Sitouta henkilöstöä ja tue rekrytointia hyvillä henkilöstöeduilla.
Kirjoittanut Niko Kangasmaa
Suomessa monilla toimialoilla kärsitään työvoimapulasta. Osaavista työntekijöistä käydään kovaa kilpailua, ja omia työntekijöitä voi olla vaikeaa pitää oman yrityksen palkkalistoilla. MacKinsey & Companyn selvityksen mukaan yksi merkittävimmistä irtisanoutumiseen johtavista tekijöistä on riittämätön työntekijän hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen. Yksi apukeino työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen ja sitouttamiseen löytyy henkilöstöeduista.
Työsuhde-edut ovat Tuloverolain ja Verohallinnon sääntelemä laaja joukko erilaisia palveluita, joita työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen normaalin palkan lisäksi. Työsuhde-edut ulottuvat työnantajan kustantamista vakuutuksista autoedun kautta liikuntaetuun. Myös lakisääteinen työterveyshuolto on periaatteessa henkilöstöetu, vaikka sen rooli on pääsääntöisesti työnteon estävän sairauden hoitaminen. Monet henkilöstöedut tukevat lakisääteistä työterveyttä aktivoimalla ihmisiä parempiin elintapoihin, ja siten ehkäisemällä työkykyä heikentäviä sairauksia ennakkoon.
Monet henkilöstöedut on helppoa järjestää niin kutsutulla kohdennetulla maksuvälineellä, jolla voi tehdä maksuja vain Tuloverolain ja Verohallinnon sallimiin palveluihin. Kohdennettujen maksuvälineiden avulla voit työnantajana rakentaa työsuhde-eduista aidosti hyödyllisen ja arvokkaan kokonaisuuden työntekijöillesi. Ja yrityksellesi koituvat kustannukset voit vähentää verotuksessa.
Ravintoetu perinteisin ja arvostetuin henkilöstöetu.
Lounasetu on myöskin verrattain yleinen henkilöstöetu, mutta ei kuitenkaan niin yleinen kuin usein kuvitellaan. Vain 55 % työnantajista tarjoaa työntekijöilleen lounasedun, vaikka se on työntekijöille todella tärkeä ja suosittu etu. Ravintoetu jätetään useimmiten tarjoamatta valitettavien väärinkäsitysten takia. Usein kuvitellaan, että ravintoetu on työnantajalle kallis ja hankala hallinnoida. Lounasetu voi olla työnantajalle jopa 60 % samanarvoista palkankorotusta edullisempi.
Lounasetu on myös tärkeä väline, jolla voit kannustaa työntekijöitäsi viettämään useammin työtyytyväisyyttä ja tiimihenkeä nostattavia sosiaalisia hetkiä. Epävarmoina aikoina on erityisen tärkeää edistää työntekijöiden sosiaalista kanssakäyntiä, sillä yhdessä ollessaan työntekijät motivoituvat ja edistävät etenkin henkistä hyvinvointiaan.
Liikunta- ja kulttuurietu "perusvaatimus".
Lähes kaikki suomalaiset työnantajat tarjoavat liikunta- ja kulttuuriedun. Liikunta- ja kulttuurietua ei siten pidetä enää työnantajan imagoa erikseen parantavana tekijänä, vaikka se onkin hyvä työkalu aktiisempaan elämään kannustamisessa.
Monilla aloilla työntekijät pitävät liikunta- ja kultturietua itsestäänselvyytenä ja jopa työpaikan hyväksymisen ehtona. Siksi sen on hyvä olla osana teidänkin yrityksenne työsuhde-etupakettia.
Hyvinvointi- ja terveyspalvelueduilla työnantaja voi erottua edukseen.
Hyvinvointi- ja terveyspalvelut ovat vielä sen verran harvinaisia, että niillä työnantajan on helppoa erottua edukseen. Kandidaatit kiinnostuvat varmasti työnantajasta, joka tarjoaa perinteisten liikunta-, kulttuuri- ja ravintoetujen lisäksi vapaaehtoisia terveyspalveluita, kuten hierontaa, fysioterapiaa sekä hammaslääkäri- ja muita erikoislääkäripalveluita.
Vapaaehtoinen työterveys on toki työnantajalle pieni lisäkustannus, mutta kumpi on työnantajalle kalliimpaa: järjestää kattava ja ennakoiva työterveyshuolto vai kärsiä pitkistä sairauspoissaoloista?
Polkupyöräetu on uusi, haluttu ja aktivoiva työsuhde-etu.
Polkupyöräedun suosio on noussut räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun se lisättiin verovapauden piiriin vuoden 2021 alussa. Vuonna 2021 työsuhdepyöriä otettiin käyttöön noin 11 000, ja vuonna 2022 pyörien määrä nousi jo noin 40 000 kappaleeseen. Tänä vuonna työsuhdepyörien määrä tulee jo hyvin todennäköisesti ylittämään työsuhdeautojen määrän, eikä mikään ihme.
Työsuhdepyörä on yhä useammin etu, jota kandidaatit tiedustelevat rekrytoinnissa. Verovapauden ansiosta keskituloinen työntekijä säästää uuden pyörän hinnasta jopa 20–30 % hankkiessaan sen pyöräedulla. Etuun voi pyörän lisäksi sisällyttää tietyt lisävarusteet ja sopivan huoltopaketin. Yleensä etu järjestetään EpassiBIKE:n kaltaisella leasing-laskutuspalvelulla.
Työsuhde-edut vaikuttavat työpaikan valintaan.
Kun rekrytointiprosessissa tunnistettu hyvä kandidaatti vertailee mahdollista uutta työnantajaansa vanhaan, palkitseminen ja henkilöstöedut käydään varmasti tarkoin läpi. Henkilöstöedut asetetaan muiden työsuhteen ominaisuuksien ohella vaakakuppiin myös, kun työntekijä harkitsee työpaikan vaihtamista. Jos edut on nykyisessä työpaikassa suunniteltu hyvin ja ne vastaavat työntekijän tarpeita erinomaisesti, vaakakuppi kallistuu herkemmin jäämisen puolelle. Vastaavasti paremmat edut voivat kannustaa vaihtamaan työpaikkaa.
Ehkä teidänkin henkilöstöetujenne olisi aika kehittyä?
Jos et ole tarkastellut yrityksenne henkilöstöetuja vähään aikaan, ehkä nyt olisi aika. Epassilta löytyy markkinoiden laajin valikoima eri etujen käyttökohteita, ja kulut perustuvat aina todelliseen käyttöön.