjata se yrityksen työterveyteen kuuluviin palveluihin. 

Terveysmittaukset ovat helppo keino selvittää oman kehon ja elimistön tila ilman lääkärikäyntiä. Valmiisiin testipaketteihin on valittu tärkeimmät laboratoriomittaukset, jotka selvittävät kehosi hyvinvoinnin ja jaksamisen tilanteen. Terveysmittaus voi myös toimia hyvänä lähtölaukauksena terveellisemmille elintavoille.

 

Hyvinvointiedut Epassilta helposti yhtenä pakettina.

Epassin Hyvinvointietu kattaa kaikki tässä blogitekstissä esitellyt palvelut sekä Verohallinnon vaatimukset. Hyvinvointiedulla voitkin edistää terveyttäsi yli 9 000 käyttökohteessamme ympäri Suomen. Epassi Plus -palvelussa Hyvinvointietu on myös mahdollista liittää Epassi Flex -hyvinvointibudjettiin esimerkiksi liikunta- ja kulttuuriedun kanssa.

Tutustu hyvinvointietuun

 

Aiheet:HyvinvointietuHammashoitoetuhierontaetu

Lisää vinkkejä Epassilta:

Valitse henkilöstöetu, jonka työntekijät oikeasti haluavat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset palkansaajat haluavat eniten henkilöstöetuja, jotka kohdistuvat fyysiseen hyvinvointiin (kuten kuntosaliharjoitteluun tai hierontaan), kulttuurielämyksiin sekä ravitsemukseen ja lounaaseen.

Nämä kaikki saat järjestettyä helpoiten Epassilla. Ehkä siksi jo miljoona suomalaista epassittaa ostoksiaan yli 39 000 palveluntarjoajan verkostossamme.

TYÖNANTAJA: TUTUSTU MAHDOLLISUUKSIIN

WEBSITE FI B2B ads LP 2024 featured img@1.5x