Ravintoa aivoille – näin lounas vaikuttaa päivääsi.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

Tiedätkö, miten lounas vaikuttaa aivojesi terveyteen? Aivot ovat olennainen osa tuottavaa ja tehokasta työpäivää, mutta ne vaativat myös paljon energiaa toimiakseen. Neljännes ravinnosta saamasi energia on pelkästään aivotoiminnan kuluttamaa. Aivot vaativat siis paljon energiaa toimiakseen parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Verensokeri, eli glukoosi, on ikään kuin kehon energianlähde. Glukoosin laskiessa energian hiipuminen ilmenee haasteina jaksamisessa, muistamisessa, keskittymisvaikeuksina ja huonotuulisuutena. Vastareaktiona keho erittää stressihormoneja, esim. adrenalinia ja kortisolia, mikä selittää ailahtelevan mielialan. Alla kerromme lisää siitä, miten ruoasta saamasi ravinto vaikuttaa myös aivojesi terveyteen. Jaamme myös vinkkejä siihen, miten piristät lounastaukojasi ja saat niistä kaiken irti.

 brain_food_blog_img

Mitä ravintoa aivot vaativat?

Tasapainoinen ruokavalio sisältää viisi aivojen toimintaa suojaavaa ravintoainetta: proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä vettä.

  • Proteiini. Proteiini sisältää aminohappoja, joita elimistö tarvitsee aivojen välittäjäaineverkoston valmistamiseen. Näihin välittäjäaineisiin kuuluvat esimerkiksi dopamiini ja serotoniini, jotka vaikuttavat uneen, mielialaan, keskittymiseen ja oppimiseen.
  • Hiilihydraatit. Hiilihydraattien avulla elimistö saa glukoosia, joka on aivojen pääasiallinen energianlähde. Glukoosin ansiosta energiaa voidaan kuljettaa veren kautta soluihin.  
  • Rasvat. Rasvahapot ovat välttämättömiä aivojen neuroneille ja välittäjäaineille, ja ilman niitä aivokudos näkee nälkää. Tällöin oppiminen, keskittyminen ja muisti kärsivät. Parhaita rasvahappojen lähteitä ovat pähkinät, avokadot, oliiviöljy ja pellavansiemenöljy. Rasvaiset kalalajit, kuten lohi ja makrilli, sisältävät myös aivoille hyödyllisiä rasvoja.
  • Vitamiinit ja kivennäisaineet. Aivot tarvitsevat vitamiineja ja kivennäisaineita toimiakseen kunnolla. Ilman niitä voimme kokea väsymystä ja huonoa mielialaa sekä heikentää immuunijärjestelmää. Vitamiinit auttavat pitämään sekä keskittymiskyvyn että muistin kunnossa. Välttämättömiä vitamiineja on yhteensä 13: A-, B6-, B12-, C-, D-, E-, K-vitamiinit sekä biotiini, foolihappo, niasiini, pantoteenihappo, riboflaviini ja tiamiini.
  • Vesi. Aivot koostuvat 75-prosenttisesti vedestä. Karolinska Institutetin artikkelin mukaan sinun tulisi pyrkiä nauttimaan noin 1,5-2 litraa vettä päivässä, mutta määrä voi vaihdella yksilöittäin. On myös tutkimuksia, jotka osoittavat, että kun varmistat kehosi riittävän vedensaannin, pystyt keskittymään pidempään ja olemaan luovempi sekä lisäämään ajatustoimintaa 14 prosentilla. 

Tasapainoisen ruokavalion lisäksi aivosi nauttivat siitä, kun liikut. Voit lukea pyöräilyn vaikutuksista aivojen terveyteen tästä.

Vinkit lounastaukojen piristämiseksi.

Muista, että ruokavalion tasapainottaminen ja riittävä vaihtelu ovat kaiken A ja O. Keho tarvitsee monipuolisesti kaikkia niitä ravintoaineita, jotka listasimme yllä. Ilman energiatankkausta tulet väsymään, keskittyminen vaikeutuu ja tehokkuuskin kärsii. Työpäivä pitenee, kun jokainen tehtävä vie enemmän aikaa. Näillä vinkeillä teet lounashetkistäsi hieman hauskempia:

  • Varmista, että syöt lounaan jossain muualla kuin työpisteelläsi. Saat ajatuksesi paremmin irti työasioista.
  • Onko ulkona hieno sää? Nauti lounaasta päivänvalossa, siitä vasta keho kiittää!
  • Tutustu lähialueesi tarjontaan, Epassin lounasverkostoa voit tarkastella tästä kartasta.
  • Lounas kollegoiden kanssa voi olla päivän piristys, vaikka ette kerkeäisi syömään ulkona. Entä, jos tilaisitte lounaan yhdessä esimerkiksi Foodoralla tai Woltilla?
  • Haasta kaveri tai kollega jakamaan omia reseptivinkkejään kanssasi viikoittain.

Muista hyödyntää Lounasetuasi! Käytännössä joka viides ateria on sinulle ilmainen. Voit laskea todelliset säästösi tällä laskurilla.

Nauti lounaistasi!

Aiheet:Lounasetu

Lisää vinkkejä Epassilta: