Paperiset liikunta- ja kulttuurisetelit jäämässä historiaan

Kirjoittanut Risto Virkkala

Liikunta- ja kulttuurisetelien digitalisoituminen on saavuttamassa päätepisteensä. 

Espoon kaupunki on ilmoittanut lopettavansa paperisten liikunta- ja kulttuurisetelien vastaanottamisen omissa palvelu- ja myyntipisteissään 1.1.2020. 

Espoon kaupunki on omalla alueellaan merkittävä liikunta- ja kulttuuripalveluiden tuottaja. Muutos koskee kaikkia liikuntapalveluita ja suosittuja uimahalleja sekä asiointipisteitä, jotka ovat välittäneet kulttuurilippuja.

Vanhentunut setelijärjestelmä on raskas ja kallis

Henkilöstöetujen maksusetelit tulivat markkinoille jo 1970-luvulla. Niiden digitalisaatio alkoi vuonna 2008 kun ePassi toi markkinoille alan ensimmäisen sähköisen henkilöstöetujen maksujärjestelmän. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin merkittävät liikuntapalveluiden tarjoajat ovat viimein lopettamassa setelien vastaanottamisen. 

Palveluntuottajilta saamamme palautteen perusteella odotamme ePassilla saman trendin jatkuvan myös muissa henkilöstöetujen maksuvälineissä, kuten lounasseteleissä.

Ei ole kenenkään edun mukaista pyörittää paperisia seteleitä paikasta toiseen nykyisessä sähköisessä maailmassa. Mobiilit henkilöstöedut ovat myös ekologisesti kestävämpi ratkaisu kuin setelit tai muovikortit.

Setelien korvaaja on sähköinen maksuväline

Sähköinen maksuväline on nykyaikainen vaihtoehto paperiseteleille. Se poistaa henkilöstöetujen maksamiseen ja maksujen vastaanottamiseen liittyvän manuaalisen työn ja niiden käyttöä pystytään seuraamaan reaaliajassa.

Paperisten liikunta- ja kulttuurisetelien hallinnointi on ollut raskasta sekä työnantajille että palveluntarjoajille. Lisäksi niihin on liittynyt työnantajille  turhia kustannuksia hävikistä, joka on aiheutunut käyttämättä jääneistä seteleistä. 

Espoon kaupunki on ollut edelläkävijä sähköisten maksuvälineiden vastaanottajana: se oli ensimmäinen merkittävä palveluntuottaja, joka hyväksyi sähköisen henkilöstöedun maksuvälineen jo vuonna 2009.

"Espoon kaupunki luopuu paperisten liikunta- ja kulttuurisetelien käsittelystä edistääkseen sähköistä asiointia. Paperisetelien käsittely on kallista ja aikaa vievää, eikä manuaaliprosessin ylläpitäminen ole perusteltua, kun nykyaikaisempia ja kustannustehokkaampia vaihtoehtoja on yleisesti saatavilla”, vahvistaa Espoon kaupungin taloushallintoasiantuntija Päivi Nyholm.

Työnantaja, lue lisää ePassista

Aiheet:KulttuurietuMobiilimaksaminenLiikuntaetu

Jaa uutinen:

Aikaisemmat ePassi-uutiset: