Hammashoitoetu tukee suomalaisten työkykyä.

Kirjoittanut Niko Kangasmaa

Suomalaisille on jäänyt korona-ajalta valtava hammashoitovelka, joka on näkynyt jopa teho-osastoilla vuonna 2022. Tilanne on huolestuttava, koska terve suu paitsi auttaa meitä paitsi jaksamaan, niin myös ennaltaehkäisee monia sairauksia. Työnantajat voivat ottaa tämän kansanterveydellisen haasteen ratkaisemisessa suuremman roolin tarjoamalla henkilöstölleen hammashoitoedun – ja mahdollistaa työntekijöilleen nopean hoidon yksityisillä hammaslääkäriasemilla.

Nuori tummahiuksinen nainen nauraa, koska hänen valkoiset hampaansa ovat niin hyvin hoidetut ja olo sen mukainen.

 

Hammashoitoedun verotus.

Jos harkitset hammashoitoetua yrityksellenne, sinun kannattaa huomioida ensin muutama verotuksellinen seikka. Verohallinto asettaa hammashoitoedun verottomuudelle neljä ehtoa:

  1. Hammashoitoedun on oltava kollektiivinen eli kaikkien työntekijöiden (ja/tai palveluksesta eläkkeellä olevien) käytettävissä.
  2. Työnantajan on valittava hammashoitopaikat erillisillä sopimuksilla TAI annettava työntekijälle lähete, jossa työnantajan kustantamien (eli hammashoitoetuun kuuluvien) palveluiden sisältö on määritelty.
  3. Hammashoitoetu pitää kirjata työterveyden ohjesääntöön.
  4. Hoidon tulee olla tavanomaista ja kohtuullista.

 

1. Hammashoitoedun oltava kaikkien työntekijöiden käytettävissä.

Hammashoitoetu kuuluu Verohallinnon päätöksessä ”kollektiivisiin verovapaisiin henkilökuntaetuihin”, joihin kuuluvat myös mm. liikunta- ja kulttuurietu sekä hierontaetu. Nämä edut ovat verottomia vain silloin, kun koko henkilöstöllä on mahdollisuus edun saamiseen. Sillä ei verotuksen kannalta ole väliä, jos kaikki eivät käytä etua omasta halustaan tai eivät kykene siihen henkilökohtaisten syiden takia.

Koko henkilöstö voi tarkoittaa myös vain yhtä henkilöä, joten myös osakeyhtiömuotoiset yksinyrittäjät voivat hyödyntää etua. Toiminimiyrittäjät eivät Verohallinnon päätöksen mukaan voi hyödyntää mitään työsuhde-etuja.

Hammashoitoetu pitää tarjota myös osa- ja määräaikaisille työntekijöille. Edun arvon voi kuitenkin suhteuttaa todellisen työajan tai palvelussuhteen pituuden mukaiseksi. Työnantaja voi halutessaan jättää hammashoitoedun tarjoamatta näissä poikkeustapauksissa:

  • lyhytaikaiset tilapäistyöntekijät, kuten ruuhka-apulaiset joulun aikaan
  • lyhytaikaisissa työsuhteissa olevat niin sanotut tuntityöntekijät, joiden työsuhteen kesto on lyhyt
  • koeajalla olevat työntekijät
  • äitiyslomalla ja muilla vastaavilla perhevapailla olevat sekä
  • vuorotteluvapaalla tai lomautettuna olevat.

 

2. Työnantajan valittava hammashoitopaikat sopimuksilla tai annettava lähete.

Kun työnantaja järjestää hammashoitoedun tarkoitukseen kehitetyllä maksuvälineellä, tulee maksuvälineen täyttä vähintään yksi näistä kahdesta vaatimuksesta. Epassissa työnantaja täyttää tämän vaatimuksen antamalla työntekijöille vaatimusten mukaisen lähetteen. Lähete tarkoittaa lyhyttä tekstiä, joka tallennetaan Epassiin Hyvinvointiedun asetuksiin.

Läheteteksti näytetään työntekijöille mm. Epassi-sovelluksessa ennen maksua, jolloin työntekijäsi tietävät aina mitä palveluita he saavat ostaa Epassilla.

 

3. Hammashoitoetu kirjattava työterveyteen kuuluviin palveluihin.

Kolmanneksi hammashoidosta pitää sopia ”työterveyttä koskevassa ohjesäännössä” eli työterveyden toimintasuunnitelmassa, palvelusopimuksessa tai muussa vastaavassa dokumentissa. Hammashoitoetu pitää kirjata kohtaan, jossa luetellaan yrityksen työterveyteen kuuluvat edut ja palvelut. Tässä yhteydessä pitää mainita, että kaikkien yrityksen työntekijöiden käytössä on hammashoitoetu, ja että tämä henkilöstöetu järjestetään tietyllä palvelulla (esimerkiksi Epassilla). Samalla on hyvä kirjata ylös yrityksen hammashoitoetupolitiikka osa- ja määräaikaisten työsuhteiden osalta.

Toimintasuunnitelmaan pitää lisäksi kirjata läheteteksti, joka kertoo mitä palveluita hammashoitoetu sisältää. Lähete on sama kuin se, joka kirjataan Epassiin palvelun käyttöönoton yhteydessä.

Hammashoidon palvelutuottajia ei tarvitse listata toimintasuunnitelmaan. Yrityksenne työntekijät voivat siis hyödyntää kaikkien Epassi-verkostoon kuuluvien hammaslääkärikeskusten palveluita ympäri Suomen.

 

4. Hoidon oltava tavanomaista ja kohtuullista.

Tavanomainen hoito tarkoittaa työkyvyn ylläpitämiseen ja sairaudenhoitoon kuuluvaa hoitoa, kuten hammastarkastuksia, hammaskiven poistoa sekä hampaiden paikkauksia. Esteettiset hoidot, kuten hampaiden valkaisu, eivät kuulu hammashoitoedun piiriin.

Kohtuullisuus liittyy hammashoitoedun vuotuiseen arvoon. Verohallinnon päätöksessä viitataan tapauksiin, joissa jopa 3 000 € kertaluontoinen hoitokustannus on hyväksytty verovapaaksi. Epassin asiakkaista valtaosa tarjoaa hammashoitoetua 500 euroa vuodessa (osana Hyvinvointietua), mikä onkin sen maksimiarvo Epassissa.

 

Hammashoitoetu sallittu myös yrittäjälle.

Yrittäjä voi itsekin hyödyntää hammashoitoetua, kun se on osana yrittäjän itselleen järjestämää työterveyshuoltoa. Jos olet yrittäjä ja haluat hammashoitoedun käyttöösi, sinun tulee ensin täyttää muut työterveyshoidon vähimmäisvaatimukset

 

Verovapaa palkitsemiskeino helposti Epassilla.

Hammashoitoetu paitsi tukee henkilöstön työkykyä ja hyvinvointia, niin on myös taloudellisesti järkevä. Hammashoitoetu on nimittäin yritykselle verovähennyskelpoinen kulu ja palkansaajalle veroton etu. Verottomat työsuhde-edut ovat vuoden 2023 inflaatiotilanteessa merkittävä apu yrityksille, joilla on taloustilanteensa takia vaikeuksia vastata palkankorotuspaineisiin. Etu myös tukee yrityksen työnantajakuvaa ja sitouttaa työntekijöitä.

Hammashoitoedun voi järjestää Epassin mobiilipalvelulla Verohallinnon säädösten mukaan. Työnantaja voi valita hammashoitoedun käyttöön osana Epassin Hyvinvointietua tai liittää sen osaksi Epassi Flexiä. Palvelu sopii kaikenkokoisille yrityksille ja on käytettävissä jo yli 500 hammaslääkäriasemalla ympäri Suomen.

Verkostostamme löytyvät mm. Mehiläisen, Oralin, PlusTerveyden, Terveystalon, Coronarian ja Pihlajalinnan toimipisteet. Varaa aika netissä ja kerro toimipisteen kassalla maksavasi Epassilla. Maksu onnistuu ilmoittamalla puhelinnumerosi kassalla tai tekemällä maksu Epassin mobiilisovelluksella.

Tutustu hyvinvointietuun

 

Aiheet:HyvinvointietuVerotusHammashoitoetu

Lisää vinkkejä Epassilta:

Valitse henkilöstöetu, jonka työntekijät oikeasti haluavat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset palkansaajat haluavat eniten henkilöstöetuja, jotka kohdistuvat fyysiseen hyvinvointiin (kuten kuntosaliharjoitteluun tai hierontaan), kulttuurielämyksiin sekä ravitsemukseen ja lounaaseen.

Nämä kaikki saat järjestettyä helpoiten Epassilla. Ehkä siksi jo miljoona suomalaista epassittaa ostoksiaan yli 39 000 palveluntarjoajan verkostossamme.

TYÖNANTAJA: TUTUSTU MAHDOLLISUUKSIIN

WEBSITE FI B2B ads LP 2024 featured img@1.5x