3+1 vinkkiä mielenterveyden vahvistamiseen.

Kirjoittanut Maxine Gerbaulet

10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää,  jonka tarkoituksena on herättää keskustelua mielenterveyden tärkeydestä. Mielenterveysongelmat koettelevat Suomessa laajalti, nimittäin tilastojen mukaan vähintään joka viides suomalainen sairastaa mielenterveyden häiriötä vuosittain.

Mielenterveyteen vaikuttavat monet tekijät, ja haluamme siksi tuoda esiin muutamia vinkkejä sen vahvistamiseksi.

blog-2

 

Jatkuva kiire, perhearjen hektisyys, tulospaineet työpaikalla tai yksityiselämän huolet voivat kasata paineita ja laukaista stressinoireita. Voit kuitenkin vahvistaa mielenterveyttäsi monella tavalla: 

  • Uskalla pyytää apua. Omien ajatuksien jakaminen esimerkiksi ystävän kanssa voi auttaa enemmän kuin uskotkaan. Toisinaan ammattimaista keskusteluapua voi hakea oman lähipiirin ulkopuolelta. Kun puet tunteesi sanoiksi, saatat ymmärtää niitä ja itseäsi paremmin. 
  • Tuo tasapainoa elämään rutiineilla. Esimerkiksi epäsäännöllinen ruokailurytmi saa sinut väsymään, heikentää muistiasi, aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja saa sinut yleisesti huonolle tuulelle. Pitämällä kiinni uni- ja ruokarytmistä voit tukea terveyttäsi jo kokonaisvaltaisesti. Rutiinit voivat auttaa sinua varaamaan tarpeeksi aikaa kaikelle tärkeimmälle, mikä vähentää stressiä ja ahdistusta.
  • Pysy liikkeessä arkenakin. Liikunta hellii kehoa päästä varpaisiin – kirjaimellisesti. Harrasta mahdollisuuksiesi mukaan, sillä liikunta voi parantaa tarkkaavaisuuttasi, muistiasi ja stressinsietokykyäsi sekä alentaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin tai masennukseen. Lue lisää miten voit edistää hyvinvointiasi Liikuntaedulla >
  • Ota itsellesi tarpeeksi aikaa palautumiseen. Hektisen arjen keskellä on tärkeää priorisoida välillä itsensäkin, vaikka saatamme helposti suostua venymään joka suuntaan miellyttääksemme läheisiämme. Olemme jatkuvasti erilaisten ärsykkeiden ympäröimänä, ja kun rentoutuessasi selailet sosiaalisen median kanavia tai katsot telkkaria saatat pitää aivoja edelleen ylikierroksilla. Lue vinkkimme palautumiseen arjen keskellä >

 

Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä.

Olemme kaikki kuulleet urheilun kiistattomista hyödyistä ja suhteesta hyvinvointiin. Totuus on kuitenkin se, että siinä missä yksi voi parhaiten juoksulenkin tai uinnin parissa, voi toinen rentoutua paremmin luovan tekemisen parissa. Siksi on hyvä muistaa, miten taidetoimintakin voi edistää hyvinvointia.

Sosiaali- ja terveysministeriön laatima raportti toteaa kulttuuri- ja taidetoiminnan edistävän luovuutta sekä henkistä hyvinvointia. WHO:n raportti tukee väitettä. Taide tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tunteiden ilmaisuun ja niiden käsittelyyn, mikä on keskeinen osa mielenterveyttä. Taidetoiminnan on näytetty muun muassa vähentävän stressi- ja uupumusoireita, vaikuttaen mielialaan ja työstä suoriutumiseen.

Taidetoimintaakin on mahdollista toteuttaa muiden seurassa, mikä voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yksinäisyyden tiedetään vaikuttavan negatiivisesti yksilöön. Pitkällä aikavälillä yksinäisyys voi pahimmillaan heikentää mm. kognitiivista toimintaa sekä mielenterveyttä.

Erilaisissa näyttelyissä käyminen tai taidekurssille osallistuminen voi siis olla palkitsevampaa kuin luuletkaan! Samassa raportissa eritellään lukuisten tutkimusten tuloksia, joiden mukaan taidetoiminnalla on merkittävä vaikutus työyhteisössäkin. Luovempi työntekijä poistuu herkemmin mukavuusalueeltaan ja kokeilee herkemmin erilaisia työtapoja. Tärkeintä on siis, että löydät itsellesi parhaimmat keinot mielenterveytesi vahvistamiseksi. 

Arjen kiireessä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saattaa joskus unohtua kokonaan. Tosiasia on kuitenkin se, että kun itse jaksat paremmin, toimit parempana tukena lähipiirillesi. Muista pitää huolta siis itsestäsikin.

Lue 9 vinkkiä stressinhallintaan >

Aiheet:Hyvinvointi

Lisää vinkkejä Epassilta: